BANCI | Ultima Ora

Ce au in comun maica Tereza, Alexandr Soljenitin si John Barrow?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-10 10:03

Miercuri, 12 martie, va fi anuntat câstigãtorul Premiului Templeton.

Câstigãtorul editiei 2008 a Premiului Templeton va fi anuntat miercuri, 12 martie, într-o conferintã de presã ce va avea loc la Centrul Cultelor al Natiunilor Unite de la New York.

Dupã Alexandr Soljenitîn, premiat în anul 1983, si Sir Sigmund Sternberg, om de afaceri si filantrop britanic nãscut în Ungaria, premiat în 1998, câstigãtorul de anul acesta este cea de-a treia personalitate din estul Europei premiatã de cãtre fundatia Templeton. Un juriu international alcãtuit din 9 membri a decis ca anul acesta premiul sã fie acordat unui om de stiintã si teolog polonez.

Initiat în anul 1973 de cãtre omul de afaceri si filantropul Sir John Templeton, premiul a fost gândit drept o replicã la Premiul Nobel, pe care îl depãseste, de altfel, ca valoare. Spre deosebire de Premiul Nobel, care se acordã cu precãdere unor rezultate pur stiintifice din domeniul stiintelor exacte, Premiul Templeton se acordã unor contributii exceptionale situate la intersectia dintre stiintã si religie. În valoare de 820.000 de lire sterline, adicã peste 1,6 milioane de dolari, cel mai mare premiu oferit unei persoane private se doreste o recunoastere a importantei cercetãrilor din zonele de granitã ale întrebãrilor fundamentale privitoare la natura umanã si legile prime ale fizicii.

Preot catolic si coleg de generatie cu Karol Vojtyla, viitorul Papã Ioan Paul al II-lea, în acel moment Arhiepiscop al Cracoviei, laureatul editiei 2008 a Premiului Templeton s-a remarcat prin contributiile sale în domeniul fizicii matematice, al cosmologiei si filosofiei stiintei. Lucrãrile sale abordeazã probleme fundamentale ale fizicii teoretice, precum unificarea mecanicii cuantice si a teoriei gravitationale ori modelele matematice aplicate în fizica cuanticã.

Pentru prima datã în istoria sa de 36 de ani, Premiul Templeton a fost acordat de un juriu din care a fãcut parte si o personalitate binecunoscutã a vietii publice din România, Eminenta Sa Daniel Ciobotea, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Ceilalti 8 membri ai juriului sunt Dewi Fortuna Anwar, Presedintã a Departamentului de ªtiinte Sociale si Umaniste al Institutului Indonezian de ªtiinte din Jakarta, Indonezia, Sarah Coakley, profesoarã la Universitatea Harvard, SUA, Francis S. Collins, Director al National Human Genome Research Institute, SUA, Kaikhosrov D. Irani, profesor emerit de filosofie la City College, New York, SUA, Kenneth S. Kendler, profesor de geneticã umanã si psihiatrie la Medical College din cadrul Virginia Commonwealth University, SUA, Michael Novak, teolog, fost diplomat, sef al Catedrei “George Frederick Jewett” de Religie, Filosofie si Politici publice din cadrul American Enterprise Institute din Washington, D.C., SUA, M. S. Swaminathan, Presedinte al M. S. Swaminathan Research Foundation, Madras, India, si Walter E. Thirring, profesor emerit al Departamentului de Fizicã teoreticã al Universitãtii din Viena, Austria.

Primul premiu Templeton a fost acordat în anul 1973 Maicãi Tereza, laureatã si a Premiului Nobel pentru Pace, pentru contributiile sale în domeniul religiei si al caritãtii. Printre personalitãtile care au primit distinctia Fundatiei John Templeton se mai numãrã faimosul scriitor rus Alexandr Soljenitîn (1983), marele fizician german Carl Friedrich von Weizsäcker si reverendul scotian Lord MacLeod, ambii premiati în anul 1989, Paul Davies (1995), cosmolog si astrobiolog american, unul dintre cei mai importanti fizicieni contemporani, fizicianul si matematicianul american Freeman Dyson (2000), fizicianul american George F.R. Ellis (2004), binecunoscutul matematician si cosmolog britanic John D. Barrow (2006), precum si filosoful canadian Charles Taylor (2007).

Premiile Templeton sunt menite sã încurajeze îndeosebi acele cercetãri stiintifice dedicate progresului spiritual al umanitãtii. Criteriile avute în vedere la selectionarea candidatilor sunt creativitatea, inovativitatea si eficienta puse în slujba unei mai bune comunicãri între stiintã si tehnologie, pe de o parte, si religie si dezvoltare spiritualã, pe de alta. Fundatia John Templeton investeste anual 70 de milioane de dolari pentru cercetãri în domenii precum stiinte naturale si stiinte umane, filosofie si teologie, stiinte ale educatiei si stiinte economice.

Pentru mai multe informatii privind Premiul Templeton si Fundatia John Templeton accesati www.templetonprize.org si www.templeton.org.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Cu venituri de 10.000 de lei, ai servicii dedicate, tip premium banking, la Banca Transilvania

Banca Transilvania a ajuns la 100.000 de clienÈ›i Premium Banking, segment de business diferit de Private Banking, +25% față de aceeaÈ™i perioadă a anului trecut, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: “CreÈ™terea numărului de clienÈ›i detalii

IFN-ul Credit Prime a dat credite de 30 milioane euro, cu dobanzi de 900%

IFN-ul Credit Prime, detinut de firma Ecofinance, din grupul Dyninno, inregistrat in paradisul fiscal Malta, anunta intr-un comunicat ca si-a majorat portofoliul de credite cu 40% in 2022: "Valoarea totală a creditelor acordate a ajuns la 30 milioane de euro, detalii

CEC Bank a finantat peste 3.000 de proiecte din fonduri europene

• 9 mai, Ziua Europei: Fondurile europene au contribuit la dezvoltarea României Fondurile europene au un rol esenÈ›ial în dezvoltarea României, CEC Bank finanÈ›ând, de la demararea ExerciÈ›iului Financiar 2007-2013 È™i până detalii

Garanti BBVA are un chatbot pentru comunicarea cu clientii

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, îÈ™i reafirmă angajamentul pentru digitalizare È™i lansează chatbot-ul de ultimă generaÈ›ie, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experienÈ›a clienÈ›ilor È™i a simplifica serviciile de detalii

 



 

Ultimele Comentarii