BANCI | Interviu

Cardurile vor fi inlocuite cu telefoanele mobile in doar cinci ani, estimeaza MasterCard; pentru adoptarea cardurilor a fost nevoie de 50 de ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-10-08 23:30

Cat de rapid se schimba acum lumea, datorita revolutiei tehnologiei digitale: daca pentru adoptarea platilor cu cardul a fost nevoie de peste 40 ani, in doar 4-5 ani de acum inainte cardurile vor fi inlocuite cu telefoanele mobile, estimeaza reprezentantii MasterCard, cei mai avizati de acest fenomen.

Profetia pare cat se poate de realista, daca ne uitam in jurul nostru, adica in Romania si in alte tari din Centrul si Estul Europei, nu e nevoie sa vedem ce se intampla in tari supertehnologizate precum Suedia, Olanda, UK sau Statele Unite.

Pentru ca zona noastra geografica este considerata, ciudat sau nu, printre cele mai dezvoltate din punct de vedere al adoptarii si utilizarii noilor tehnologii in general, si a platilor in particular. “Aici exista o adevarata cultura a tehnologiei”, a spus David Dechamps, head of emerging payments la MasterCard, in cadrul unei conferinte organizata la Varsovia in cadrul careia a fost prezentat viitorul platilor digitale.

"Telefoanele mobile vor fi folosite in curand pentru plati la fel ca pentru alte lucruri pentru care se utilizeaza in prezent, de aceea trebuie sa ne pregatim de aceasta tendinta", adauga el.

In Polonia, de exemplu, peste 80% din infrastructura de carduri este contactless iar o treime din numarul total de plati se fac fara introducerea cardului in POS-uri. In Cehia, peste 60% din numarul total de plati in magazine sunt contactless.

Si la noi in tara, penetrarea tehnologiei contactless se apropie de masa critica, ceea ce va permite bancilor sa dezvolte platile si cu telefonul mobil.

Tehnologia contactless permite acceptarea platilor cu telefoanele mobile de ultima generatie dotate cu sistemul de comunicatie NFC, astfel ca in Polonia exista deja o serie de parteneriate incheiate intre banci si firmele de telefonie mobile pentru facilitarea platilor mobile.

De exemplu, T-Mobile in Polonia a incheiat parteneriate cu 7 banci pentru efectuarea de plati mobile contactless, dar si alte servicii, precum retragerea de numerar cu telefoanele mobile.

In Ungaria, Deutsche Telekom si Vodafone au incheiat un parteneriat asemanator pentru platile mobile cu OTP Bank, cea mai mare banca din aceasta tara, solutii asemanatoare existand si in Austria si Slovacia.

Si la noi viitorul este deja prezent, l-am vazut si eu online, dar si offline, in magazinele Cora, unde se poate plati cu telefonul mobil, utilizand aplicatia tip portofel electronic al Netopia in parteneriat cu MasterCard, prin scanarea unui cod QR.

3 solutii pentru platile cu telefoanele mobile

In prezent exista trei solutii (tehnologii) de plata cu telefonul mobil, iar utilizatorii vor fi cei care vor decide pe care sa o adopte, spune Brian Morris, head of emerging payments CEE la MasterCard. Prima este tehnologia NFC de care am vorbit, care implica stocarea datelor cardului in SIM-ul telefoanelor mobile, asadar implicit un parteneriat cu operatorul telecom.

A doua solutie de plata este cea prin care datele cardului sunt stocate in hard-ul telefonului, ceea ce inseamna ca e nevoie de acord cu producatorul telefonului, iar MasterCard vine cu un element de siguranta, cu nume de cod MDES (MasterCard Digital Enablement Service), permitand astfel efectuarea platilor online sau offline pe baza unui card.

Prin acest serviciu, MasterCard transforma datele cardului intr-un cod unic de securitate, prin asa-numita tokenizare, care permite conexiunea cu contul bancar si implicit efectuarea platilor in conditii de siguranta.

Aceasta solutie este folosita de ApplePay, Android Pay si Samsung Pay, dar si de mobilPay Wallet in Romania, portofelul electronic cu care poti plati facturi de telefon, rovinieta si poti face diverse alte cumparaturi online, dar cu care poti achita si cumparaturile la magazinele Cora, prin scanarea unui cod QR.

A treia solutie tehnologica pentru platile mobile este cea in care datele cardului sunt stocate in cloud si nu necesita un element de securitate in telefon, fiind bazata pe o solutie software a Google disponibila pe telefoanele android (MasterCard emulation technology, cunoscuta drept MasterCard Cloud Based Payment – MCBP).

Codul de securitate este stocat, in acest caz, in cloud, astfel ca se acceseaza doar in momentul efectuarii platii.

Reprezentantii MasterCard spun ca exista un mare interes pentru aceasta tehnologie, intrucat bancile o pot dezvolta independent, fara a avea nevoie de un acord cu operatorii telecom sau cu producatorii de telefoane.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Bancile si IFN-urile, obligate prin lege sa-si ajute clientii inainte sa-i execute silit

Băncile sunt obligate pentru toate tipurile de credite să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, conform unui comunicat al CSALB. Măsurile de detalii

Bancile incep sa-si asume o responsabilitate sociala pentru consumatori

• În România, intermedierea financiară este săracă (25% din PIB). Drumul e lung (media europeană este de 90% din PIB), indiferent dacă e pace sau război • Indicatorii de prudențialitate ai industriei bancare sunt foarte detalii

Intelegerea la care ajung partile in cadrul CSALB este exemplificarea teoriei mainii invizibile

Deși economia țării este dependentă de finanțarea pe care o poate asigura sistemul bancar, reprezentanții băncilor spun că populismul unor politicieni și instituții reprezintă principalul factor care erodează încrederea dintre consumatori și instituțiile de detalii

CSALB: nu e vorba de vina cuiva, ci de o impartire a responsabilitatii intre consumatori si banci

Radiografia sistemului bancar prin prisma evenimentelor petrecute în acest domeniu în ultimii 15 ani este principala temă a episodului 1 din #PodcasturileCSALB, în care sunt invitați Alina Radu (conciliator CSALB, avocat Partener) și Alexandru Păunescu detalii

 



 

Ultimele Comentarii