BANCI | Opinie

Socul prabusirii PIB-ului de la 3,9% la 1,2% ramane o enigma pentru economisti: redevine Romania oaia neagra a Europei de Est?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-08-19 02:06

Nu atat amplitudinea reducerii PIB-ului anual, de la 3,9% in primul trimestru la doar 1,2% in trimestrul 2, cat mai ales discrepanta fata de prognozele economistilor este ceea ce socheaza la Romania, daca ne uitam la graficul alaturat realizat de Erste Bank: fata de o estimare de 3,2%, cresterea economica a fost de doar 1,2%, o eroare enorma, in comparatie cu alte state vecine, unde prognozele au fost foarte aproape de realizari.

Iar Ungaria, unde guvernul Orban a adoptat masuri-soc de taxare a bancilor si a marilor firme multinationale, a reusit o surpriza pozitiva, atingand o crestere de 3,9%.

Ramane, asadar, o mare enigma cauzele prabusirii PIB-ului romanesc in prima jumatate a acestui an: doar prabusirea investitiilor publice este de vina sau si consumul intern si investitiile straine directe, precum si exporturile au de suferit?

Unii dau vina doar pe reducerea substantiala a investitiilor publice ale guvernului, insa este greu de crezut ca doar statul este de vina pentru o scadere atat de ampla a economiei.

Exista semnale ca si consumul privat, precum si investitiile straine directe, au scazut substantial in ultimele luni, ceea ce poate reprezenta un semnal negativ pentru evolutia economiei in restul anului.

Astfel, vanzarile de retail au scazut cu 0,1% in T2 fata de T1, constructiile au continuat sa scada, pentru al treilea trimestru consecutiv, cu 1%, in timp ce investitiile straine directe s-au redus cu 10,3% in prima jumatate a acestui an.

Si exporturile au inceput sa aiba o contributie negativa la formarea PIB-ului, de aceea este posibil ca detaliile pe care statistica le va face publice in 3 septembrie sa arunce o imagine sumbra asupra evolutiei economiei romanesti, in ciuda unui an agricol bun.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii