ECONOMIE | Stiri economice

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-05-18 17:41

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate.

Avansul comparativ cu T4 2021 a ajuns la 5,2%, cea mai mare valoare de după cea consemnată în T4 2020 și cel puțin dublu față de statele UE care au transmis valorile la Eurostat.

Este o surpriză majoră, venită la pachet cu revizuirea scăderii marginale anunțate pentru T4 2021 într-o creștere de +1,0%.

Există, însă și o explicație destul de bizară: față de ceea ce știam anterior, în T3 2021 economia nu a crescut cu 0,4% ci, de fapt, scăzuse cu nu mai puțin de -2,9%. Întrucât ce nu știm nu putem proiecta, deciziile pentru 2022, inclusiv execuția bugetară, au fost prea optimiste din start.

Una peste alta, vă prezentăm pe model european (în scop de comparabilitate cu evoluțiile din alte state UE) datele oficiale aduse la zi de statistica națională după ajustarea cu coeficienți pentru sezonalitate și după recalcularea unor valori, inclusiv din anii anteriori, reașezările de date fiind și în acest caz destul de semnificative.

Astfel, rezultatul comunicat oficial pe seria trimestrială se prezintă mult peste aşteptări, după ce revenirea a fost certficată la nivelul de 2% în termeni 2021 față de 2019 (-3,7% în 2020 și +5,9% evoluții ale PIB, conform celor mai recente date disponibile).

Ori, prognozele pe anul în curs au fost ajustate în scădere (de la 4,3% la 2,9% de către CNSP și mai jos, interval 1,9% - 2,6%, de către diverse instituții internaționale).

De reținut, industria, principala componentă ce determină avansul valorii adăugate brute, tocmai a anunțat un rezultat de -1,6% la producția industrială pentru luna martie 2022 și -0,2% pe T1 2021. Astfel, se situează la circa două procente sub nivelul din 2017, declinul început anterior pandemiei (vezi -2,3% în 2019) nefiind încă recuperat.

Factorii favorabili sunt, până acum, creșterea spectaculoasă a serviciilor de piață prestate pentru populație (+36,7%), avansul din construcții (+7,7% pe primele două luni ale anului) și creșterea comerțului cu 5,5% pe luna martie, stabilizată la acest nivel pe primul trimestru al anului, dar acestea nu explică rezultatul pe întreaga economie.

Reamintim că după anunțarea rezultatelor economice – semnal, urmează două runde apropiate de recalculare, provizorie 1 și apoi provizorie 2, după un an se va anunța nivelul PIB semidefinitiv iar cel „bătut în cuie” va apare de-abia peste doi ani. La începutul lunii iunie vom afla care este situația pe categorii de resurse și pe categorii de utilizări ale PIB pe T1 2022, din care a rezultat creșterea de 6,5%.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

 



 

Ultimele Comentarii