BANCI | Stirea Zilei

ING Bank isi face reclama inselatoare la cardul fara comisioane la orice bancomat (actualizat cu opinia ING)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-10-18 22:46

ING Bank isi face reclama inselatoare la cardul cu “zero comisioane la orice ATM din lume daca vii cu salariul la ING”.

Pentru ca banca nu spune ca nu e suficient sa-ti incasezi lunar salariul pe cardul ING, pentru a putea retrage bani fara comisioane de pe card, fiind necesara inca o conditie: sa faci cel putin o plata pe luna cu cardul (plata cu cardul in magazin sau online, plata unei facturi sau un transfer in lei din internet banking / Self’Bank catre alte conturi decat cele proprii).

Aceasta conditie apare doar in dreptul celebrei stelute din reclamele TV, scrisa cu litere de-o schioapa, in subsolul ecranului, sau in a doua pagina a site-ului bancii.

Prezentarea incompleta a conditiilor de utilizare a cardului ING poate pune clientii bancii in situatia de a plati comisioane, fara ca acestia sa cunoasca motivele, stiut fiind ca exista multa lume care nu citeste un contract inainte sa-l semneze si nu se informeaza mai mult decat aude in reclame.

Astfel, clientii ING care doar isi incaseaza salariul pe cardul bancii, dar nu-l folosesc pe parcursul unei luni pentru efectuarea vreunei plati, ci doar pentru retrageri de bani de la bancomate, vor achita urmatoarele comisioane:

- 3 lei pentru retragerile de numerar la ATM-urile ING si ale altor banci din Romania

- 18 lei pentru retragerile de numerar la ATM-urile altor banci din strainatate

ING si-a concentrat, de-a lungul ultimilor ani, strategia de crestere a numarului de clienti prin atragerea acestora de la alte banci, prin oferta de incasare a salariului, cu beneficiul de a beneficia de comisioane reduse sau chiar 0 la utilizarea cardului.

In acest scop, banca olandeza a introdus, in premiera pe piata romaneasca, serviciul de portare a salariului din contul altei banci, prin intermediul aplicatiei de online bankig Home Bank.

Doar doua banci au mai luat exemplul ING – Libra Internet Bank si OTP Bank, care ofera si ele clientilor posibilitatea de a transfera bani, gratuit, de pe cardurile altor banci, in conturile proprii.

Dar daca in anii precedenti oferta ING pentru carduri cu costuri reduse avea o singura conditie, incasarea salariului lunar sau a altor sume cu valori de minim 700 de lei, acesteia i s-a adaugat recent inca una, cea privind efectuarea unei plati lunare.

ING incearca, astfel, sa-si sporeasca numarul de tranzactii efectuate de clienti cu cardul, tranzactii care aduc venituri bancii, intrucat aceasta incaseaza un comision de la comercianti pentru fiecare plata facuta de clientii sai, pe cand la retragerile de bani de la ATM-uri, ING plateste comision bancilor de la bancomatele carora clientii ING retrag bani.

De aceea, ING ar trebui sa-si informeze corect, respectiv complet, pe potentialii clienti, in cadrul reclamelor referitoare la oferta de 0 comisioane daca vin cu salariul la banca, astfel incat acestia sa stie ca aceasta nu este singura conditie.

Cu atat mai mult cu cat ING practa o reclama inselatoare si in cazul reclamelor la credite, prin afisarea unei dobanzi mai mici decat cea reala si neprezentarea costului total al unui imprumut, care incude atat dobanda, cat si comisioanele, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva - DAE. (vezi aici detalii)

ACTUALIZARE

Articolul a fost actualizat in 19.10.2018 cu opinia primita de la ING:

Spotul care ruleaza pe ecrane vorbeste despre comisioane la orice bancomat daca vii cu salariul la ING. Spre exemplu aici.

Insa cartonul de final mentioneaza conditiile in care aceste comisioane zero sunt valabile: la incasari lunare de minimum 700 de lei si cel putin o plata pe luna (plata cu cardul in magazin sau online, plata unei facturi sau un transfer in lei de internet banking / self’Bank catre alte conturi decat cele proprii).

Toate aceste informatii sunt clar exprimate clientilor atunci cand fac deschiderea de cont in fata unui agent ING si in contract, care contine comisioanele aplicabile.

Informatia este deasemnea disponibila si pe site.

Insa este foarte important sa tinem cont ca acesta este si comportamentul clientilor ING in proportie covarsitoare.

Clientii ING sunt responsabili pentru aproximativ 50% din tranzactiile online sau la POS din Romania, fiind utilizatori ai serviciilor de e-commerce sau platilor la POS.

Comentarii

Alex
ing
"o singura banca a mai luat exemplul ING – Libra Internet Bank" - OTP bank are o astfel de optiune, magnetul de bani.

Cristi
Penibil, ca de obicei!
Super reclama inselatoare! :) :) :) Mama, mama ce i-ai dat in vileag tu! Esti penibil!

Vasile Coman - Bancherul.ro
Magnetul de bani
Alex, mersi pentru observatie, am adaugat in articol si magnetul de bani al OTP Bank.

Robert
Litere de-o schioapa?
Conform Dictionarului de sinonime si Dex, expresia "litere de-o schioapa" inseamna litere (foarte) mari! In cazul de fata precum si in (prea) multe alte asemenea este vorba despre precizari scrise cu litere minuscule!

Vasile Coman - Bancherul.ro
de-o schioapa
Robert, conform dictionarului, expresia "de-o schioapa" are sens dublu opus, adica fie "foarte mic", fie "foarte mare". Dar mie mi se pare impropriu sensul "foarte mare" pentru "de-o schioapa", dat fiind intelesul cuvantului de baza, schiop, si a celei mai cunoscute fraze cu aceasta expresie: "cand eram de-o schioapa".

Vasile Coman - Bancherul.ro
caine de paza
Cristi, jurnalistul e cainele de paza al societatii. Ne asumam riscul de a fi penibili, pentru a sluji acestei misiuni si pentru a face o lume mai corecta si mai buna. Credem ca bancile sunt suficient de bogate pentru a cheltui bani din profiturile mari, de sute de milioane, chiar miliarde, cu scopul de a face niste reclame corecte, utile si educative, nu pentru a-si promova incomplet si inselator serviciile si produsele. Nu vom mai putea fi penibili abia atunci cand nu vom mai vedea reclame cu stelute, cu cuvinte de-o schiopa, ilizibile, unde sunt ascunse costurile reale ale creditelor si alte conditii obligatorii, precum in cazul de fata.Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda la creditele ipotecare a revenit la nivelul din urma cu 5 ani

Dobanda (DAE) medie practicata de banci pentru creditele ipotecare acordate populatiei a revenit spre finalul anului trecut la nivelul din urma cu 5 ani, de 6,18% pe an, fiind in crestere cu 2,5 puncte fata de nivelul minim record de 3,6% inregistrat in 2016, arata statisticile Bancii Nationale detalii

Cum se aplica taxa bancara in Europa: in Romania este cu mult mai mare decat in alte tari, de opt ori peste media europeana si singura legata de dobanzi

Taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si detalii

BNR avertizeaza ca riscurile si incertitudinile cresc substantial, din cauza taxelor impuse de Guvern; primele efecte se vad deja, prin cresterea cursului valutar si scaderea bursei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca risurile si incertitudinile pe termen mediu cresc substantial pe termen mediu, din cauza recentelor masuri fiscale si bugetare adoptate prin OUG 114/2018, intrate in vigoare din acest an, care prevad introducerea unor taxe substantiale pe activele detalii

BNR a facut cumparaturi in piata banilor, pentru a impiedica ieftinirea exagerata a ROBOR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a fost astazi in piata banilor pentru a-si umple sacul cu bani: le-a luat bancilor aproape 13 miliarde lei, printr-o operatiune de atragere de depozite, determinandu-le sa majoreze indicele de dobanda ROBOR la termen de o zi cu aproape un punct, de la 1,75% la detalii

Ultimele Comentarii