BANCI | Interviu

ING Bank: Programul IMM Invest a crescut increderea firmelor micro si mici in finantarea bancara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-05-06 14:00

Delia Olteanu, manager segment IMM in Divizia de Business Banking la ING Bank Romania

Programul IMM Invest, prin care statul garanteaza si subventioneaza dobanda la creditele pentru firme, a sporit increderea firmelor mici in finantarea bancara, a spus Delia Olteanu, manager segment IMM in Divizia de Business Banking la ING Bank Romania, in cadrul conferintei "Solutii pentru finantarea companiilor - editia a doua", organizata de Bancherul.ro si Clubantreprenor.ro.

Reprezentanta ING Bank a precizat ca IMM Invest este un program care a demonstrat ca parteneriatul public privat poate exista si functiona intr-un mod real. Desi nu a inceput usor, in 2020, dupa doi ani s-a dovedit un program care functioneaza foarte bine, in care sistemul bancar si FNGCIMM au reusit sa colaboreze in asa fel incat sa poata sustine dezvoltarea economiei in ansamblu, nu doar a unor firme.

"Acordarea unei finantari pentru o companie nu inseamna un beneficiu pentru acea companie, ci un beneficiu pentru lantul lui de clienti si furnizori, precum si pentru angajatii respectivei firme", a subliniat Deila Olteanu.

Creditul comercial este principala sursa de finantare a companiilor, dupa cum a aratat, in cadrul conferintei, reprezentantul BNR, Florian Neagu.

Prin acordarea de finantari companiilor, acestea au putut scapa de lantul comercial provenit din creante si au putut beneficia de o aprovizionare corecta si de plati la timp, a adaugat reprezentanta ING Bank.

Firmele micro si mici obtin majoritatea creditelor IMM Invest

In primii doi ani de derulare a programului IMM Invest, in 2020 si 2021, ING a acordat finantari de peste 2,5 miliarde lei.

"Am analizat peste 6.500 de companii, ceea ce pentru noi a fost un adevarat succes, pentru ca asta a insemnat bani in economie si nu doar bani pentru antreprenorii finantati", a spus Delia Olteanu, manager segment IMM la ING Bank.

"Intr-o analiza prezentata de Bancherul, exista o mentiune ca increderea companiilor mici in domeniul bancar pentru finantari este mai mica si in general companiile mari acceseaza credite.

Din totalul finantarilor de 2,5 miliarde lei prin programul IMM acordate de ING, companiile micro si mici si-au adjudecat 80%.

Deci practic banii au ajuns exact la acea tipologie de antreprenori mai reticenta in a accesa o finantare bancara, dar care cu ajutorul IMM Invest a prins incredere ca este o metoda sustenabila de finantare a afacerii", a subliniat Delia Olteanu.

Transporturile, constructiile si comertul sunt cele trei industrii principale evident predominante in finantate in cadrul IMM Invest.

"Dar incepand din acest an se observa si o revigorare a CAEN-ului de servicii, pentru ca trebuie sa recunoastem, dupa pandemie cu totii ne-am indreptat spre acest domeniu, ceea ce se reflecta si in finantari", a adaugat ea.

ING are pana in iunie fonduri IMM Invest de 750 milioane lei

ING Bank are la dispozitie si in acest an, pana in luna iunie, fonduri pentru finantari IMM Invest in valoare de 750 milioane lei. Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, a declarat, in cadrul conferintei Bancherul.ro, ca 50% din plafonul total pentru IMM Invest este deja alocat.

"ING are in lucru 400 de milioane lei din cele 750 milioane aflate la dispozitie, asa incat ne asteptam ca toti acesti bani sa fie plasati in economie pana in luna iunie", a spus reprezentanta ING Bank.

ING Bank acorda finantari in acest an si in cadrul subprogramului Agro IMM Invest, pentru a sustine fermierii si intreprinderile care isi desfasoara activitatea in sectorul agro-alimentar, dupa cum a anuntat banca.

Care sunt beneficiile pentru IMM-uri?

- Acces la creditare prin garanții de stat: statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor.

- Costuri avantajoase: nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Din ajutorul de stat se acoperă plata dobânzii timp de opt luni de la data acordării creditului, iar comisionul de administrare și comisionul de risc vor fi subvenționate integral pe toata durata de derulare a creditului garantat în cadrul Programului.

- Valoarea cumulată maximă a creditelor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investiții și până la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

- Fără comision de rambursare anticipată.

Care sunt pașii de urmat pentru înscrierea în programul IMM Invest?

1. Înregistrarea pe site-ul www.imminvest.ro;

2. Completarea online a datelor de identificare și atașarea declarației IMM în format PDF, certificatul de înregistrare și cartea de identitate a reprezentantului legal;

3. Selectarea unuia sau a mai multor credite și alegerea ING ca bancă parteneră în acest program;

4. Vor fi emise automat un număr de înregistrare și un mesaj de confirmare, urmând ca FNGCIMM să emită acordul de principiu privind eligibilitatea în cadrul programului;

5. Banca primește acordul de principiu privind eligibilitatea în program, analizează cererea și va lua decizia de aprobare sau respingere, iar ulterior va transmite către FNGCIMM solicitarea privind acordarea garanției;

6. FNGCIMM analizează solicitarea de garantare, iar în caz afirmativ va transmite Băncii contractul de garantare și acordul de finanțare.

Ghidul IMM Invest, precum și declarația IMM pot fi descărcate de pe site-ul www.fngcimm.ro/imm-invest, unde puteți afla mai multe detalii despre program.

De asemenea, tot pe platforma www.fngcimm.ro/imm-invest, puteți găsi modele de declarație IMM, care vă pot fi utile în completarea documentației necesare.

 

Taguri: Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM)  credite firme  banca  imprumut  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienții se așteaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienții să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflație și dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare și înțelegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

Contractul unui credit trebuie sa contina si solutii in cazul neplatii ratei

• Performanța activității de creditare este și performanța clienților, a celor care se împrumută. Rata creditelor neperformante rămâne sub 2,5% • Banca trebuie să se asigure că cei care cer credite își înțeleg nevoia și știu detalii

 



 

Ultimele Comentarii