BANCI | Opinie

Mugur Isarescu: Problema Romaniei este ca a ramas prociclica

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-02-27 13:29

"De ce intervine statul în economie? Nu intervine pentru că vrea să se bage ca musca, el intervine pentru că vrea să facă un bine social. Una dintre concluziile economiştilor după criza din 1929 -1933 este că economia are cicluri, unii spun că însăşi din natura umană. Motivul pentru care statul intervine este să aplatizeze ciclul. Când vine partea de declin şi apar şomajul, conflictele sociale (...) De aceea, politicile trebuie să fie contraciclice. Dacă face politici prociclice, atunci mai bine nu intervine, pentru că face chiar un rău", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Să nu spunem noi economiştii cât de important este ca politiciile să fie anticiclice este o eroare fundamentală, a noastră".

"Dacă eşti în faza electorală, cu greu te poţi abţine să nu faci cheltuieli. Nu cheltuiesc, ca să-i las o situaţie bună celui care vine după mine, şi care poate să fie şi de la opoziţie (...) În faza de creştere economică iei mai mulţi bani la buget, nu? Iei, că d-aia ai creştere economică", a comentat Isărescu.

El a arătat că o corecţie a economiei care vine după o perioadă de creştere în care statul a avut o politică prociclică, forţează statul să rămână prociclic.

"Asta este problema României, pentru că nu are resurse să devină anticiclică, a rămas prociclică", a spus Isărescu.

"Acum suntem într-o perioadă în care se pun multe semne de întrebare ce poate face politica monetară. Din multe studii s-a ajuns la concluzia că (...) politica monetară se ocupă cu stabilizarea preţurilor, iar politica fiscală trebuie să se îngrijească cu creşterea economică. De ce? Pentru că s-a stabilit, istoric, empiric, econometric, că o creştere suplimentară de masă monetară în scopul susţineri economiei se duce de regulă în preţuri", a completat Isărescu.

"Noi nu avem o cădere de masă monetară pentru că nu am avut active toxice.Trebuie să fim foarte atenţi când spunem că putem stimula creşterea economică prin politică monetară (...) Sunt multe piste false în ceea ce priveşte creşterea economică (în spaţiul public - n.r.), avem şi domenii care ar putea să ne aducă creştere economică durabilă şi incluzivă. Dacă le luăm să le analizăm cred că majoritatea sunt legate de fondurile europene", a afirmat Isărescu.

"Ce înseamnă deprecierea monedei? Înseamnă multe, am văzut astă vară. Astă vară au amuţit toţi cei care spuneau că dacă se face cursul 5 lei vom avea creştere economică. Teoria cu depreciază pentru a avea creştere economică a devenit invers (...) Nu cred că ţara asta va găsi miracolul să obţină creştere economică fără investiţii", a continuat Isărescu.

"Nu spun să fim necruţători cu cei care promovează idei facile, zic că noi, Banca Naţională, universităţile să creăm acea masă critică care să propună un altfel de discurs. Media nu face decât să reflecte ceea ce se spune. La acest climat avem şi noi o contribuţie, prin neactivitate", a spus Isărescu, prezent la o conferinţă organizată la Academia Română privind închiderea unui program de studii post-doctorale finanţat prin POSDRU cu peste 18 milioane de euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii