ECONOMIE | Stiri economice

Rata somajului a urcat la 5,2% in mai 2020: peste 100.000 de someri in plus fata de anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-03 22:12

Pe fondul efectelor pandemiei de Covid19, rata șomajului conform definiției internaționale a urcat în luna mai 2020 la 5,2%, potrivit datelor publicate de INS.

Este un nivel în creștere cu ( doar) 0,4 puncte procentuale față de luna precedentă și similar celui consemnat în urmă cu trei ani, ceea ce arată că impactul pe piața muncii a fost, deocamdată, limitat.

Ca număr de persoane afectate, s-a ajuns la 463 de mii, cu 31 mii în plus față de luna aprilie 2020 și cu 109 mii de persoane în plus față de mai 2019, ceea ce reflectă mai bine evoluția prin ajustare cu sezonalitatea obișnuită, care face abstracție de factori ce pot să apară în mod excepțional.

De remarcat faptul că de la începutul acestui an, chiar înainte de a se manifesta efectele pandemiei, am asistat la o creștere sistematică a nivelului șomajului, de la 3,7% în ianuarie spre cele 5,2% din mai, cu observația că, în mai 2019, acest indicator a fost de 3,9%. Totodată, ar fi de reținut valoarea semnficativ mai mare în rândul bărbaților (6,1%) decât al femeilor (4,0%).

Acest fapt care poate fi explicat parțial prin aceea că femeile sunt mai puțin active în căutarea unui loc de muncă. Ceea ce limitează oarecum artificial atât amploarea reală a fenomenului de creștere a șomajului cât și obligațiile de plată aferente susținerii prin sistemul de protecție socială.

• Şomerii, conform definiţiei internaţionale (BIM*), sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii: (i) nu au un loc de muncă; (ii) sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni;(iii) s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă,oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.

• Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă (toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă, incluzând populaţia ocupată şi şomerii).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

 



 

Ultimele Comentarii