BANCI | Opinie

Cazul „Bank of Cyprus”, o grea lovitura sub centura primita de BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-04-03 13:58

Reprezentantul BNR, Adrian Vasilescu, se straduie in aceste zile sa apara la televizor si sa scrie articole prin ziare, titrate dibaci, in incercarea de a se scuza cu privire la socul produs de inchiderea sucursalei Bank of Cyprus. Dar cine se scuza se acuza.

Mesajul este, pe scurt urmatorul: V-am spus de atata timp care e treaba cu aceste sucursale straine, ca ele nu sunt supravegheate de BNR, astfel ca noi nu avem nicio vina ca s-a inchis aceasta banca. Trebuia sa va uitati in contractele de depozite ca acestea nu sunt asigurate in Romania ci in Cipru.

In realitate, decizia de inchidere a bancii din Romania este o grea lovitura data de ciprioti, incasata sub centura si pe nepregatite de BNR, daca ne uitam cum a fost solutionata problema sucursalelor bancilor cipriote din alte tari, mai exact in Anglia si Grecia.

Asa cum am mai afirmat aici, cazul Bank of Cyprus este, pentru BNR, un esec rasunator in privinta modului in care a colaborat cu banca centrala din Cipru si cu inexistentele, in practica, autoritati de coordonare la nivel european, in vederea protectiei deponentilor romani la Bank of Cyprus, care s-au vazut brusc pusi in pericolul de a-si pierde o parte din depozite, la fel cum s-a intamplat in Cipru.

Spre deosebire de deponentii din Marea Britanie si Grecia, care nu au avut deloc emotii in aceasta privinta, problemele fiind transate la nivelul autoritatilor de supraveghere din acele tari.

Situatia disperata din Romania ar putea fi salvata daca cipriotii vor accepta oferta de ultim moment a Bancii Transilvania, de cumparare a Bank of Cyprus.

Dar chiar si daca tranzactia se va incheia cu succes iar depozitele romanilor vor fi salvate, lumea va ramane cu sentimentul ca BNR, spre deosebire de alte banci centrale, este neputincioasa in astfel de cazuri in care se intampla ceva cu bancile cu statut de sucursala, 9 atfel de banci functionand in prezent in Romania.

Degeaba au trecut 4 ani de criza si sute de vizite la Londra, Frankfurt, Viena sau Bruxelles facute de functionarii din BNR si Ministerul Finantelor pentru discutarea la nesfarsit a unor proiecte de coordonare intre autoritatile de supraveghere, in contextul unei piete financiare europene libere si a intrarii in functiune a Uniunii Bancare Europene sau a Autoritatii de Supraveghere Europeana.

Dupa cum vedem, cipriotii fac ce vor iei, fara ca BNR sau vreo autoritate europeana sa aiba vreun cuvant de spus, mai ales ca, dupa cum am vazut, tratamentul sucursalelor cipriote din strainatate este diferit, noi fiind clar defavorizati.

Comentarii

Octavian
De ce nu stia BNR de inchiderea Bank of Cyprus?
De ce nu s-a opus BNR inchiderii Bank of Cyprus, chiar daca nu-i permitea legea, ca doar stim ca se discuta chestii dintr-astea intre autoritati, sau de ce nu s-au transferat depozitele la Marfin, cum s-a intamplat in Anglia? E ceva suspect aici

ASE istul
criza banc of cyprus
hai la lupta cea MARE :)) DECAT:( colocvii @ seminare eseuri STRALUCITE ??? ... :((( pentru CARMACI :))) adinc ! mestesugite ... sa aparam demo ... CRATIA si economia @ KAPITALISM de cumetria sa impingem inainte ... ROMAnia noi in anul 20(20?) ... PENSIILE cine le va MAI platii ??? inclusiv alea babane :)) da pa de la diverse organe ...



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii