BANCI | Opinie

De ce nu s-a autosesizat BNR in cazul creditului luat de Ioana Basescu de la CEC Bank, preferand sa apere banca, in loc sa o supravegheze?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-29 19:57

BNR va initia saptamana viitoare, la solicitarea Ministerului Finantelor, un control la CEC Bank pentru a verifica modul in care banca de stat a aprobat creditul de 1,3 milioane pentru Ioana Basescu, fiica presedintelui Basescu, bani cu care a fost cumparat un teren pe care presedintele vrea sa faca agricultura. Anuntul a fost facut astazi de Nicolae Cinteza (foto), seful supravegherii in BNR.

Dupa izbucnirea acestui scandal, CEC Bank a preferat sa pastreze tacerea si nu a facut niciun fel de precizare cu privire la suspiciunile care s-au ridicat in privinta modului de acordare a acestui credit, ceea ce poate insemna ca banca are ceva de ascuns, mai ales ca exista cel putin 4 ciudatenii in acest caz.

Iar cea mai flagranta ciudatenie este modificarea conditiilor de acordare a creditului, pe site-ul CEC Bank, la doar cateva zile dupa izbucnirea scandalului, dupa cum a scris recent Bancherul.ro.

La mentinerea starii de suspiciune cu privire la ce s-a intamplat de fapt cu creditul Ioanei Basescu a contribuit in special BNR, care in loc sa actioneze ca un veritabil si echidistant supraveghetor bancar si sa controleze modul de acordare a respectivului credit, pentru a risipi cat mai repede starea de incertitudine care a condus, fireste, la diverse declaratii, a adoptat o pozitie de aparare a bancii, prin vocea consilierului Adrian Vasilescu.

De altfel, tacerea bancii si a BNR-ului in cazul afacerii Basescu-CEC Bank a provocat, cum era previzibil, diverse speculatii, atat in presa cat si declaratii publice, mai cu seama ca la mijoc sunt si interese politice, fiind vorba de o banca de stat si de intentia reprezentantilor puterii de a-l schimba pe Radu Ghetea.

In acest context a venit si declaratia ministrului Dan Sova, potrivit careia la CEC Bank ilegalitatile sunt evidente.

Cinteza spune acum ca astfel de declaratii ar fi putut face rau bancii, daca aceasta nu ar fi dispus de o lichiditate solida (CEC Bank dispune de foarte multe depozite ale pensionarilor) si ar fi avut nevoie sa se imprumute de la alte banci, care ar fi refuzat-o.

"Am auzit că la CEC s-au făcut ilegalităţi şi trebuia să-şi dea demisia. Dacă CEC ar fi fost o bancă mică, fără lichiditate, şi ar fi trebuit să participe pe piaţa interbancară, vă garantez că fiecare dintre departamentele de risc din băncile-mamă ar fi transmis subsidiarelor să închidă linile de finanţare cu CEC Bank. Astfel de declaraţii sunt periculoase. Să spună ce ilegalităţi s-au făcut", a spus Cinteză, citat de Mediafax.

Sa fim seriosi! Si mai ales sa nu fim ipocriti si naivi!

Daca CEC Bank ar fi fost in situatia de a se imprumuta de pe piata interbancara, nu ar fi putut face asta in secunda urmatoare in care s-ar fi aflat despre scandal, nu in urma declaratiilor unuia sau altuia ca Sova.

Iar daca CEC Bank ar fi fost in situatia de a avea nevoie de imprumuturi de pe piata interbancara, sau daca in locul ei ar fi fost o banca privata, atunci nici banca si nici BNR nu-si permiteau sa taca malc atat timp, cum s-a intamplat in acest caz.

PROBLEMA AR FI FOST TRANSATA CHIAR IN ACEEASI ZI. Mai ales ca in astfel de cazuri banca se poate confrunta si cu retrageri de depozite, cum s-a intamplat recent in cazul crizei bancilor cipriote. IATA DE CE TACEREA BNR SI CEC BANK INSEAMNA MULTE. Iar cea mai evidenta suspiciune este intentia bancii centrale si a CEC Bank de a musamaliza acest caz.

Dar iata ca intr-un final BNR este nevoita sa initieze acest control, dar numai dupa solicitarea Ministerului Finantelor, prin care statul controleaza CEC Bank, control care, de fapt, trebuia facut de BNR inca de la inceputul scandalului, pentru clarificarea neclaritatilor si suspiciunilor cu privire la modul de acordare a respectivului credit, mai exact daca acesta a fost acordat cu respectarea normelor legale si fara ca Ioana Basescu sa fie privilegiata intr-un fel.

BNR trebuia sa se autosesizeze in acest caz

BNR ar fi trebuit, de fapt, sa se autosesizeze in acest caz, dupa cum recunoaste chiar Nicolae Cinteza, citat de Hotnews.ro: „Daca exista un risc reputational la adresa unei banci, putem chiar sa ne autosesizam si sa facem un nou control”. 

Existenta riscului reputational la CEC Bank in acest caz este mai mult decat clara, asadar ne putem intreba: de ce nu s-a autosesizat BNR pana acum?

„Acesta este un control de conformitate care presupune o verificate mai aprofundata pe care noi o facem doar atunci cand constatam ca verificarile pe riscuri impune o astfel de verificare si cred ca se va finaliza inainte de 9 decembrie, termenul prevazut. Rezultatul va fi discutat doar in limitele prevazute de lege. Anume se va limita doar la a informa daca acordarea creditului a fost facuta corect sau daca au fost constatate abateri”, a adaugat Cinteza.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii