Criza COVID-19 | Criza COVID-19

Prognozele economistilor privind impactul COVID-19 asupra economiei Romaniei: intre o scadere economica de 0,9% si o crestere de 1,8% in 2020; estimarea PIB-ului pentru aprilie-iunie: -2%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2020-03-18 15:15

Economistii bancilor au publicat primele prognoze cu privire la impactul noului coronavirus COVID-19 asupra economiei romanesti: analistii ING etimeaza o scadere a PIB-ului de 0,9% in acest an si un trimestru doi (aprilie-iunie) teribil, cu o scadere de 2%, in timp ce Erste Bank este mult mai optimista, estimand ca PIB-ul va inregistra totusi o crestere de 1,8% la finalul anului, desi in T2 ar putea fi o prabusire de -2,2%.

Romania, spre deosebire de alte tari din zona, are un spatiu fiscal foarte limitat (din cauza deficitului bugetar mare) pentru a contracara socul dublu cerere/oferta cauzat de criza, astfel ca va fi afectata mai tare, considera economistii Erste Bank.

Ei se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa scada cu 2,2% in trimestrul doi al anului, dupa care ar urma o revenire la fel de spectaculoasa, de 2%, in T3, si una modesta, de doar 0,4% in T4.

Cu toate acestea, ei considera ca scaderea dobanzii de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu este prima optiune, intruct BNR doreste sa-si mentina flexibilitatea, in cazul in care cursul de schimb se va afla sub presiune puternica.

In consecinta, BNR ar putea recurge la varianta imbunatatirii lichiditatii din piata si la ajustarea cerintelor de reglementare, pentru a permite bancilor sa-si sprijine clientii cu probleme.

ING apreciaza ca in primul trimestru al acestui an cresterea economica va ramane neschimbata fata de trimestrul anterior, trimestrul doi va fi teribil, din cauza socului COVID-19, cu o scadere de 2% (apropiata de estimarea Erste), iar la finalul anului economia ar putea inregistra o scadere de 0,9% fata de anul trecut.

Nu mai devreme de saptamana trecuta, economistii ING apreciau ca PIB-ul Romaniei va creste, totusi, cu 2,1% in acest an.

Si alte tari din zona ar urma sa intre in recesiune: PIB-ul Poloniei ar urma scada cu 1,5% in T2 si sa termine anul la 0%, Cehia ar putea avea o scadere de 0,9% in T2 si de 0,9% la finalul anului, iar Ungaria o scadere mai modica, de doar 0,2% in T2 si o crestere de 0,5% la finalul anului.

Motivul unei estimari atat de drastice? "Avalansa de revizuri a prognozelor de crestere economica, precum si semnalele primite din economia reala."

In privinta actiunilor BNR, economistii ING apreciaza, la fel ca cei ai Erste Bank, ca prima preocupare a acesteia va fi controlul cursului de schimb, care va fi lasat sa creasca mai mult in prima parte a anului, decat in a doua parte.

ING estimeaza un curs de 4,85 lei la finalul lui 2020.

BNR va lasa si un surplus de lichiditate in piata bancara, eventual prin operatiuni repo si reducerea in continuare a rezervelor minime obligatorii.

ING nu exlude insa chiar si una sau doua reduceri de dobanda de politica monetara, a cate un sfert de punct, daca scaderea economica se adanceste si numai dupa alte tari din regiune (ceea ce s-a intamplat: bancile centrale din Polonia si Cehia su scazut dobanzile de referinta cu cate o jumatate de punct. n.r.).

De asemenea, BNR va conlucra cu bancile si Ministerul Finantelor pentru scheme de ajutorare a firmelor cel mai puternic afectate.

 

Taguri: Criza COVID-19  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Criza COVID-19



La BCR se poate intra fara certificat verde

Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19). Iata anuntul bancii, postat pe Facebook: "Împreună rămânem în detalii

Firmele, obligate sa dea zile libere parintilor care stau cu copiii in timpul pandemiei de coronavirus

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC. Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică. Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație detalii

CEC Bank: accesul in banca se face fara certificat verde

"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga: "În contextul noilor măsuri, dorim să ne asigurăm clienții că serviciile bancare de detalii

Cum se amana ratele la creditele Garanti BBVA

Garanti BBVA a anuntat modalitatea de amanare a ratelor la creditele persoanelor fizice, conform prevederilor OUG 37/2020. Iata informatiile publicate de banca: Informare privind conditiile si efectele suspendarii platii ratelor la credite Avand in vedere detalii

 



 

Ultimele Comentarii