ECONOMIE | Stiri economice

Inflatia anuala a coborat la 2,14% in noiembrie 2020

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-12-15 13:15

Preţurile de consum au avansat cu numai 0,13% în luna noiembrie 2020, potrivit datelor comunicate de INS iar inflația anuală a scăzut la 2,14%, urmare a unui efect de bază favorabil.

Influențele principale au venit din partea creșterii tarifelor la electricitate și a prețurilor la țigări, precum și din ieftinirea semnificativă a fructelor meridionale.

Inflația anuală calculată după metodologia europeană armonizată, a coborât la doar 1,7% dar inflaţia MEDIE anuală a fost de 2,8% pe metodologia națională și 2,5% pe cea armonizată.

Prețurile produselor alimentare au scăzut cu -0,08%, în contextul scăderii pronunțate a prețurilor la citrice și alte fructe meridionale (-9,57%), în contrast cu creșterea consemnată la fructe proaspete (+1,46%).

Ar fi de remarcat pe segmentul alimentar, majorarea prețurilor de la începutul anului în jurul pragului de cinci procente la unele produse de bază precum pâine (+5,03%), brânză (+5,06%), carne și preparate din carne (+4,25%) și ulei comestibil (+5,28%).

Prețurile produselor nealimentare au urcat cu +0,29%, prin majorarea tarifelor la energia electrică (+1,21%) și scumpirea țigărilor (+0,40%), la care s-au adăugat avansuri difuze, mai pronunțate la încălțăminte (+0,47%) și detergenți (+0,36%).

Carburanții au rămas aproape pe loc (+0,02%), sub prețul de la finalul anului precedent (-8,40%). Majorarea de tarife pe segmentul serviciilor a fost aproape de media IPC (+0,07%), iar rolul principal a fost jucat de serviciile de telefonie (-0,07%, urmare a unei ușoare scăderi a cursului euro/leu, și doar +1,27% de la începutul anului).

Inflaţia CORE 2 ajustat, aflată sub influenţa politicii monetare, s-a redus la 0,19%, într-un context economic dificil, urmare a evoluției nefavorabile a pandemiei.

Prognoza oficială a BNR pentru finalul anului în curs a fost ajustată în jos față de valorile anticipate la debutul lui 2020.

Diferența destul de pronunțată dintre inflația anuală, cifrată actualmente la 2,14%, și inflația ca medie a ultimelor 12 luni, situată la 2,8%, se va atenua pe parcursul anului viitor spre centrul intervalului țintit oficial.

În ultima lună din 2020, ar mai fi de așteptat o corecție pe segmentul prețurilor volatile (atenție la o potențială revenire a prețului la cartofi !) iar în rest evoluții la valori moderate.

Inflația va continua să mai scadă ușor (preponderent ca urmare a efectului de bază favorabil) până în primul trimestru din 2021, după care vor fi tot mai dificil de reeditat valorile lunare din acest an.

Ceea ce va impune o gestiune atentă a politicii de venituri, care să permită stabilizarea acestui indicator la valoarea de 2,5%.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

 



 

Ultimele Comentarii