BANCI | Analiza

Cum motiveaza judecatorul dobanda de 3% la creditul BCR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-03-08 08:30

Un client al BCR din Piatra-Neamţ a obţinut în instanţă resetarea dobânzii la creditul în euro prin aplicarea marjei de 1,5% prevăzută în contract direct la indicatorul Euribor şi nu la dobânda internă a băncii. Decizia, dată de Curtea de Apel Bacău, poate fi atacată cu recurs.
Având în vedere că indicatorul Euribor pentru şase luni este de 1,47% pe an, rezultă că dobânda la credit e de sub 3% pe an.

Contractul dintre client şi bancă este legea părţilor sau este supus revizuirii judiciare? Tribunalul Neamţ susţine prima variantă, dar Curtea de Apel din Bacău a răsturnat decizia şi a mers pe varianta a doua în cazul deschis de Marius Ioan Culbece împotriva uneia dintre cele mai mari bănci din România, scrie Romania Libera.

Iată ce principii a reţinut instanţa condusă de judecătorul Cezar Ştefănescu:

>>Tribunalul Neamţ a respins acţiunea reclamantului motivând că acesta a achiesat la condiţiile acordării creditului de către pârâtă, drept pentru care clauzele nu pot fi considerate abuzive. (În realitate) puterea judecătorească poate interveni ori de câte ori clauzele contractuale contravin legii.

>>Sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare să modifice unilateral clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator.

>>Chiar în situaţia în care banca s-a împrumutat de pe piaţa interbancară, împrumutul fiind în euro, dobânda se calculează la EURIBOR, care a cunoscut o depreciere continuă, indiferent de perioada în care se calculează indicele de referinţă scăzând cu 4-5 procente de la data încheierii contractului de credit.

>>Datorită scăderii dobânzii de politică monetară de către BNR, în mod constant au scăzut şi dobânzile la depozitele constituite în monedă euro sau în lei pe care trebuie să le plătească banca.

>>Rezerva minimă obligatorie a scăzut constant de la 40% la data încheierii contractului până la 0% în prezent, pentru pasivele cu valoare reziduală mai mare de doi
ani de zile.

>>Rezolvarea acestui litigiu nu se poate rezuma doar la rambursarea creditului, aşa cum apreciază instanţa de fond, ci la adoptarea de către bancă a unei poziţii caracterizate prin bună-credinţă, ce se poate realiza doar prin cenzurarea dreptului de a modifica în mod unilateral şi abuziv prevederile contractului.

>>Împrumutatul nu ştia şi nici nu putea şti în mod rezonabil decât faptul că dobânda curentă este variabilă în funcţie de indicele EURIBOR, LIBOR sau BUBOR, dar nu putea şti şi că aceasta ar cuprinde şi alte elemente nespecificate în contract (...). În această situaţie devin aplicabile regulile de interpretare actus non potest operari ultra intentionem agentos, conform căreia obligaţia împrumutatului nu poate cuprinde decât ceea ce se poate presupune rezonabil că a acceptat la momentul încheierii contractului, adică indicele EURIBOR şi dobânda fixă de 1,5 procente.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii