BANCI | Stirea Zilei

Proiectul legii falimentului persoanelor fizice se schimba: datornicii vor avea optiunea de a-si achita datoriile in cadrul unui plan administrativ extrajudiciar, inainte ca o instanta sa-i declare insolventi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-01-27 16:47

Deputatii au decis, cu putine momente in urma, sa modifice proiectul de lege al insolventei persoanelor fizice, astfel incat datornicii sa poata opta pentru urmarea unei proceduri extrajudiciare in cadrul unui plan administrativ de rambursare a datoriilor, cu ajutorul unui executor judecatoresc sau a unui specialist, practician in insolventa.

Modificarea proiectului s-a facut la cererea reprezentantilor Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care s-au plans ca in lipsa unei proceduri administrative extrajudiciare, instantele de judecata ar fi sufocate de cereri de intrare in insolventa, estimate la aproximativ 1 milion.

Si in vechiul proiect de lege exista optiunea ca datornicii sa-si poata achita datoriile fie in cadrul unui plan de rambursare a acestora fie direct prin lichidarea bunurilor, insa ambele variante urmau sa fie aprobate de o instanta de judecata.

In noua varianta a proiectului de lege aprobata astazi, planul de rambursare a datoriilor ar urma sa fie realizat fara a se ajunge in instanta, ci sub supravegherea unui executor judecatoresc (ca in cazul executarilor silite realizate de banci sau de ANAF) sau a practicienilor in insolventa.

Interesele practicienilor in insolventa

Deputata PSD Ana Birchall, cea mai vocala dintre parlamentarii initiatori ai acestei legi prezenti la sedinta comisiei juridice din Camera Deputatilor, a spus ca accepta propunerea Ministerului Justitiei si CMS de introducere a procedurii extrajudiciare, “astfel incat sa avem o lege buna”.

Birchall, care a precizat ca este avocat specializat in insolventa, s-a scuzat ca nu a fost introdusa in proiectul de lege initial optiunea extrajudiciara, intrucat “nu aveam de unde sa stiu gradul de incarcare a instantelor”.

"Cand am fost practician in solventa, am incurajat reorganizarea judiciara si nu executarea. De aceea am acceptat si aceasta procedura extrajudiciara, care inseamna ca debitorul, cunoscand cel mai bine in ce situatie se afla, sa opteze daca merge exclusiv pentru lichidarea bunurilor, ceea ce inseamna falimentul declarat de instanta, dar are si optiunea, daca apreciaza ca poate sa-si revina financiar si poate respecta planul de ramburare, sa urmeze calea extrajudiciara, cu executori, cu practicieni in insoventa, dar sub supravegherea instantelor, astfel ca acestea sunt oarecum degrevate", a explicat Birchall.

Insa vicepresedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Ciprian-Nicolae Nica, a apreciat ca introduerea procedurii administrative este doar "un mijloc de tergiversare a adoptarii legii".

Reprezentantul Ministerului Justitiei, secretarul de stat Lliviu Stancu, a explicat ca a propus introducerea unei proceduri prealabile administrative, “ca un filtru pentru a stopa adresarea direct catre instantele de judecata, astfel incat sa nu blocam instantele, sa oferim oamenilor posibilitatea de a-si rezolva problemele inainte de a ajunge in instanta”.

Acesta a promis ca in maxim 3 zile va depune amendamente la proiectul de lege, pentru detalierea procedurii extrajudiciare.

Arin Stanescu, un cunoscut practician in insolvente, a spus ca procedura extrajudiciara de rambursare a datoriilor ar putea functiona in anumite conditii, "de exemplu pentru sume pornind de la 20.000 de lei, sa spunem 12 salarii minime pe economie si pana la 50.000 sau 100.000 de lei, astfel incat vom putea sa scoatem in afara instantelor zeci de mii de dosare. In procedura adminsitrativa exista registratorul, un judecator de rang inferior, care se poate ocupa inclusiv de executare, dar si de alte proceduri marunte".

Este evident asadar, interesul practicienilor in insolventa in conceperea si adoptarea acestei legi, ca viitori beneficiari ai acesteia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii