BANCI | Stirea Zilei

Dupa esecul relatiei cu minoritatea galagioasa, bancherii fac un apel la majoritatea tacuta sa se opuna legii privind darea in plata a caselor ipotecate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-03-03 18:14

Cele doua asociatii ale bancilor (ARB si Patronatul) au organizat astazi una dintre rarele lor conferinte de presa, pentru a face un apel, care a sunat aproape (melo)dramatic pe alocuri, la asa-zisa “majoritate tacuta” din Romania, reprezentata de clientii bancilor cu depozite si cei bun-platnici cu credite, firme si asociatii de afaceri, pentru a se opune legii privind darea in plata a caselor ipotecate in vederea iertarii de datorii, care ar avantaja doar o minoritate galagioasa, reprezentata in principal de cei cu credite in franci elvetieni si de speculatorii imobiliari.

Bancile sunt nevoite sa faca acest apel disperat, dar indreptatit, dupa ce au esuat in relatia cu minoritatea galagioasa, reprezentata de clientii cu dobanzi mari la credite, din cauza clauzelor abuzive, dar mai ales de cei cu credite in franci elvetieni, carora li s-a dedicat legea privind darea in plata, conform declaratiilor publice ale principalului sustinator si autor, avocatul Gheorghe Piperea.

Bancherii incearca sa impiedice adoptarea unei legi absurde si extremiste, dupa ce anii trecuti au respins implementarea legii falimentului personal, care ar fi putut fi o cale de atenuare a conflictelor dintre banci si clientii cu probleme in rambursarea datoriilor.

Bancherii au subliniat, din nou, ca aceasta lege este malefica nu atat din cauza pagubelor pe care le-ar cauza bancilor, estimate de BNR intre 2 si 4 miliarde de lei, cat mai ales a impactului pe care l-ar putea avea in viitor asupra creditarii, pietei imobiliare si economiei in ansamblu, dar si a perceptiei investitorilor straini in stabilitatea mediului economic si politic al Romaniei.

Sergiu Oprescu, seful Alpha Bank si al ARB, a subliniat implicatiile acestei legi, si anume credite mai scumpe, o dinamica mai scazuta a creditarii, impactul negativ pe orizontala asupra altor sectoare economice, schimbari de comportament comercial, afectarea stabilitatii financiare.

“De la prima luare de pozitie a noastra, din noiembrie 2015, cand am facut apel catre toate forurile nationale si internationale aratand impactul negativ si problemele legii, multe lucruri nu s-au schimbat”, a spus Oprescu.

El considera ca impactul real negativ al acestei legi poate fi estimat doar de catre specialisti din domeniul financiar, dar care nu se bucura de suficienta credibilitate pentru a fi bagati in seamna si care au si o problema de comunicare.

“Impactul legii nu este facil de analizat, poate fi facut doar de specialisti care pot sa inteleaga si sa identifice influenta fiecarui aspect, specialisti care se gasesc, din pacate, daca pot spune asa, la BNR, la banci, la Ministerul Finantelor. Nu am reusit sa transmitem foarte bine mesajul catre public si probabil ca de multe ori am fost interpretati gresit sau am fost poate chiar bruiati”, a adaugat Oprescu.

Apelul catre majoritatea tacuta

“Dar scopul nostru a fost de la inceput sa ne adresam catre ceea ce eu numesc majoritatea tacuta. Am incercat tot timpul sa fim vocea acestei majoritati si sistemul bancar a incercat sa suplineasca poate lipsa acestei voci. Pentru ca aceasta majoritate tacuta este in principal reprezentata de milioanele de deponenti, clienti ai bancilor, antreprenori si reprezentanti ai mediului de afaceri, firme si IMM-uri, clienti ai bancilor, inclusiv de debitorii bancilor (cu credite), mai ales cei care au reusit, cu eforturi suplimentare, sa-si plateasca la timp datoriile, consfintind, de altfel, aceasta cultura a platii din Romania”, a spus Oprescu.

“Folosim acest prilej si ca sa facem un apel la reprezentantii de drept ai acestei majoritati tacute, si anume la asociatiile business-ului privat, la asociatiile oamenilor de afaceri. Ii rugam pe fiecare dintre acestia sa se exprime. Facem apel si la asociatia marilor retele comerciale, asociatia brokerilor imobiliari, asociatia brokerilor de credite, pentru ca vocea lor s-ar putea sa fie mai credibila, sa ia pozitie fata de impactul pe care-l cunosc si pe care-l intuiesc cu privire la aceasta lege”, a adaugat Oprescu.

“Noi ca sistem bancar nu trebuie sa fim iubiti, ci doar intelesi. Cred ca vina noastra principala este ca poate nu am stiut sa ne facem intelesi, o carenta a modului in care am investit in educatia financiara a clientilor. Aceasta trebuie sa se schimbe si vom face pasi in aceasta directie”, a mai spus seful ARB.

(Vezi in Clubul Bancherilor alte declaratii ale bancherilor)

Comentarii

cosming
mda
Majoritatea tacuta... e ca si cand ai spune "aia multi si prosti"...

cosmin
Trist
De acolo din Turnul vostru de fildes va spunem ca va inselati .... minoritatea galagioasa de care vorbiti reprezinta majoritatea perceptiei oamenilor fata de sistemul bancar...... acei oameni care au fost afectati si nu sunt putini, ma refer la 75.000 clienti CHF si inca un numar imens care au credite in alta valuta au fost afectati profund atat urmare a crizei financiare, devalorizarii monedei, dar si de sa-i spunem "nefericitele" modalitati prin care bancile au inteles a recupera debitele de la clienti ... Aici s-a gresit si s-a gresit enorm ...... Astfel s-a ajuns sa se creeze doua tabere ..... e un razboi in momentul de fata din care vom pierde cu totii. Pana cand bancile nu vor intelege ca de la ele trebuie sa gaseasca alte modalitati de negociere cu clientii, dar sa negocieze nu sa-i trimita la plimbare atunci nu vom iesi din aceasta creiza. Spuneti STOP vanzarii creditelor neperformante pe nimic, negociati cu clientii ...... negociati cu clientii care au immobile in executare silita ..., acei oameni nu vor sa plece din casa, gsiti solutii imoreuna.... cu ce te ajuta pe tine banca daca ii vinzi apartamentul cu 50-75% si mai incaseaza si executorul cheltuieli de executare in loc sa tragi linie si sa vezi unde sunt cazuri cu adevarat sociale si sa le faci tu reducerea aceia de 25%, sa le permiti pana se angajeaza si isi revin finaciar si sa-i maresti perioada de creditare astfel incat cu dobanzi mici in timp iti recuperezi integral debitul si putin si profit. Legea de dare in plata este consecinta unor proaste politici de recuperare a creditelor ..... asa ca sa nu va plangeti, acum veti primi exact ce meritati.... si va urma si proiectul de conversie in CHF pentru ca nu ati fost in stare de mai bine de un si doua luni sa rezolvati aceasta problema.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii