BANCI | Stirea Zilei

Cate credite acorda bancile populatiei, incat au speriat BNR-ul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-21 17:29

Creditele de consum au crescut in primele 7 luni din acest an cu 37% iar cele pentru locuinte cu 60%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, determinand reprezentantii BNR sa avertizeze cu privire la pericolul unei noi euforii a creditarii cum am trait inaintea crizei si care s-a dovedit paguboasa. Motiv pentru care BNR este pregatita sa ia masuri pentru reducerea ritmului de creditare, cu toate ca soldul total de credite din bilanturile bancilor este mai scazut decat in anul precedent, din cauza imprumuturilor neperformante din trecut.

Creditele de consum in lei acordate de banci populatiei au atins un ritm record in perioada mai-iunie din acest an, pana la 2 miliarde lei in iunie, inca o data mai multe decat in aceeasi perioada a anului precedent.

In primele 7 luni din 2015, volumul total de credite de consum in lei a fost de 8,5 miliarde lei, fata de 6,2 miliarde lei in aceeasi perioada din 2014, ceea ce inseamna o crestere de 37%.

In total in 2014 creditele de consum noi in lei s-au ridicat la 10,2 miliarde lei, cu fix 50% mai multe decat in 2013, cand au fost de doar 6,8 miliarde lei.

In concluzie, in privinta creditelor de consum, putem vorbi de o accelerare puternica pe parcursul ultimilor doi ani.

Creditele pentru locuinte, in crestere cu 60%

In cazul creditelor imobiliare, pe parcursul ultimelor trei luni in acest an consemnate in statisticile BNR (mai, iunie, iulie), volumul acestora a fost de 29,5 miliarde lei, fata de doar 17 miliarde lei in aceleasi luni din 2014, ceea ce inseamna o crestere de 74%, adica in mod clar o supraincalzire a creditarii.

Trebuie mentionata aici si contributia procesului de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni ale clientilor Volksbank preluati de Banca Transilvania, majoritatea fiind credite imobiliare. Valoarea totala a creditelor in CHF convertite de BT in cele trei luni de oferta (mai, iunie si iulie) s-a ridicat la 2,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca fara acest impact exceptional, creditele noi ale sectorului bancar au fost de 27,3 miliarde lei.

Chiar si fara impactul conversiei creditelor Volksbank in CHF, cresterea creditarii imobiliare din ultimele trei luni ale anului ramane foarte ridicata, de 60% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

In primele 7 luni din acest an, volumul total de credite imobiliare in lei acordate de banci populatiei au insumat 60,4 miliarde lei, fata de doar 32,4 miliarde lei in aceeasi perioada din 2014, in crestere cu 86%, un ritm intr-adevar foarte ridicat.

In 2014, bancile au acordat in total credite imobiliare in valoare de 63,8 miliarde lei, fata de numai 18,3 miliarde lei in 2013, asadar in crestere cu 283%. Cresterea se datoreaza faptului ca din 2014 creditele Prima Casa s-au acordat doar in lei, pe cand aproape in tot anul 2013 programul a fost in euro.

In comparatie cu ceea ce se intampla inainte de criza, vedem ca volumul total de credite in lei este aproape de nivelurile din cei doi ani de euforie dinaintea izbucnirii crizei din 2009.

In luna iunie din acest an, volumul de noi credite chiar l-a depasit pe cel din iunie 2007, isa in iulie a scazut simtitor, dupa cum se vede si din grafic.

Se observa, de asemenea, ca volumul de credite de consum in lei este mai mare acum decat in anii 2007-2008, dar sa nu uitam ca atunci dobanzile erau mai mari iar creditele de consum se acordau pe perioade mai mari de 5 ani si in conditii mai relaxate.

Creditele ipotecare, in schimb, au depasit in acest an cu mult volumele acordate in anii dinaintea crizei. Numai ca, de asemenea, comparatia este irelevanta, intrucat atunci o buna parte din creditele imobiliare erau luate sub forma creditelor de consum.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii