BANCI | Opinie

Eugen Sinca, economistul-sef al BCR: Romania poate profita de criza din Cipru

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-20 16:16

România poate profita de criza din Cipru prin captarea interesului investitorilor într-o ţară cu fundamente macroeconomice foarte bune şi reglementări adecvate în privinţa fluxurilor de capital, spre deosebire de normele prea laxe din Cipru care au condus la criza financiară din prezent, apreciază economistul-şef al BCR, Eugen Sinca.

„Ciprul este un caz special, ce nu se poate compara cu România: are reglementari laxe de constituire a depozitelor de către nerezidenţi, ceea ce a condus la situaţia din prezent, depozitele din băncile cipriote fiind de 5 ori mai mari decat PIB-ul ţării”, a spus Sinca, în cadrul unei conferinţe de presă la BCR, în care a fost prezentat studiul privind implicaţiile economice ale procesului de îmbătrânire a populaţiei în România.

„Datoria publica a tarii, de aproape 90% din PIB, a facut imposibila implicarea exclusiva a sectorului public (in sustinerea pachetului de ajutor financiar in valoare de aproape 16 miliarde de euro), intrucat ar fi dus la o explozie a datoriei tarii la 140% din PIB, de aceea este o situatie atipica”, a adaugat Sinca.

El considera ca avem nevoie de mai multe reguli comune pentru ca astfel de insule de reglementare sa nu mai existe in viitor, iar fluxurile de capital sa nu mai fie distorsionate.

„Romania poate profita de situatia din prezent din Cipru pentru a capta interesul investitorilor, datorita fundamentelor macroeconomice foarte bune, astfel ca poate redirectiona cpitalurile de investitii straine in perioada urmatoare catre tara”, a adaugat economistul-sef al BCR.

Comentarii

eugen sinca
din ciclul:ma cred analist bun
acest tanar este agreat pentru ca(banuiesc) stie limba engleza si stie sa spuna public ce-i place austriacului, adica suge sangele de la orice amarat , sau depuneti absolut tot banii de prin buzunare la noi (BCR) dupa aceea trebuie sa muriti ......nu sa ganditi.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii