BANCI | Opinie

Exportatorii cer BNR sa intervina pe piata valutara si sa scada dobanzile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-14 17:58

Dupa ce Banca Nationala a Romaniei s-a confruntat, in toamna anului 2007, cu proteste ale exportatorilor fata de aprecierea prea puternica a leului, care a ajuns la 3,1 lei pentru un euro, afectand astfel incasarile firmelor exportatoare, acum BNR este supusa din nou criticilor exportatorilor.

Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a declarat astazi ca exportatorii nu sunt fericiti nici cu o depreciere prea mare a leului.

Acesta a solicitat BNR scăderea dobânzii de referinţă şi intervenţia pe piaţa valuară pentru susţinerea leului.

"Pe exportatori nu îi avantajează fluctuaţiile mari de curs valutar. Dacă un exportator încheie un contract la un curs de 4,3 lei/euro şi în scurt timp leul ajunge la 3,8 lei/euro, el falimenteaza", a spus Ionescu.

Ionescu a adăugat că va solicita, în cadrul grupurilor de lucru din care face parte, constituie la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Economiei pentru planul anti-criză, ca eventualele fonduri de la buget folosite pentru susţinerea creditării să nu meargă către împrumutrile ipotecare, ci în economie.

"Vreau ca banii să nici nu miroasă a credit ipotecar, ci să intre în economie pentru susţinerea firmelor, inclusiv a exportatorilor. Nu vrem ca din bani publici să încurajăm speculaţiile imobiliare", a menţionat Ionescu.

El apreciază că, în primul semestru al acestui an, recesiunea pe exporturile României va fi "zdravănă, cu posibilitatea de a ne apropia de 0 pe finalul lui 2009".

Ionescu a mai estimat că "ar fi bine dacă România reuşeşte să termine acest an cu creştere economică 0", existând şi riscul unei recesiuni.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii