BANCI | Ultima Ora

Carpatica anunta o posibila fuziune cu alta banca, actiunile cresc puternic la Bursa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-03-07 00:27

Actiunile Bancii Carpatica au crescut puternic joi, cu 12,5%, dupa ce conducerea bancii a anuntat Bursa ca va cere aprobarea actionarilor pentru o fuziune cu alta banca. Decizia privind o posibila fuziune va fi luata in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor (AGE) convocata pentru data de 10 aprilie.

AGE a fost convocata la solicitarea actionarului principal al bancii din Sibiu, Ilie Carabulea, aflat in prezent in inchisoare in cazul Carpatica Asig, care detine 41,2% din actiunile bancii, si Corneliu Tanase, cu 11,2% din actiuni, care impreuna au capitalul majoritar al bancii (53,4% din actiuni), dar nu cu intentia de a propune fuziunea bancii, ci de a reduce numarul membrilor din conducerea bancii, de la 5 la 3 in prezent, atat in cadrul Consiliului de Supraveghere cat si in conducerea executiva (directoratul). (Vezi aici concovatoarele, publicate pe site-ul Carpatica)

In aceste conditii, conducerea bancii „considera oportun sa supuna analizei si aprobarii actionarilor noi oportunitati de dezvoltare a bancii”. Astfel, se va cere actionarilor „imputernicirea directoratului bancii pentru a analiza si identifica eventuale oportunitati de dezvoltare a bancii prin realizarea de fuziuni si, in cazul in care exista o astfel de oportunitate, pentru a intocmi proiectul de fuziune care va fi supus spre aprobare AGE”.

Se pare, asadar, ca Ilie Carabulea nu este de acord cu fuziunea, acesta fiind si motivul pentru care vrea sa schimbe conducerea bancii, prin reducerea numarului membrilor directoratului.

Se pune deci intrebarea: De ce doreste conducerea Carpatica o fuziune, contrar vointei patronilor, actionarii majoritari, asadar care pot respinge in AGE o astfel de propunere?

Raspunsul l-a dat recent reprezentantul BNR, Nicolae Cinteza, care anunta ca are de gand sa emita o decizie prin care se retrage dreptul unui actionar la o banca si implicit a dreptului de vot. „S-ar putea sa mai apara ceva probleme, o sa vedeti reactia noastra in 2-3 saptamani referitor la un actionar care in opinia noastra nu prea mai indeplineste cerintele cerute de lege sa ramana actionar si care probabil isi va pierde dreptul de vot intr-o banca. Nu spun cine, ce si cum, pana va fi aprobata de Consiliul de Administratie la BNR”, a spus Cinteza.

Asadar, daca BNR va decide ca Ilie Carabulea nu va mai avrea drept de vot la AGE, atunci restul actionarilor ar putea aproba fuziunea bancii.

Ramane intrebarea: cine este banca ce va prelua Carpatica?

Ce a declarat Cinteza: „Exista niste discutii, saptamana asta am avut discutii cu doua banci care se tatoneaza una pe alta. Deocamdata au ajuns la concluzia ca exista o compatibilitate puternica intre portofoliile si practicile lor care sa le permita sa fuzioneze. Actionarul uneia doreste, actionarul celeilalte si da si nu, a ramas sa mai studieze. O banca e din grupul 2 de banci, asta insemnand o cota de piata intre 1 si 5%, cealalta e din grupul 3 de banci, cu o cota de piata mai mica de 1% si niciuna din Grecia.”

Bancile din acest grup 3 care ar putea fi interesate de Carpatica si care ar si putea avea puterea financiara necesara unei preluari sunt Libra Bank si Bank Leumi, prima se pare avand sanse mai mari decat cea de-a doua.

Comentarii

Ioni
Nu cred ca se poate vorbi de "preluarea" Carpatica. Mai degraba Carpatica sa preia o alta banca. Atat Libra cat si Leuni sunt banci mici, sub Carpatica si in ce priveste cota de piata si in ce priveste capitalul social, definitoriu la asemenea modificari structurale.




Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii