BANCI | Opinie

Da-le, Doamne, bancherilor, mintea cea de pe urma in cazul proceselor dintre clienti si banci!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-08 16:24

Se spune: „Da-i Doamne, mintea de pe urmă, Nu judecata de apoi!” sau „Da-i, Doamne, mintea de pe urmă... Dar nu in cel din urma ceas!”. Asa si cu bancherii. Asteptam in continuare, de la ei, suficienta intelepciune, chiar si in ultimul ceas, pentru a rezolva corvoada in justitie cu clientii pe tema clauzelor abuzive, problema pe care, din pacate, ei insisi si-au creat-o, ajungand acum sa se planga de faptul ca au o proasta imagine publica.

Asa cum aceasta publicatie a afirmat si anterior, sentintele absurde date de diverse instante de judecata, prin care acorda clientilor bancilor dobanzi de 0% la credite (cum s-a intamplat intr-un caz recent relatat de presa), pe baza judecatii ca respectivele dobanzi au clauze abuzive, nu fac decat sa creasca tensiunea dintre clienti si banci, cu repercursiuni negative asupra tuturor. Ba chiar se poate spune ca fac mai bine bancilor decat clientilor.

Mai intai, vedem ca o instanta nu este in stare sa judece suficient de intelept pentru a stabili dreptatea in cazul unui contract de credit, dreptate care nu credem ca este atat de greu de gasit: un credit ar trebui sa aiba o dobanda justa, cea a pietei, nu 0% sau 1%, iar in cazul in care pana acum un client a platit nejustificat de mult, sa fie compensat pentru respectivele clauze abuzive.

In aceste conditii, cerinta BNR si a bancherilor ca astfel de procese sa se judece doar la Inalta Curte, este pe deplin justificata.

In al doilea rand, astfel de decizii judecatoresti nu sunt decat o palma aspra peste incapacitatea BNR si Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), dar si a unor banci implicate in respectivele procese colective, de a gestiona adecvat, in favoarea ambelor parti, OUG 50, o lege confuza adoptata de Guvern si Parlament, pentru tanspunerea unei directive europene.

BNR si bancile, cazute probabil prada lacomiei, au decis sa mentina dobanzile si comisioanele majorate dupa izbucnirea crizei, desi era evident ca aceasta a fost o practica abuziva, asadar erau previzibile efectele negative ale unei astfel de optiuni. Daca bancherii si BNR ar fi avut o farama de intelepciune in acele momente, ar fi declarat, public, asa cum aratam anterior, ca bancile trebuie sa perceapa un nivel corect al dobanzii, adica cel dictat de piata, si nu cel stabilit in nustiu ce contracte suspecte sau legi neclare, si sa actioneze in consecinta. S-ar fi evitat astfel conflictul cu clientii si procesele colective in justitie.

Nici acum nu este prea tarziu pentru ca bancherii sa-si imbunatateasca imaginea rau sifonata. Tot ce trebuie sa faca este prin a incepe sa-si admita, public, greselile, si sa-si arate disponibilitatea pentru o relatie corecta cu clientii lor, adica exact ceea ce-si doresc ambele parti. Nu credem ca romanii vor sa plateasca pentru credite dobanzi de 0% sau 1%, dar nici bancile nu ar trebui sa le ceara 10%, in loc de 5-6% cat e dobanda pietei.

De ce nu vor unele unele banci sa clarifice niste lucruri atat de simple, pentru a-si imbunatati relatia cu clientii si pentru a-si asigura contracte sustenabile, pe termen lung, cu acestia, ramane un mister pentru noi. Probabil ca e vorba de neputinta si incompetenta, dar si de altceva, de care ne abtinem sa mai vorbim.

Un lucru e clar: justitia nu va rezolva niciodata aceasta problema, chiar si la nivelul Inaltei Curti, singurii care pot sa o faca sunt chiar bancherii.

Comentarii

Je
Vor ceda de la caz la caz
Fiecare proces va fi privit individual. Bancherii nu vor ceda masiv. Sectorul bancar este foarte sensibil pentru economia nationala. Fiecare banca isi va vedea de bucataria sa.

cosming
Cel mai probabil...
numarul de procese impotriva clauzelor abuzive va exploda odata ce primul val de procese inceput in 2010 va ajunge la un final in aceasta toamna. Pt. Volksbank nu mai e nici o sansa... Pt. BCR de abia acum incep sa apara hotararile irevocabile...

robert
un articol care ataca justitiaincredibil
nu stiu ce pregatire scolastica are onor semnatarul acestui articolash, dar nu cred ca a trecut pe la orel de cultura civica sau legislatie (daca s-a intalnit cu ele...) . ca sa aprobi o stupizenie ca niste contracte de rand sa fie judecate numai de ICCJ este ceva comic. sinsitru de ocmic. cu alte cuvinte juzii care pot judeca libertatile, vietile, pot sa scuteasca sau sa acorde penalitati si daune de milioane de euro (vezi Maternitatea Giulesti) nu sunt n stare sa judece niste prapadite de ocntracte civile in care scrie adesea cu corp 40 ceea ce trebuei scos. cu alte cunvinte cine stie sa interpreteze Directive europee nu prea are ce sa caute la judecaat unor contracte abuzive. bai oameni buni.. treziti-va. eu astept momentul cand un judecator se va sesiza ca aceste contracte au o incarcatura p[enala, legata de inselaciunea in conmtracte (215 cp) si va sesiza Parchetul din oficiu. atunci sa vezi circ.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii