BANCI | Opinie

Un nou acord cu FMI, de tip flexible line, se contureaza ca imposibil; va putea BNR sa suplineasca rolul FMI, cum a facut-o in aceasta vara?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-21 10:57

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca “există serioase rezerve că România îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line” si si-a exprimat “îngrijorarea cu privire la vulnerabilitățile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor”, dupa intalnirea de ieri cu delegatia FMI, condusa de Andrea Schaechter (foto).

Economistii bancii locale ING apreciaza ca exista slabe sanse ca Romania sa incheie un nou acord cu FMI, dupa ce precedentul a expirat in septembrie, fara sa fi fost incheiat cu succes, din cauza masurilor de relaxare fiscala initiate in iunie, prin reducerea TVA la alimente, urmate de alte reduceri de taxe si impozite de anul viitor, prevazute in noul Cod Fiscal.

Abia dupa alegerile de anul viitor am putea avea un nou acord cu institutiile financiare internationale, considera economistul-sef al ING, Ciprian Dascalu (vezi aici detalii).

Nici Comisia Europeana nu a aprobat masurile de relaxare fiscala ale guvernului, exprimandu-si ingrijorarea ca acestea vor conduce la depasirea pragului de 3% din PIB a deficitului bugetar, stabilit de normele europene. (vezi aici detalii)

Sansele de incheiere a unui nou acord cu FMI sunt mici, in contextul in care guvernul se pregateste pentru alegerile din 2016 si nu pare dispus sa renunte la planurile de relaxare fiscala masiva, care pun in pericol indicatorii macroprudentiali, dupa cum a avertizat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Economistii considera ca in aceste conditii BNR va trebui sa-si asume in continuare rolul de caine de paza al politicii fiscale, pe care l-a afisat in aceasta vara, cand a reusit, cu ajutorul lui Klaus Iohannis, sa modifice Codul Fiscal.

Economistii sustie ca BNR va incerca sa suplineasca rolul FMI intr-o anumita masura, prin tragerea unor semnale de alarma, insa influenta sa va fi limitata, dat fiind contextul economic favorabil, care ofera spatiu pentru continuarea relaxarii fiscale.

Totusi, lipsa unui acord cu FMI, dupa cum a recunoscut recent si Mugur Isarescu, ar putea afecta costurile de finantare ale Romaniei, precum si evolutia cursului valutar.

Comunicatul de presă al presedintelui Klaus Iohannis:

Întrevederea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu delegația Fondului Monetar Internaţional

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit la Palatul Cotroceni, marţi, 20 octombrie a.c., vizita delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, condusă de doamna Andrea Schaechter.

În cadrul întrevederii, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au prezentat Preşedintelui României cele mai importante evoluții ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv. Programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voința Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

În contextul în care, totodată, există serioase rezerve că România îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line, Președintele României și-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilitățile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor.

În plus, discuţiile au reiterat importanţa deosebită a recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienței întreprinderilor de stat, o atenție deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor. Potrivit evaluărilor actuale, absenţa reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu şi lung, un obstacol major în calea performanţei economice.

Pe de altă parte, referitor la bugetul pentru anul 2016, s-a evidențiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate și prudență la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creștere economică sustenabilă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii