BANCI | Interviu

Laszlo Diosi, presedintele OTP Bank: Am sustinut economia majorand volumul de credite pentru IMM-uri cu doua cifre, peste media pietei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-02-22 18:36

Presedintele OTP Bank, Laszlo Diosi, a declarat astazi, în cadrul unei intalniri cu jurnalistii in care acestia au fost premiati pentru contributia adusa pe parcursul anului trecut la promovarea industriei financiar-bancare, ca banca pe care o conduce a reusit in 2011 o performanta buna in privinta finantarii IMM-urilor, in contextul stabilitatii economice.

„Concret, am reusit sa ne majoram volumul de credite peste media pietei si am sustinut economia cu credite pentru IMM-uri a caror sold l-am majorat cu aproximativ 14%, fapt de care suntem mandri”, a spus Diosi.

El a precizat ca in acest an banca isi va diversifica oferta destinata companiilor prin noi produse de creditare acordate sectorului agricol si prin servicii dedicate pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene.

El apreciaza ca sectorul agricol are un potential urias de dezvoltare in Romania, de care din pacate agricultorii romani nu profita, oferind aceasta ocazie strainilor.

„Am vazut multi straini care au preluat suprafete mari de teren pe baza carora au obtinut subventii agricole importante”, a spus Diosi.

El considera ca principala problema in calea dezvoltarii agriculturii si a evolutiei impredictibile de la an la an nu este starea vremii ci lipsa de organizare a fermierilor, faptul ca zonele exploatate sunt fragmentate in parti mici si nu in asociatii si ferme agricole mari, cum se intampla in alte tari europene.

„Este o tara a sistemului comunist, cand cooperativele de productie au fost exploatate ineficient si au fost desfiintate dupa caderea comunismului fara a se construi un sistem viabil in locul acestora”, considera seful OTP Bank.

„Creditarea IMM-urilor a fost sprijinita de programul Kogalniceanu, in cadrul caruia am acordat finantari garantate de stat cu dobanzi accesibile unui numar de aproximativ 300 de firme, precum si de nivelul foarte redus, de 2-3% a creditelor neperformante aferente finantarilor acordate incepand cu 2009, dupa criza”, a precizat Diosi.

In urma experientei din Programul Kogalniceanu, bancherii de la OTP Bank au ajuns la concluzia ca exista multe IMM-uri reticente sau neincrezatoare in capacitatea acestora de a se imprumuta de la banca.

„Am vazut IMM-uri care au venit pentru prima data la banca sa ia un credit si care nici macar nu-si imaginau ca se puteau califica pentru un imprumut. Aceasta este si un efect al crizei, care a facut ca multe companii si persoane fizice sa fie reticente in a se imprumuta”, apreciaza Diosi.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii