BANCI | Opinie

Ce s-ar putea intampla daca Grecia intra in faliment marti, dupa ce guvernul a decis sa rupa acordul de finantare cu troika si sa convoace un referendum: criza bancara este primul risc

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-27 22:20

Grecia ar putea intra in faliment marti, 30 iunie 2015, cand trebuie sa achite un imprumut catre FMI in valoare de 1,6 miliarde de euro, bani pe care nu-i are si de care ar fi putut face rost doar daca ar fi acceptat conditiile impuse de autoritatile europene si FMI (troika) pentru prelungirea acordului de salvare a tarii, care expira la sfarsitul lunii.

Premierul grec Tsipras a refuzat insa cerintele finantatorilor internationali, care presupuneau taierea pensiilor, majorarea taxelor si alte masuri de austeritate, in schimbul continuarii programului de finantare, luand decizia surprinzatoare de a convoca un referendum pentru data de 5 iulie, dupa expirarea acordului cu creditorii, privind aprobarea sau respingerea conditiilor din programul de finantare.

Dupa cum era de asteptat, oficialii europeni au anuntat astazi ca in aceste conditii refuza prelungirea acordului cu Grecia, iar programul de asistenta financiara se va finaliza la 30 iunie. Ministii de finante ai zonei euro, cu excepția ministrului grec Yanis Varoufakis, s-au reunit imediat, alaturi de reprezentantii BCE, pentru a discuta consecintele acestei decizii.

Dupa anuntul de azi-noapte privind convocarea referendumului, grecii s-au repezit deja la bancomatele bancilor pentru a-si retrage banii, dar in liniste, fara panica sau scandaluri, fiind vorba de o zi de sambata.

Consecintele ruperii acordului cu Grecia: primele afectate sunt bancile

Primul efect vizibil al unui potential faliment al Greciei este asaltul oamenilor asupra bancilor si bancomatelor pentru a-si retrage economiile in euro, intrucat falimentul tarii inseamna, in primul rand, falimentul bancilor, care au fost tinute in viata in ultima saptamana doar prin injectiile de lichiditati de urgenta de la Banca Centrala Europeana (ECB).

Joi si vineri insa, BCE nu a mai majorat linia de finantare de urgenta pentru bancile grecesti, cum a facut-o in primele trei zile ale saptamanii, dupa ce guvernatorul bancii centrale a Germaniei a criticat politica de finantare a bancilor grecesti, ceea ce poate spune ceva cu privire la ceea ce se va intampla saptamana viitoare, mai exact luni, intrucat marti, 30 iunie, este ziua Z.

Cel mai probabil, autoritatile din Grecia vor tine bancile inchise luni, pentru a evita o catastrofa, adica un asalt al deponentilor asupra bancilor, si in conditiile in care este putin probabil ca BCE sa mai prelungeasa finantarile pentru bancile grecesti.

BCE va fi cea care va decide, saptamana viitoare, soarta Greciei, in conditiile in care ea insasi are o datorie de 1,9 miliarde de euro fata de Grecia,rezultata din profitul obtinut in urma achizitiei de titluri de stat grecesti, dupa izbucnirea crizei.

Astazi, ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a declarat ca BCE ar trebui sa achite din acesti bani transa de imprumut pe care Grecia o are fata de FMI.

Trei unde de soc pentru bancile romanesti

Fara ajutorul BCE, bancile grecesti vor intra in colaps, cu certitudine, ceea ce ar putea provoca seisme si in Romania, prin intermediul celor patru subsidiare ale bancilor grecesti prezente la noi: Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca.

Bancile grecesti din Romania ar putea fi lovite de trei unde de soc in cazul unui Grexit, cea mai probabila fiind retragerea depozitelor in valoare de 5,2 miliarde de euro, conform unui raport recent al Standard&Poors.

De aceea, decizia BCE de a continua sau nu sa sprijine bancile grecesti saptamana viitoare va fi cruciala pentru soarta Greciei, indiferent daca aceasta isi va putea plati sau nu creditul catre FMI.

BCE ar putea decide sa sustina bancile grecesti si sapamana viitoare, pana in 5 iulie, cand are loc referendumul, in speranta ca poporul grec va valida acordul de finantare cu troika.

Dar daca grecii vor spune “nu” unui acord cu troika, asa cum au fost indemnati de guven? Asta inseamna cel mai probabil iesirea Greciei din zona euro si adoptare unei noi monede paralele sub forma unor obligatiuni, denumita IOU, puternic devalorizata fata de euro. Ceea ce inseamna saracirea substantiala a grecilor.

Greu de crezut ca s-ar putea intampla toate acestea. Si totusi...daca se intampla, ce vor face bancile grecesti din Romania?

Au bancile grecesti suficienti bani pentru a le rambursa romanilor depozitele in cazul izbucnirii crizei?

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii