BANCI | Opinie

Magyar Nemzeti Bank acorda bancilor bani gratis pentru a credita IMM-urile. Un exemplu de urmat si pentru BNR?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-12 16:50

Magyar Nemzeti Bank, banca centrală a Ungariei, condusă de Gyorgy Matolcsy (foto stanga)  un prieten al naţionalistului şi populistului premier Viktor Orban (foto dreapta), a anunţat că va continua, din 1 octombrie, programul de finanţare a creditelor pentru IMM-uri prin care banca centrală oferă băncilor comerciale fonduri cu dobândă 0 pentru ca acestea să acorde credite pentru IMM-uri cu dobânzi de maxim 2,5% pe an.

Prima etapă a programului s-a desfăşurat în perioada 1 iunie-31 august şi s-a bucurat de un succes atât de mare, după cum a declarat guvernatorul Matolcsy, incat a fost nevoie de suplimentarea fondurilor alocate initial pentru acordarea de noi credite (pilonul 1), precum si pentru transformarea creditelor vechi din valuta in forinti (pilonul 2). Cererea pentru aceste credite ieftine a fost de 3 ori mai mare decat fondurile disponibile, astfel ca in final au fost utilizate in total fonduri in valoare de 2,5 miliarde euro (750 miliarde forinti), reprezentand 2,5% din PIB-ul tarii.

O noua etapa a programului de finantare a IMM-urilor, in conditii neschimbate, va incepe din 1 octombrie, cu noi fonduri disponibile in valoare de 500 miliarde forinti, programul urmand sa continue pana la finalul anului viitor, valoarea totala a acestuia fiind majorata substanial, la 2.000 de miliarde de forinti (6,6 miliarde euro).

Matolcsy a estimat că impactul asupra creşterii economice a fondurilor totale, de 9,1 miliarde de euro, alocate IMM-urilor, va fi in jurul a 2% din PIB. Intrebat daca programul nu va impacta rata de referinta, el a spus ca aceasta nu va fi afectata direct, dupa cu s-a vazut si in alte cazuri internationale, precum cel din UK.

Programul din Marea Britanie, botezat „Funding for Lending Scheme (FSL) a fost lansat in iulie 2013, oferind bancilor fonduri cu dobanzi reduse, destinate atat finantarii IMM-urilor, cat si pentru creditarea populatiei. S-a dovedit, in final, ca principalii beneficiari nu au fost IMM-urile ci cei care au obtinut credite imobiliare.

Cu toate acestea, analizele au aratat ca programul ajuta la stimularea creditarii, astfel ca in aprilie acest an a fost extins pana la finalul lui 2014.

O recenta evaluare a programului publicata de Bank of England arata ca in total au fost utilizate fonduri in valoare de 17,6 miliarde lire sterline, iar in trimestrul 2 al acestui an a crescut usor volumul creditelor acordate de cele 28 de institutii de credit participante la program.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii