BANCI | Opinie

Mugur Isarescu: Independenta politica este esentiala pentru supravegherea eficienta a sistemului bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-23 00:55

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, considera ca supravegherea sistemului bancar este mai bine sa fie realizata de catre o banca centrala, asa cum se intampla in Romania, nu de catre o agentie guvernamentala, cum este cazul in Marea Britanie, care ar putea fi influentata politic.

„Independenta de influentele politice este esentiala pentru o supraveghere eficienta. Iar bancile centrale sunt institutii care se bucura de un inalt grad de independenta, pe care o agentie guvernamentala nou infiintata nu o va putea castiga, cel putin pe termen scurt”, se arata intr-un discurs al guvernatorului la o conferinta pe tema guvernantei si supravegherii in bancile centrale organizata de banca nationala a Olandei.

Isarescu a marturisit ca la sfarsitul anilor 90 s-a gandit la ideea transferului atributiei de supraveghere a bancilor de la banca centrala catre alta institutie, in contextul in care falimentul mai multor banci a afectat reputatia si procesul de luare a deciziilor in cadrul BNR.

„Am realizat in acel moment cat de costisitor este in termeni de reputatie pentru o banca centrala sa fie responsabila de supravegherea si reglementarea prudentiala (nu doar de politica monetara n.r.), iar separarea acestei responsabilitati aparea chiar oportuna dupa recenta infiintare a Financial Services Authority din Marea Britanie”, a spus Isarescu.

El si-a amintit si de conflictul dintre problema stabilitatii preturilor si a stabilitatii financiare, cand a trebuit sa medieze pozitiile divergente din cadrul sedintelor conducerii BNR ale viceguvernatorilor responsabili de cele doua functii, o consecinta a atributiilor specifice fiecarora.

„M-am intrebat, in contextul acelor dispute, daca separarea politicii monetare de cea de supraveghere ar fi preferabila. Acum, cred ca Romania a facut o alegere buna pastrand supravegherea bancilor ca prerogativa a bancii centrale, prin rezolvarea unor astfel de dispute sub acelasi acoperis”, a adaugat guvernatorul Isarescu.

El a tinut sa precizeze ca procesul de pregatire a deciziilor in domeniile politicii monetare si cel de supraveghere prudentiala are loc in cadrul a doua structuri distincte: comitetul de politica monetara si comitetul de supraveghere, din care fac parte membrii conducerii BNR si experti din domeniile relevante. „Intrucat separarea nu este acelasi lucru cu izolarea completa, trebuie sa adaug ca ambele comitete sunt prezidate de guvernator”, a adaugat guvernatorul.

(vezi aici discursul lui Mugur Isarescu)

Comentarii

cosming
Aha!
E o minciuna ce afirma Isarescu! BNR are obligatii in supravegherea sistemului bancar si nu le indeplineste si din cate stiu eu BNR ar trebui sa fie independent politic! Nu mai mentionam ca conducerea BNR se bucura de imunitate! Si stim foarte bine cum a suprvegheat BNR bancile... fura bancherii ca in codru, iar Isarescu se multumeste sa iasa la TV si sa spuna sa nu luam credite in EUR si CHF, bineinteles dupa ce acestea se acorda in masa... Ipocrizia si minciuna e sfanta la BNR, e greu s agasesti oameni capabili sa-i infingi pe pozitii de conducere la BNR, trebe sa aiba niste calitati pentru care si Pinochio ar fi invidios!

webo
Alex
Nene, voi la BNR functionati DECAT in baza unui mandate dat de comisiile de buget finante - a ca AR FI IDEAL ca counter parties sa aiba sam language (avind backgrounduri commune) for a smooth advance towards full fleged ieuro integration (that involves also TX harmonisations beyoud a benchmark - probabil) este cu totul ... altceva :) I'm sick (?) of your bal bla ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii