BANCI | Opinie

Mugur Isarescu: Vom avea o recesiune in "V"

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-21 16:25

Economia românească va traversa o recesiune în "V", cu o scădere, urmată de o revenire treptată, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în opinia căruia punctul minim al acestei scăderi a fost atins în primul trimestru.

"Cred în continuare că vom avea un V al recesiunii şi cred în acelaşi timp că punctul minim a fost atins în primul trimestru (...) Nu suntem aşa dependenţi de exporturi şi avem loc de îmbunătăţire şi de creştere pe partea de agricultură", a spus Isărescu, prezent la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European.

El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că în doilea trimestru s-ar putea relua creşterea economicăşi că îşi menţine speranţa că economia va înregistra un avans pozitiv până la sfârşitul anului.

"Speranţa mea este că o să fie o redresare şi spre sfârşitul anului să fie o creştere pozitivă", a spus Isărescu.

Guvernatorul spune căeconomia nu a intrat în recesiune tehnică , termen pe care îl defineşte ca o scădere a PIB în două trimestre consecutive, comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Isărescu apreciază că patru din cele cinci componente ale crizei - privind cursul de schimb, balanţa de plăţi, inflaţia şi disponibilităţile de capital - au fost deja depăşite.

"Mai rămâne doar creşterea economică", a spus Isărescu.

El a menţionat că, dacă ieşirea din criză va fi măsurată prin creşterea nivelului de trai, atunci aceasta se va produce într-un an şi jumătate.

Isărescu a adăugat că pentru revenirea economiei este nevoie de trei lucruri: "încredere, încredere şi încredere".

"N-am spus niciodată şi nu spun că economia merge bine. Am spus că la ajustarea, care era absolut necesară, economia a răspuns foarte bine, faţă de cum mă aşteptam, pentru că ajustarea poate să însemne chiar amputare. Atâta vreme cât economia trebui să se ajusteze apar posturi", a spus guvernatorul.

Isărescu a opinat că şi fără criza internaţională deficitul de cont curent s-ar fi ajustat, proces care a început încă de anul trecut.

El a conchis spunând că o anumită normalitate va apărea pe piaţă atât la nivelul creditării, cât şi al economiei, dar nu vom mai reveni la creşteri de peste 60% (în cazul creditării - n.r.).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii