BANCI | Opinie

Mugur Isarescu este surprins de surprinderea analistilor privind decizia BNR de relaxare in continuare a politicii monetare. Care este elementul de noutate care a determinat BNR sa scada dobanda la 1,75%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-05-06 18:19

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat astazi, in cadrul briefing-ului de dupa anuntul privind scaderea dobanzii de politica monetara de la 2% la 1,75%, decizie care i-a surprins aproape pe toti analistii romani si straini, care se asteptau la mentinerea ratei, ca este, la randul sau, surprins de faptul ca analistii nu au luat in calcul relaxarea in continuare a politicii monetare, desi declarase la precedentul briefing ca nu este exclusa o astfel de miscare.

Intrebat de Bancherul.ro de ce crede ca decizia BNR a fost surprinzatoare pentru toata lumea, guvernatorul a raspuns:

“Eu v-am citit chiar pe dumneavoastra, care ati scris, dupa precedenta decizie de reducere a dobanzii, ca eu nu exclud in viitor nici una, nici alta (adica nici mentinea dobanzii, dar nici scaderea ei n.r.). Si atunci, de unde atata surpriza? Am vazut ca toata lumea este surprinsa. Deci in martie am spus ca nu pot nici sa confirm nici sa infirm. Dar a intervenit acest element nou, care este important si pe care nu putem sa nu-l avem in vedere. La sfarsitul lui iulie, cand apar indicii preturilor de consum, veti vedea ca, chiar daca gresim, nu gresim foarte tare si este o motivatie puternica sa procedam asa cum am procedat."

In cadrul briefing-ului din 31 martie 2015, Mugur Isarescu a spus, citat de Bancherul.ro: “Incertitudinile sunt prea mari ca sa pot confirma sau infirma ca s-a incheiat ciclul de reducere a dobanzii de politica monetara”. Cu toate acestea, majoritatea analistilor au apreciat, atat inainte de respectiva decizie, cat si dupa declaratiile guvernatorului, ca ciclul de relaxare a politicii monetare se va incheia la 2%, o apreciere care iata ca s-a dovedit gresita.

A fost o decizie in unanimitate a membrilor Consiliului de Administatie? Isarescu: “Aproape. Si singura motivatie la o anumita ezitare a fost chiar surpriza de care vorbeati dumneavoastra. Asta este. Nu suntem singura banca centrala care in ultimele luni am surprins pietele. Dar, sincer vorbind, nu cred ca surpriza e chiar asa mare. Si nu cred ca e neplacuta."

Credeti ca ne obisnuim cam greu cu mediul acesta nou de dobanzi mici? Isarescu: “Asta este o preocupare si pentru noi”.

Intrebat, de Bloomberg, daca mai este loc pentru reducerea dobanzii, chiar sub 1,75%, Isarescu a spus: “Asta mai vedem, mai discutam, mai avem sedinte de Consiliu, nu suntem inca in masura sa facem ceea ce se numeste forward guidance. Suntem dependenti de informatii si vom lua decizii in baza informatiilor pe care le vom primi de la economie.”

Care este elementul nou care a determinat BNR sa scada dobanda, in afara de reducerea inflatiei spre 0, si pe care analistii nu au putut sa-l anticipeze?

Mugur Isarescu: “Este vorba de cotextul international si european. Avem cam peste tot in lume, dar si in Europa, inclusiv in tarile vecine, dobanzi nominale extrem de scazute, sensibil mai scazute decat la noi, chiar si dupa aceasta scadere (la 1,75%), iar in multe cazuri dobanzi real negative. Din acest motiv, am tinut sa mentionam in comunicat ca si cu aceasta scadere, avand in vedere ca 3-4 trimestre, incepand cu aceasta vara, vom avea o rata a inflatiei in jur de 0, rata reala a dobanzilor in Romania se mentine nu numai pozitiva, dar si in parametri pe care i-am avut pana acum. Noi avem in modelul nostru o rata reala intre 1,5% si 2%. Nu o tintim, dar o presupunem ca ar fi rezonabila. Istoric, cam asa este.

Deci elementul nou este ca in Europa, rata reala este spre 0 sau chiar negativa. Cand in Europa, in Cehia, pentru a da un exemplu, ai inflatie de 0,1-0,2% si dobanda nominala 0%, faceti o aritmetica simpla si vedeti ca aveti dobanzi reale negative. La noi, si cu aceasta scadere, o sa vedem ca in continuare avem dobanzi reale pozitive.

Si nu numai atat, textul (din comunicat) este elocvent. Noi prognozam o rata a inflatiei in jur de 0%. Pot fi momente in aceasta vara, mai ales daca vom avea an agricol bun, cu inflatie negativa.

In privinta impactului masurii de reducere a dobanzii asupra miscarilor de capital, Isarescu a spus: "Dobanda care conteaza pentru miscarile de capital este in principal rata la facilitatea de depozit, care e nemiscata de 0,25%”.

Intrebat daca a luat in calcul impactul scaderii dobanzii asupra deprecierii leului si cat de mare ar putea fi acest impact, guvernatorul a spus: “Am luat in calcul acest lucru, in privinta marimii, sa vedem daca se va intampla.”

De ce au fost reduse si rezervele minime obligatorii (RMO)?

Se pune si intrebarea de ce a scazut BNR, o data cu dobannda, si nivelul rezervelor minime obligatorii in lei de la 10% la 8%, ceea ce inseamna ca bancile vor primi lichiditati suplimentare de 3 miliarde de lei, dupa cum a precizat Isarescu.

Raspunsul ni l-a oferit purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu: "Este vorba de o oportunitate, o perioada favorabila pentru suplimentarea pietei cu noi lichiditati, tinand cont si de fluxul de plati care trece prin trezoreria statului".

Bancile vor primi lichiditatile suplimentare nu acum, ci abia spre finalul lunii, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015, ceea ce inseamna ca in acea perioada este prevazuta o reducere a platilor efectuate de trezorerie.

In comunicatul BNR se precizeaza ca reducerea RMO s-a facut "in scopul continuării armonizării graduale a mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele în materie ale Băncii Centrale Europene".

Economistii bancilor au anticipat reducerea RMO, iar analistii BCR considera ca lichiditatile suplimentare eliberate bancilor de BNR vor avea ca efect cresterea creditarii.

"Perspectiva unei rate a inflației apropiate de zero în următoarele trei-patru trimestre face ca aceste decizii de politică monetară să stimuleze activitatea de creditare într-o manieră care să sprijine creşterea economică sustenabilă și, în același timp, să mențină în teritoriu real pozitiv ratele dobânzilor la depozite", se arata in comunicatul de astazi al BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii