BANCI | Opinie

De ce trateaza BNR atat de iresponsabil criza bancilor cipriote din Romania?!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-01 17:28

BNR este pe punctul de a se confrunta cu prima criza bancara reala din Romania ultimilor ani, odata cu inchiderea sucursalei Bank of Cyprus, fenomen de a carui gravitate pare a nu fi constienta.

Dovada stau si ultimele declaratii ale reprezentantilor de frunte ai BNR: mai intai economistul-sef Valentin Lazea a spus ca nu ar trebui sa ne tinem in banci depozite de peste 100.000 de euro, dupa nationalizarea lor din Cipru.

In incercarea de a-l apara, seful sau, Mugur Isarescu, a facut-o si mai lata, declarand ca unii deponenti au inceput sa-si sparga deja depozitele. Fireste ca acestia nu pot fi decat deponentii la cele doua banci cipriote.
"Nu este un motiv de spargere a depozitelor. În cursul dimineţii am primit ştiri că unii au început să-şi scadă depozitele, dacă au mai mult de 100.000 de euro e treaba lor", a spus Isărescu.

In acelasi timp a aparut si declaratia vicepresedintelui Raiffeisen Bank, James Stuart, citat astfel de presa:
"În ultimele 10 zile am văzut, şi sunt sigur că şi alte bănci de aici, depozite venind de la alte bănci, fie că sunt bănci cipriote sau greceşti sau alte bănci. Mesajul pe care îl primim este că oamenii caută bănci sigure să îşi plaseze banii. Cred că numele jocului acum este «siguranţa banilor tăi». Vrei să dormi bine noaptea. Este o chestiune de încredere. Atunci când vezi ce se întâmplă într-o ţară precum Cipru, te gândeşti să îţi muţi banii unde ai o siguranţă."

Nu a fost presa care a lansat speculatii iresponsabile, cum adesea acuza autoritatile, ci insasi reprezentantii BNR si ai bancilor s-au lansat in declaratii iresponsabile in cadrul unor conferinte care altfel nu ar fi folosit probabil la nimic.

A urmat apoi stirea-soc din aceasta dimineata, cu decizia de inchidere a Bank of Cyprus, motivul oficial fiind acela de "identificare a unei solutii de vanzare a bancii". Este clar ca banca a trebuit inchisa pentru ca deponentii, in majoritate companii mari, au dat probabil navala sa-si retraga depozitele.

Pentru ca, dupa cum au declarat reprezentantii BNR, banca era solvabila si nu avea probleme de functionare.

Si mai avem o banca cipriota in Romania, Marfin Bank, cu statut de persoana juridica romana, supravegheata asadar de BNR, ce ar putea-o pati la fel, in urma efectului de contagiune.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii