BANCI | Interviu

Isarescu: Creditarea se va relua, dar nu va fi la fel ca inainte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-14 16:47

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, la Iaşi, că băncile au intrat într-o perioadă de reaşezare şi se va relua creditarea, dar a subliniat că nu vor fi aceleaşi condiţii ca înainte de declanşarea crizei financiare.

"Este o perioadă de reaşezare, creditarea se va relua, că au bani şi vor avea bani, dar nu va fi ca înainte. (Bancherii, n.r.) o să constate că la dobânzile pe care cred dânşii că ar putea să ia creditarea datorită dobânzilor de pasiv, chiar nu poţi să creditezi. Nu este uşor însă acum să coboare dobânzile de pasiv fără să-şi piardă clienţii pentru care s-au bătut, sunt şi dânşii într-o cursă", a declarat Mugur Isărescu, în conferinţă de presă la Iaşi.

Isărescu a adăugat că BNR încearcă să ofere băncilor o viziune pentru următorul ciclul economic care se declanşează.

"Trebuie să facem calculele necesare ca aceste eliberări de sume să fie în conformitate cu acordul cu FMI, cu cel cu Uniunea Europeană şi cu cel de la Viena, cu băncile. Cu alte cuvinte, eliberăm resurse care sunt ale lor, dar sunt plătite, acum le dăm chiar dobânzi frumoase. Noi suntem generoşi, le dăm 3% la valută, de asta s-au şi răzgândit unii bancheri să mai ceară reducerea rezervei minime în valută", a spus guvernatorul BNR.

Isărescu a mai spus că dobânzile nu pot să meargă decât "în jos", având în vedere actualele fundamente economice care, susţine guvernatorul BNR, merg în direcţia bună.

"Mesajul meu şi pentru bancheri şi pentru oamenii de afaceri este că având un acord cu instituţiile financiare internaţionale şi cu Uniunea Europeană care ne asigură credibilitate, finanţare dar şi măsurile adecvate, dobânzile nu pot să meargă decât în jos", a subliniat Isărescu.

Mugur Isărescu s-a aflat într-o vizită de două zile la Iaşi, unde a primit titlul de doctor Honoris Causa al Universităţii “Al.I.Cuza” şi a avut o întâlnire cu reprezentanţii sucursalelor BNR şi a băncilor comerciale din regiunea Moldovei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudenÈ›ialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

DeÈ™i economia țării este dependentă de finanÈ›area pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanÈ›ii băncilor spun că populismul unor politicieni È™i instituÈ›ii reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori È™i instituÈ›iile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitaÈ›i Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) È™i Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii