ECONOMIE | Stiri economice

Productia industriala a scazut cu 17,4% in primele cinci luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-07-18 08:48

Potrivit datelor publicate de INS, după primele cinci luni ale anului curent, industria a consemnat pe seria brută un recul de -17,4% (-17,2% pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate).

La o pondere a industriei în formarea PIB redusă sub o cincime, în baza datelor consemnate pentru primul trimestru din acest an, efectul pe creșterea economică ar fi de 3,5 puncte procentuale în minus.

Producția industrială și-a mai revenit în luna mai 2020 față de luna precedentă (+22,2% în serie brută, dar numai +15,1% ajustat cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate), cu observația că rezultatul a fost „îmbunătățit” tocmai de baza mică de raportare.

Comparativ cu aceeași lună din 2019, rezultatul brut a fost de -30,6% iar cel ajustat de -28,0%.

Deși efectul puternic negativ al crizei Covid a fost incontestabil, el nu ar trebui să mascheze rezultatele în scădere ANTERIOARE (ultima valoare pozitivă fusese consemnată tocmai în mai 2019 (+0,3%).

Pandemia a venit atunci când eram într-un proces de revenire din „groapa” înregistrată în octombrie-noiembrie 2019 (-7,7%) și revenisem în februarie 2020 la -2,6%.

Rezultatul din acest an a fost determinat de scăderea pe seria brută față de aceeași perioadă din anul trecut cu procentaje de -19,7% a industriei prelucrătoare (-33,8% în mai 2020!).

Cifra de afaceri din industrie pe luna mai 2020 a fost în avans consistent față de luna precedentă (+26,9%), dar a rămas mult sub cea consemnată în urmă cu un an (-31,0%). Pe cinci luni, rezultatul pe seria brută a fost de -14,9%, tonul fiind dat de industria prelucrătoare (-14,8%).

În cadrul acesteia, ceva mai bine s-a plasat industria bunurilor de uz curent (-2,9%). Ea a fost urmată de sectorul bunurilor intermediare (-10%) și cel al bunurilor de folosință îndelungată (-11,1%).

Din păcate, industria bunurilor de capital, de importanță strategică pentru economia românească, a consemnat o diminuare al cifrei de afaceri de -22,4%.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

 



 

Ultimele Comentarii