BANCI | Stirea Zilei

Romania va avea cea mai mare crestere a creditarii din Europa de Est in urmatorii patru ani; bancile si-ar putea majora stocul de credite cu 44 miliarde euro, apreciaza economistii Raiffeisen Bank

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-11 01:57

Dupa cativa ani de restructurare, bancile romanesti sunt acum bine pregatite pentru a-si majora substantial volumul de credite, datorita dobanzilor mici si a cresterii economice, apreciaza analistii Raiffeisen Bank intr-un raport despre pietele bancare din Europa Centrala si de Est.

Ei considera ca in urmatorii patru ani (2015-2019), creditarea din Romania va creste cel mai mult dintre tarile din regiune, cu o medie anuala de 12,4% in moneda nationala si 14,2% in euro.

Comparativ, in Polonia volumul de credite este estimat sa avanseze cu 8,8% in zloti si 11,2% in euro, in Ungaria cu 6,8% in forinti si 8% in euro, in Cehia cu 6,6% in coroane si 9,3% in euro, iar in Bulgaria cu 3,8% in leva si euro.

Volumul total de credite din sectorul bancar romanesc ar urma sa se majoreze, astfel, in urmatorii patru ani, cu nu mai putin de 44 de miliarde de euro, adica aproape cat stocul actual de credite, in valoare de 48 miliarde euro, conform calculelor Raiffeisen Bank.

Este vorba de a treia cea mai mare crestere a volumului de credite din zona, dupa Polonia (cu 143 de miliarde de euro, de la un stoc actual de 210 miliarde), Rusia (crestere de 114 miliarde euro, de la 598 miliarde in prezent) si Cehia (53 miliarde euro, de la 95 miliarde in prezent).

Deocamdata insa, creditarea din Romania ramane in teritoriu negativ la jumatatea anului, ceea ce inseamna ca stocul de credite scade, in loc sa creasca. BNR spune ca de vina este continuarea procesului de curatare a bilanturilor bancilor, care cel mai probabil se va prelungi si in a doua parte a anului, cu cea mai mare vanzare de neperformante asteptata la BCR.

Ceea ce inseamna ca, cel putin pentru 2015, previziunile Raiffeisen privind cresterea substantiala a volumului de credite, cu peste 12%, trebuie eliminata din calcul. Din simplul motiv ca este imposibila a crestere de 20% in a doua parte a anului, pentru a se ajunge la o medie de 10% pe tot anul.

Exercitiul de evaluare a activelor (AQR) ar putea afecta profitul bancilor

O alta problema sesizata de economistii Raiffeisen pentru bancile romanesti in acest an este exercitiul de evaluare a activelor tuturor bancilor romanesti, conform noilor standarde ale EBA (Autoritatea Bancara Europeana) si BCE, in perspectiva aderarii Romaniei la Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM) prin procedura de “cooperare stransa”.

Fapt care ar putea afecta profitabilitatea bancilor, desi este vorba de un proces complex ce ar putea fi intarziat, adauga Raiffeisen.

Comentarii

RZB estimeaza
bancile si-ar putea majora stocul de credite cu 44 miliarde eu
De UNDE poate veni asa crestere: - multinationals se finanteaza tot mai mult la nivel de grup si apoi subsidiarele locale finantate intra-grup (NET BASIS expuneri locale pe aceste segment scad si vor continua sa scada ! plain simple :) - local large corp - asta poate eventual main driver mai ales consortii pentru marile proiecte de infrastructura ... - IMM uri - sa fim seriosi - retail & IPOTECILE - sa speram ca analistii lor nu mizeaza DIN NOU :( ca la un stoc de locuinte in moderata crestere sa avem din nou asemnea valori DOAR din inflatarea (strongly fuelled de mix ul dobinzi & garantii guv.) ARTIFICIALA a preturilor in real estate ... comparam doar cu US median house undeva la max 150 K USD vs median income de 40 K si realizam ca ceva are mare potential dysfunctional ... AGAIN - ceea ce ar fi pacat dupa lectia ultimei crize induse (NOROCUL NOSTRU) exogen via US ca local se pare ca nu puteam controla dezechilibriul pret vs venit (introducem in ecuatie doar disponibilul si e si mai grav) sa speram ca RZB este pe linga in estimare ... spre binele nostru APROPOS - din cele 20 si ceva de mld. restante peste un 1 an cred ca e relativ usor sa avansam o cifra cam cat va fi net loss - un credit restant deja de un an de zile ... astea vor fi booked pe la anul deci cel putin primii 2 ani din estimarea RZB sunt infirmati de realitate ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii