BANCI | Analiza

Valoarea BCR a scazut de la 3,75 miliarde euro in 2005 la doar 890 milioane euro in 2012. Erste Bank, nevoita sa reduca din nou fondul comercial al BCR cu 210 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-07-31 14:27

Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, este nevoita sa reduca din nou valoarea subsidiarei romanesti cu 210 milioane euro, dupa ce o masura similara a fost luata in luna octombrie din 2011, cand fondul comercial a fost amortizat cu 700 milioane de euro, a anuntat astazi banca austriaca intr-un comunicat.

"Ca urmare a rezultatelor semestriale obţinute de BCR, Erste Group a efectuat un test de depreciere privind fondul comercial la 30 iunie 2012, care a relevat faptul că este necesară amortizarea fondului comercial cu 210 milioane euro", a anuntat Erste Bank.

Erste a anunţat în luna octombrie 2011 un set de măsuri "extraordinare" care a avut un impact total de 1,579 miliarde euro asupra contului de profit şi pierdere şi, respectiv, de 2,069 miliarde euro asupra capitalului propriu conform standardelor internaţionale de raportare financiară IFRS. În cadrul acestui set a figurat şi amortizarea parţială a fondului comercial al subsidiarei din România cu 700 milioane euro înainte de impozitare.

Erste deţine 93,27% din acţiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura societate de investiţii financiare care nu a vândut tiluri BCR, are aproape 6,59%.

În 2005, Erste a plătit 3,75 miliarde euro pentru 62% din acţiunile BCR, evaluând banca la de şase ori capitalurile proprii. Diferenţa dintre preţul plătit şi capitalurile proprii ale BCR a fost înregistrată în bilanţul Erste ca "goodwill" sau fond comercial in limba romana.

Fondul comercial reprezintă valoarea contabilă a potenţialului de business al bancii, conform planului de afaceri.

Fondul comercial a mai fost ajustat la sfarsitul lui 2008 cu circa 480 milioane euro, asfel ca la finalul lui 2010 valoarea fondului comercial era de 1,8 miliarde euro.

Aceasta a fost valoarea la care a fost evaluata BCR inaintea acordurilor cu SIF-urile de la care Erste a preluat pachetele minoritare.

Din această valoare, Erste a mai scazut 700 milioane euro in octombrie 2011, iar acum urmeaza sa mai reduca 210 milioane lei, ceea ce inseamna ca ultima valoare a BCR este de 890 milioane euro.

Fondul comercial este partea cea mai semnificativă prin care BCR se regăseşte în bilanţul Erste. Pe lângă acest fond comercial, Erste mai are înregistrate relaţiile cu clienţii (customer relationships) ale BCR în valoare de 375 milioane euro (la finele lui 2010) şi brandul BCR, în valoare de 303 milioane euro, potrivit raportului anual al Erste. Si capitalurile proprii ale BCR sunt consolidate în capitalurile proprii ale Erste.



Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii