BANCI | Stirea Zilei

Radu Ghetea, despre plecarea de la CEC Bank: Poate ca una dintre marile mele probleme este ca nu am avut niciodata parti-pris-uri politice; banca a respins, in opinia mea, aproximativ 8 din 10 solicitari de credite de la clienti conectati cu mediul politic si administrativ

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-13 21:26

Radu Ghetea, al carui mandat la conducerea CEC Bank nu a mai fost prelungit de Ministerul Finantelor,  in locul lui fiind nominalizat secretarul de stat Enache Jiru, dezvaluie, intr-un interviu acordat Bancherul.ro, ca in cei 8 ani in care a derulat proiectul de transformare a fostei case de economii, limitata la servicii pentru populatie, intr-o banca universala, focusata pe finantarea IMM-urilor si agriculturii in perioada crizei, nu a facut niciun compromis in ceea ce priveste corectitudinea, obiectivitatea si legalitatea activitatii unei banci independente, in ciuda numeroaselor solicitari de acordare de credite in regim preferential venite din partea reprezentantilor tuturor partidelor politice care s-au perindat la putere.

Ceea ce i-a atras, fireste, numeroase antipatii, critici si reprosuri din partea politicienilor, cel mai cunoscut caz fiind creditul acordat Ioanei Basescu, fiica presedintelui, cu toate ca s-a dovedit atat in urma unei anchete parlamentare cat si a verificarilor BNR, ca acel credit a fost acordat in mod legal, iar reprezentantii bancii centrale au precizat ca Ghetea nici macar nu era in tara in momentul aprobarii respectivului credit.

Inlocuirea lui Ghetea de la conducerea CEC Bank este, fara indoiala, una de natura politica, daca ne amintim ca premierul Victor Ponta, inamicul politic al lui Basescu, a anuntat inlocuirea acestuia cu Jiru inca de anul trecut, imediat dupa izbucnirea scandalului cu creditul Ioanei Basescu.

BNR a intervenit insa, asumandu-si rol de arbitru in calitatea sa de supraveghetor al pietei bancare si sugerand ca schimbarile in conducerea unei banci nu se pot produce peste noapte, mai ales cele de natura politica.

In aceste conditii, Ministerul Finantelor, actionarul CEC Bank, a trebuit sa astepte un an, pana la finalizarea mandatului lui Ghetea, in locul acestuia fiind nominalizat Enache Jiru, care insa va trebui sa astepte aprobarea de la BNR, intre timp fiind prelungite temporar mandatele actualei conduceri a bancii.

Sa vedem insa ce spune Radu Ghetea despre inlocuirea sa si despre riscurile unei numiri politice la CEC Bank:

“Mi s-a terminat mandatul, iar actionarul s-a hotarat sa nominalizeze o alta conducere. Este vorba de schimbarea practic a intregii echipe, intrucat unei singure persoane care face parte din actuala conducere i-a fost prelungit mandatul, asadar vorbim de o anumita mentalitate pe care o au persoanele decidente cu privire la conducerea bancii. Cert e ca echipa actuala a reusit un lucru deosebit la CEC Bank, fapt apreciat recent si de catre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia aniversarii a 150 de ani de la infiintarea bancii, declaratie care onoreaza nu doar conducerea, ci pe toti cei circa 6.300 de angajati ai bancii.

Guvernatorul a spus ca noi am pornit un proiect, acum 8 ani, a carui complexitate si anvergura l-au facut sa fie neincrezator ca s-ar putea realiza de maniera in care am realizat-o. E un proiect frumos si numai cine nu vrea nu constata ca la CEC Bank s-a intamplat ceva in ultimi ani, datoria unei echipe foarte puternice.”

- Ar putea avea actionarii (statul) noi planuri cu CEC Bank?

Radu Ghetea: “Poate ca sunt alte planuri, s-a tot vorbit de banca de dezoltare, de investitii, pot fi si acestea niste solutii, dar trebuie vazut cu atentie daca banca noastra este in tiparele care ar putea sa conduca la transformarea intr-o astfel de banca.”

- Dar s-a decis deja ca Eximbank sa joace si rolul de banca de dezvoltare...

Radu Ghetea: “Se poate ca proiectul acela sa fie un exemplu si pentru CEC Bank, in sensul obtinerii unei majorari de capital, dar am vazut ca exista anumite oprelisti legate de ajutorul de stat, ce trebuie interpretat in functie de legislatia din fiecare tara.”

- Sa ne intoarcem in timp si sa-mi spuneti cum ati ajuns la conducerea CEC Bank. A fost o numire de ordin politic?

Radu Ghetea: “Catusi de putin. Pentru ca in 2007 aveam 35 de ani de experienta in domeniul bancar, am fost intrebat ce as face cu CEC in conditiile intreruperii privatizarii. Mi-am exprimat punctul de vedere, viziunea de dezvoltare a bancii, dupa care am fost intrebat daca as fi interesat sa fac chiar eu proiectul pe care l-am propus. Initial am crezut ca e o gluma, intrucat eu eram  in acel moment presedintele Alpha Bank, o banca privata, dar apoi m-am gandit ca-mi placea ideea sa incep un astfel de proiect si am acceptat sa vin la CEC Bank. Si nu regret deloc, pentru ca am avut sansa sa ma inconjur de profesionisti extraordinar de buni.”

- Cum a fost trecerea de la o banca privata la una de stat, cu interese politice?

Radu Ghetea: “Aici as putea spune ca poate una dintre marile mele probleme este aceea ca nu am avut niciodata parti-pris-uri politice. Absolut de loc. Si asta datorita unui crez si mod de a-mi exercita meseria, pe care-l recomand tuturor bancherilor: nu trebuie amestecata politica cu aceasta meserie, e o meserie ce nu trebuie sa fie alterata de apartenente politice.”

- Ati reusit sa aplicati acest principiu la CEC Bank? Nu ati fost supus unor presiuni politice?

Radu Ghetea: “Poate ca presiuni politice e prea mult spus, ar putea deranja, este vorba mai degraba de interese politice. Eu am mai declarat si am spus si in Parlament, cand s-a facut acea comisie de analiza a activitatii CEC. Peste tot, nu doar in Romania, oamenii de succes in general, din business, au o conexiune cu politicul. E firesc, pentru ca oamenii de succes sunt oameni informati, sunt cei care fac legile, care lucreaza in adminisitratie, si automat acesti oameni intra si in business, deci implicit firmele pe care le conduc au conexiuni cu administratia, cu politicul. Insa eu am abordat aceasta situatie ca pe o buna oportunitate de marketing pentru banca, faptul ca cineva, indiferent de la ce partid, iti spune ca are nevoie de un credit la firma la care direct sau indirect are un interes, credit ce poate fi sau nu acordat.

Ulterior, cand vin la banca, unii dintre reprezentantii acestor firme sunt mai autoritari, incearca sa-si impuna punctul de vedere, altii solicita politicos. Dar in toate cazurile, atunci cand am primit astfel de solicitari, le-am spus ca din perspectiva bancii, este vorba doar de o oportunitate de afacere, pe care banca si-o doreste doar daca este corecta si profitabila. De aceea, am analizat toate solicitarile venite la noi. Problema este ca din foarte multe solicitari de acest gen, destul de putine sunt cele care s-au calificat pentru finantare, in conditiile in care a fost si o perioada de criza.

Concret, in opinia mea, pentru circa 8 din 10 solicitari raspunsul bancii a fost negativ, iar intotdeauna cand s-au cerut explicatii pentru refuz, am preferat sa le dau eu, si nu salariatii. Din aceasta cauza mi-am creat o serie de antipatii in tot esichierul politic, in conditiile in care foarte multe persoane au fost nemultumite ca nu au fost tratate cum se asteptau, adica sa primeasca un credit doar pentru ca au o anumita functie sau o legatura cu un anumit partid.

Creindu-mi atatea antipatii, nu a fost foarte usor, dar pe de alta parte am reusit sa protejez interesele bancii, si mai ales sa protejez salariatii de anumite repercursiuni care ar fi putut aparea. Am interactionat foarte mult cu politicul si adminstrativul – sa nu uitam ca am fost timp de 15 ani si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor -  dar neavand niciodata afiliatii politice.

- Pentru creditul acordat Ioanei Basescu ati primit multe acuze si reprosuri...

Radu Ghetea: Acel credit a fost acordat in deplina legalitate si dovedit astfel de autoritatile competente. A fost un moment de conjunctura, de tensiune in lumea politica, in care creditul  a fost utilizat in scop mediatic.

Noi acordam foarte multe credite unor firme cu legaturi politice directe sau indirecte. Imaginati-va ce s-ar intampla daca nu am mai acorda credite unor persoane cu legaturi politice. Am deveni necompetitivi. Pentru ca nu doar la noi, in orice tara, majoritatea afacerilor au legatura cu politicul, dar asta nu inseamna ca se acorda pe criterii politice. Oricum, creditele contractate de autoritati se obtin prin licitatie publica iar procesul este transparent si poate fi verificat.

- Ce credeti ca se va intampla cu CEC Bank sub noua conducere?

Radu Ghetea: “As vrea sa punctez ca proiectul de transformare a CEC a fost extraordinar de frumos, oamenii s-au  implicat extraordinar, atat cei tineri, cat si cei mai in varsta, care desi se gandeau ca mai au putin pana la pensie si au ramas in mentalitatea unei banci de economii, dintr-o data au fost implicati intr-un proiect nou. Proiect care trebuie sa continue, pentru ca ce se construieste foarte greu se si poate destrama foarte usor.

Am convingerea ca, indiferent cine va veni in locul meu, trebuie sa realizeze ca aici nu se pune problema unor schimbari de directie. Ce am inceput noi acum 8 ani este ireversibil, in opinia mea, pentru ca bancile de nisa nu mai au nicaieri in lume cautare. In globalizarea mondiala si in mediul economic foarte schimbator, trebuie sa fii pregatit sa faci fata viitorului, si sa fii pregatit sa te adaptezi rapid la viitor. Am mai dat acest exemplu: daca CEC-ul ramanea casa de economii, ce s-ar fi intamplat cu ea in 2009, cand retailul a cazut total? Pentru ca pana in 2007, CEC-ul atragea depozite si dadea credite doar pentru populatie. Noi am schimbat ponderea creditarii de la persoane fizice spre IMM si agricultura, dar am putut face asta dupa ce in perioada 2007 - 2008 pusesem deja bazele metodologice, profesionale, informatice, pentru a da credite si in aceasta directie. Unii au spus ca CEC a profitat de lipsa de activitate a bancilor straine. Dar daca nu esti pregatit, nu poti face ceva doar pentru ca altii nu mai fac acel lucru. Se putea foarte bine ca bancile straine sa se fi retras din piata iar CEC sa nu fi putut sa le ia locul, daca nu era pregatit.

- Credeti ca persoane implicate politic ar putea conduce o banca?

Radu Ghetea: “Opinia personala este ca nici macar la nivel de salariati intr-o banca nu ar trebui sa fie persoane implicate politic, cu atat mai mult la conducerea oricarei banci. Eu cred ca doar asa poti sa-ti faci meseria de bancher in mod corect si corespunzator, si sa ai taria sa poti sa spui si nu (sa refuzi acordara unui credit), atunci cand afacerile nu sunt in limitele stabilite de BNR, de UE, respectiv de normele tale interne.

De aceea sunt convins ca ceea ce am facut la CEC Bank am facut bine, indiferent ca s-a numit creditul Basescu sau alte credite cu conexiune politica. Sunt constient ca mi-am asumat de la inceput acest risc, de a fi criticat, fapt care mi-a erodat reputatia. Sunt convins insa ca am facut ce e mai bine si am tratat in mod egal cererile de credit, indiferent de la cine au venit.

- Dar pe de alta parte nu ati primit si aprecieri pentru aceasta conduita corecta?

Radu Ghetea: “Aprecerile nu au fost directe, ci inderente, pentru ca nu am primit niciodata sanctiuni sau amenzi pentru activitatea noastra, in urma controalelor anuale ale Curtii de Conturi sau pentru gestionarea riscului in banca, iar verificarile anuale si testele de evaluare a activelor derulate de BNR cred ca demonstreaza ca asa cum am actionat este corect. De altfel, noua romanilor nu ne sta in fire sa facem aprecieri pentru lucruri pozitive, precum sustinerea unor ramuri de activitate, cum ar fi IMM-urile si agricultura sau atragerea de fonduri europene, asa cum am facut noi in ultimii ani.”

- Ce veti face in continuare?

Radu Ghetea: “Nu am intentia sa ma retrag din activitate, simt ca sunt in continuare in forma si am taria fizica si psihica de a lucra in sistemul bancar si in urmatorii ani. Acum nu sunt in situatia de a-mi pune acut problema de a vedea ce trebuie sa fac in continuare. Deocamdata, voi continua la CEC pana cand noua conducere nominalizata va primi aprobarea BNR, dupa care voi vedea ce voi face. Nu exclud nici varianta de a deveni presedintele Consiliului de Administratie al CEC Bank, intrucat conform noii legislatii, directorul bancii nu poate detine si functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Deocamdata, avand in vedere situatia speciala de la CEC Bank, pana in 15 septembrie BNR a aprobat cumulul de functii pentru mine, dar situatia se va schimba din toamna. Au fost si discutii privind modificarea sistemului de guvernanta la CEC Bank pe doua niveluri, cu un Consiliu de Supraveghere independent, deci nu am niciun fel de restrictii in privinta activitatii mele viitoare, sunt foarte relaxat din acest punct de vedere, un singur lucru ma preocupa in mod deosebit si acesta este legat de viitorul bancii.”

Rezultatele CEC Bank in 2014

Radu Ghetea ne-a dezvaluit, de asemenea, in premiera, rezultatele bancii din 2014, aprobate de Ministerul Finantelor.

Astfel, activele CEC Bank au crescut cu 4,1%, la un total de 28 miliarde lei, banca majorandu-si astfel cota de piata de la 7,43% la 7,69%. Cu toate acestea, banca a pierdut 1 loc in topul bancilor dupa active, in urma fuziunilor si transferurilor de active realizate de alte banci, dupa cum precizeaza Radu Ghetea, coborand pe locul 6, dupa BCR, BT, BRD, Raiffeisen si UniCredit.

Depozitele atrase de CEC Bank de la clienti au avansat cu 8,8% in 2014, la un total de 23,2 miliarde lei.

Soldul de credite a crescut cu 6,4% per total, la 13 miliarde lei, valoarea creditelor noi acordate fiind de 4 miliarde lei, in crestere cu 12% fata de anul precedent.

In acelasi timp, CEC Bank a scos in afara bilantului, prin write-off, credite neperformante in valoare de 731  milioane lei, volumul de provizioane ridicandu-se la 547 milioane lei, in cadrul procesului de curatenie a bilantului la solicitarea bancii nationale, proces care a fost derulat de toate bancile din sistem si care a condus la o pierdere record a sistemului bancar in 2014, de peste 4,4 miliarde de lei.

CEC Bank s-a mentinut pe profit in 2014, desi acesta a scazut fata de anul precedent, din cauza procesului de curatare a activelor, rezultatul brut fiind de 13 milioane lei iar profitul net de 8 milioane de lei, dintre care 7 milioane au fost folositi pentru majorarea capitalului bancii, ajungandu-se in acest fel la suma totala de 517 milioane lei cu care a fost majorat capitalul bancii din profit.

Comentarii

decat clerk
reinventarea bankingului de catre generatia lor
??? ... si astia minus twenty plus au fost flowers ? no comment



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii