BANCI | Ultima Ora

Legea de conversie in lei a creditelor in CHF, scoasa de la naftalina dupa esecul negocierilor dintre banci si clienti

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-07-31 18:53

Dupa aproape cinci luni de cand fostul ministru al Finantelor, Darius Valcov, a publicat proiectul de lege privind conversia in lei a creditelor in CHF, care prevedea garantii de stat de 1 miliard de lei pentru 50% din valoarea fiecarui credit, cu conditia ca bancile sa accepte un discount de 15%, noul ministru Teodorovici scoate legea de la naftalina, la presiunea asociatiilor clientilor, care au esuat sa negocieze cu bancile o solutie amiabila convenabila, adica o reducere mai mare, de minim 25% din fiecare credit.

Teodorovici promite cateva modificari minore ale legii, si anume eliminarea plafoanelor de 3.000 de lei pentru venitul lunar si de 300.000 pentru valoarea unui credit ce poate admis la conversie.

Asociatia clientilor a cerut si majorarea discountului de la 15% la 25%, insa Teodorovici avertizeaza ca in acest caz bancile nu vor fi interesate sa accepte conversia, legea fiind oricum optionala pentru banci, nu obligatorie. Cu alte cuvinte, bancile pot respinge cererile clientilor de conversie a creditelor din CHF in lei, daca apreciaza ca nu exista conditii convenabile, adica pierd prea mult.

“In privința discountului, creșterea acestuia nu reprezintă o problemă pentru noi, dar trebuie văzut care este opinia băncilor, pentru că acestea nu vor fi obligate să intre în mecanism. Deci, trebuie să fie interesate să participe la mecanism", a spus Teodorovici, citat de Agerpres.

El a precizat că băncile vor fi cointeresate să intre în mecanism prin faptul că statul garantează 50% din creditul rămas de plată în urma conversiei, dar și nivelul discountului este important.

În privința includerii sub incidența legii și a creditelor de nevoi personale cu ipotecă, folosite în scop locativ, ministrul Finanțelor s-a declarat de acord. Discuția rămâne deschisă, însă, în cazul creditelor externalizate, procedura fiind complicată.

Ministrul Finanțelor a precizat că plafonul garanțiilor acordate de stat rămâne la un miliard de lei, așa cum prevede proiectul inițial, dar se lasă deschisă posibilitatea prelungirii, în cazul în care există solicitări care depășesc această sumă.

Asociatia clientilor bancilor a incercat sa negocieze direct cu bancile care au acordat credite in CHF conversia acestora in lei cu un discount de minim 25%, insa nu a avut castig de cauza, asa incat s-au lansat, alaturi de seful ANPC, in acuzatii dure la adresa bancilor.

O lege care sa faciliteze conversia, chiar si optionala, ar putea determina unele banci sa accepte o reducere a datoriei clientilor, cu scopul de a-si pastra clientela, in cazul in care va exista o concurenta intre banci privind conversia astfel incat unele sa incerce sa fure clientii altora.

Ce prevedea proiectul de lege privind conversia creditelor in CHF, publicat de fostul ministru de finante.

Pe de alta parte, ANPC vrea sa rezolve in justie problema creditelor in CHF. Institutia de protectie a consumatorilor a dat in judecata mai multe banci, cerand judecatorilor sa declare ca fiind abuziva clauza potrivit careia doar clientul suporta o fluctuatie importanta a cursului de schimb, cum s-a intamplat in cazul francului elvetiat, care s-a apreciat cu peste 50% fata de leu dupa izbucnirea crizei.

In consecinta, ANPC a cerut judecatorilor sa oblige bancile sa imparta cu clientii povara risculului valutar.

Si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a recomandat bancilor sa ajunga la intelegeri amiabile cu bancile conform principiului impartirii poverii riscului valutar, sugestie la care bancile nu au reactionat pana acum, exceptia fiind Banca Transilvania, aceasta insa in conditii speciale de preluare a Volksbank, costurile conversiei creditelor fiind suportate de banca austriaca.

In acelasi timp, guvernatorul a sustinut scoaterea de la naftalina a altui proiect de lege, cunoscut drept electorata, promovat inca de anul trecut de guvernul Ponta, inaintea alegerilor prezidentiale, care care nu s-a aplicat niciodata.

Electorata, redenumit "scade rata" prevede acordarea unui credit fiscal de pana la 300 de lei lunar celor cu salarii mai mici de 1600 de lei, prin reducerea impozitului pe venit, bani destinati achitarii ratelor la credite.

Comentarii

alex
cica lejea-i leje
Lege optionala cine o inventat asa ceva e genial e ca si cand ai inventa becul care produce intuneric - pricelessAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraCNSM anunta ca a gasit solutii de modificare a taxei bancare, dar nu ne spune care sunt acestea si ce face cu ele

Problema taxei bancare a devenit atat de delicata, fiind, se pare, si miza unor jocuri politice, cu seful ALDE, Calin Popescu Tariceanu, in prim plan, dupa ce a audiat la Parlament conducerea BNR, unde s-a aratat dispus sa modifice OUG 114, incat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care conduce detalii

Nu se pot face plati cu cardul la POS-urile ING Bank (Actualizare: problema a fost rezolvata)

POS-urile ING nu functioneaza, astfel ca in prezent nu se pot efectua plati cu cardul la comerciantii care au POS-uri de la ING. “In prezent, tranzactionarea cuu cardul la POS-urile ING este disponibila doar pentru o parte din utilizatori”, conform site-ului ING. detalii

ING a fost victima unui atac informatic soldat cu blocarea platilor cu cardul si aplicatiei Home Bank

ING Bank a dezvaluit ca ieri a fost victima unui atac informatic tip DdoS, in urma caruia clientii bancii nu si-au putut folosi cardurile si nici nu si-au putut accesa conturile online prin aplicatiile de internet banking sau mobile banking, Home Bank. Nici site-ul bancii nu a putut fi detalii

Actiunile BT si BRD listate la BVB au scazut puternic dupa declaratiile lui Darius Valcov privind taxa bancara

Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ale Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) si BRD au scazut ieri cu 9,58%, respectiv 6%, dupa ce Darius Valcov, consilierul pe probleme economice al prim-minstrului Dancila si autorul taxei pe banci a declarat, citat de Ziarul Financiar, ca detalii