BANCI | Stirea Zilei

BNR cere bancilor sa dea bani pentru cursuri de psihologi, sociologi si filosofi la Institutul Bancar Roman (IBR)

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-06-25 10:53

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, a profitat de o conferinta gazduita de banca centrala pe tema garantarii creditelor pentru a critica bancile pentru faptul ca sunt "foarte reticente" in a-si pregati personalul la Institutul Bancar Roman (IBR), in schimbul unei taxe.

BNR este actionarul principal al IBR, institutie care in ultimii ani s-a confruntat cu dificultati financiare si a ajuns, anul trecut, in situatia de a nu-si mai putea plati angajatii. Fostul director al IBR, Petru Rares, a fost inlocuit, in urma cu cateva luni, cu Gabriela Hartescu.

Adrian Vasilescu: "Reiau o declaratie mai veche, ce a deranjat bancile, cand spuneam ca acestea trebuie sa scoata mai multi bani din buzunare si sa plateasca un personal specializat, mergand pana la psihologi, filosofi, sociologi, care sa se alature grupurilor de analiza din banci si sa asigure momentul de relaxare a creditarii".

"Stiu ca bancile sunt foarte reticente, indraznesc sa spun asta, eu stiu ca avem in Romania un Institut Bancar care se ocupa de specializarea personalului bancar si cu foarte multa dificultate acest institut reuseste sa coopereze bine cu bancile si cu foarte multa greutate reuseste sa scoata ceva bani de la banci pentru dezvoltatea acestui institut si pentru organizarea practica a cursurilor, iar foarte multe cursuri sunt foarte bine pregatite, cu specialisti din strainatate, cu mari nume care vin din Europa si predau la acest institut bancar. Ei bine acest program se deruleaza foarte greu, as spune din cauza reticentei bancilor."

Intrebat de ce ar avea nevoie bancile de un filosof, Vasilescu a raspuns:

"Un important sector al economiei romanesti ce ar putea exporta de 10 ori mai mult, nu o face din cauza lipsei leadership-ului. Si bancile au nevoie de leadership, iar leadership-ul nu se poate face astazi decat la interferenta mai multor discipline. Ar fi ferite bancile de multe lucruri. Nu vreau sa intru in polemica, dar imi amintesc ca guvernatorul BNR spunea ca daca bancile nu vor intelegere sa faca eforturi mari pentru reducerea dobanzii la credit, aceasta dobanda inalta se va intoarce asupra lor si le va lovi ca un bumerang. Ce au inteles bancile: ca guvernatorul le-a dat o dispozitie sa reduca dobanda. Si au raspuns public "noi nu vom reduce dobanda cand ne cere BNR sau cand vrea guvernatorul, ci cand ne va arata piata. Ei bine un grup care sa formeze leadership-ul bancii, cu specialisti in diferite domenii, ar face o analiza mai corecta. In primul rand, poate ca ar ajuta unele conduceri de banci sa inteleaga bine mesajele, pentru ca acesta a fost un mesaj de la BNR inteles absolut aiurea si replica a fost de asemenea aiurea."

Vasilescu s-a referit probabil la declaratia presedintelui Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, care a declarat, citat de presa:

„Cu cât putem să dăm credite mai ieftin cu atât e mai bine, dar nu reduc dobânzile pentru ca îmi spune cineva.  Ne uităm şi dacă dobânda de referinţă se reduce. Dacă nu mai sunt jucători care să împingă în sus dobânzile la depozite, atunci vom vedea dobânzile mai jos şi la credite. Cred că nu trebuie însă o scădere agresivă, ci una treptată“.

Si Lucian Croitoru, un alt consiler al guvernatorului BNR, a sustinut ideea lui Adrian Vasilescu: "Poate ca nu ar lipsi existenta intr-o banca a unui filosof, care sa-i spuna sefului ca dupa o perioada de euforie urmeaza o criza".

Lucian Croitoru: "Filosofia este un lucru foarte important. Va sugerez, eu insumi continui efortul, sa citim o carte foarte importanta - Giovanni Reale, Istoria filosofiei antice, care are 10 volume, dar veti intelege la ce e buna filosofia. Acesta il cita pe Aristotel spunand urmatorul lucru... dar mai intai sa va amintesc ce e filosofia: un mod de a reflecta despre sistemul lumii utilizand logosul, dar atentie, cu mijloace logice, deci este o stiinta. Si fara niciun scop, ceea ce e important...deci Aristotel spunea ca filosofia e mai putin practica decat toate, dar mai buna decat toate. Deci poate ca nu ar strica un filosof la o banca, care sa-i spuna cate unui decident foarte exaltat ca dupa o perioada buna vine si una proasta. Asta e o filosofie care ajuta.”

Vasilescu a mai spus, precizand ca il citeaza pe guvernatorul Isarescu, ca bancile au in perioada urmatoare o raspundere imensa in reorganizarea activitatii, care trebuie sa inceapa cu restructurarea personalului. "Asta nu inseamna insa doar disponibilizari de personal in banci, ci nevoia unei reorganizari si restructuri a personalului intr-un sens foarte real: s-a terminat perioada de boom cand era nevoie de vanzatori de credite, acum bancile trebuie sa fie practic parteneri cu companiile creditate, sa-si intareasca departamentele de analiza si de risc, sa coopereze cu firmele pentru a le ajuta sa indeplineasca conditiile de a primi creditul iar apoi sa utilizeze eficient respectiva finantare", a adaugat Vasilescu.

In luna iunie, IBR organizeaza urmatoarele cursuri, conform site-ului propriu:
- Formator – COR 241205
- Ofiter antifrauda financiar-bancara – COR 341116
- IFRS&IAS pentru sectorul serviciilor financiar-bancare – cu sprijinul ACCA
- Colector (recuperator) creante/debite – COR 421402
- Formarea de mediatori
- Analiza financiara IMM
- Conformitate si metode de evaluare a riscului de conformitate
- Teleoperator financiar-bancar – COR 331106

IBR se autodescrie, pe propriul site, ca este "persoană juridică fără scop patrimonial fondată în 1991 de către Banca Naţională a României (BNR) şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) are ca principal obiectiv perfecţionarea profesională, pregătirea şi specializarea personalului din sectorul financiar – bancar, în conformitate cu strategia stabilită de Banca Naţională a României (BNR) în cooperare cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi cu programele aprobate de Consiliul de Administraţie."

Comentarii

cititor
comentariu inutil
Va rog sa stergeti comentariul ulterior articolului dvs. initial pt. ca este incorect, malitios

andrei
articolul, potential intersant este descalificat de magaria cu fostul angajat
este ingretosator sa vad ca un site care ar trebui si ar putea sa se ridice la un nivel de profesionaism se implica in dispute politice sau oricum luccruri fara nici o baza. oricine poate arunca cu latuiri pretextand ca are informatii de la un fost angajat. care convenabil e anonim, daca nu inexistent. desi e plauzibil sa fie un fost angajat la IBR au fost restrucuturari jumatate din angajati au fost concediat, ce ati vrea sa laude institutul? PT A AVEA CREDIBILITATE, UN ZIAR, UN BLOG, ORICE, TREBUIE SA VINA CU ARGUMENTE NU CU BARFE SI LUPTE INTESTINE. PACAT

andreea
cred ca problema nu e ca se recomanda bancilor filozofi ci ca nu inteleg filozofia de a avea angajati educati
cred ca comentariul de final vine probabil chiar din partea bancilor care nu vor sa aloce bani pt pregatirea personalului desi nu o data ca si clienti am avut de suferit din acest motiv. nu stiu ce si cum e cu IBR, baniesc ca nu o fi singurul prestator de astfel de servici si de altfel nici singurul centru de pregatire din lume pt banic, la noi insa bancile nu vor sa dea bani pt ca cel de la ghiseu sa stie ce si cum sa ii explice clientului. nu vad ce legatura are asta cu secares sau vasilescu sau orice si oricine, lucrurile sunt simple, ma dcuc la banca si fata de la ghiseu e p[retioasa si nu ma poate ajuta cu nimic. sa o recalifice nici nu conteaza la cce institut

mihai
matematica articolului e simpla, bancilor le da cu minus
nu degeaba va numiti bancherul, ca sa reprezentati interesele bancherilor. si eu sunt probabil un viitor fost angajat al ssisemului bancar. mi-am luat niste certificari la IBR. la unele cursuri a fost f interesant la altele mai slab ca si la facultate. Daca este o capusa a sistemului bancar? Pai ati vazut sarpe sau crocodil pe care sa poata sta capusa? cam asta este sistemul bancar. mai multe cursuri mi-am platit eu din buzunar decat mi-a platit banca mea. care acum va da afara multi dintre noi cei care i-am umplut sacul. asa ca de cativa ani banii de pregatire profesionala nu au mai existat. ni s-a spus sa invatatam de la colegi, sa citim procedura. cand vine un client nervos stai si suni prin centrala ca nu ai voie sa gandesti tu oricum. nu de lta dar ai face sa arate prost fufele angajate sa dea bine la ghiseu caand tu esti tinut in spate si le faci munca fiindca nu arati corporaist. asa ca evident ce spune Vasilescu deranjeaza. hai sa dezbracam povestea de detlii stupide. omul spune Bancilor nu le pasa de calitatea serviciilor oferite. omul vine oricum de nevoie. nu prea mai vine dar sunt destui prinsi in lat. in rest mai bin dam banii pe reclama si ne prefacem ca ne pregatim in house. orice bani cheltuiti pe cursuri reduc profitul deci bonusul directorului. si atunci Vasilescu deranjeaza. hai sa ne agatam de un cuvant ccu filozofl si sa intoarcem totul pe dos. poate a zis o prostie, nu stiu, nu cunosc eu nici un filozof. desi din cate inteleg unii au fost pe vremuri si savanti, strategi. nu conteaza a zis o prostie. schimba asta adevaraul fundamental ca bancile nu vor sa isi pregateasca oamenii, ca au personal nepregtit? nu. dar noi ne legam de chestia cu filozoful in tot articolul. apoi continuam cu o ata alba cat parama cu fostul angajat. pai care e logica daca Vasilescu a fost in conducere si a fost inlocuit are interesul sa faca reclama IBR ? Secares - nu stiu cine e , cica e din nu stiu ce gruare iliescu nastase. ce legatura are asta, moare iliescu de grija bancilor sau ce? e penibil cum se incearca rasturnarea unei probleme simple, deturnarea atentiei. in negocierile privind restructurarea bancii sindicatul a cerut conform codului muncii pregatire si reconversie profesionala. ne-au dat cate 300 de lei mai bine. asta e problema nu folozoful lui Vasilescu, exista o filozofie a articolului menita sa ascunda opacitatea unor conducatori de banci, atat. care prieteni ai oficialilor bnr ca nu ss-a dat nici un nume. nu spun ca nu o fi vreunul, arat doar structura articolului, un fel de vedeti ca data viitoare mai iesim cu ceva... cam asta epresa din romaanica. si aia mare dapai asta sectoriala

raluca
IBR nu are cursuri de filozofi si psihologi ce bateti campii pe tema asta
atata tura vura. era mai simplu sa va uitati pe siteul IBR si vedeati ca nu au cursuri nici de filozzofi nici de psihologi, asa se vede si din cele indicate in articol un atac murdar si disperat

Trezorerier banca
Nu mai glumiti ca nu stiti ce faceti!
Ineptii! site de scandal ... cancan, ring, libertatea, bahmu si prigoana scrie pe voi ...

oana
e ciudat a apar acum acuzatii
asa cum a aparut in presa in iarna fusesera framantari dupa schimbarea componentei CA institutul s-a despartit de Petru Rares, apoi de toti directorii existenti, a desfiintat directiile suport, s-a modificat programa.. deci e ciudat ca apar acum asemenea acuzatii de ce nu le-a facut respectivul nemultumit cand era acolo, cand primea salariu din capusarea bancilor. eu am prietene acolo si stiu ca existau dusmanii intre departamente. nu cred insa ca e firesc ca un orgn media sa publice acuzatii nesustinute de nici un argument ca sa nu spun proba. mi ales ca e vorba de locul de munca al unor oameni. daca altcineva ar publica o stire gen bancherul, potrivit unui fost angajat publica atacuri la persoana contra cost, manipuleaza piaata financiara, etc, etc cum vi s-ar parea? nu vreau sa cred ca a fost intentionat dar e cel putin cciudata publicarea unor calomnii, a unui atac la adresa ibr, bnr, arb doar fiindca asa spune cineva concediat de acolo dincate inteleg.

Noi
Adevarul adevarat!!!
Adevarul adevarat in toata aceasta poveste este ca ... site-ul dvs. este vadit pornit impotriva BNR! Va intelegem! Resimtiti din greu lipsa anilor cand va dadeau bancile aproape gratis carduri de credit ca sa va spargeti in shopping la Mall, la Disco si la cinema multiplex.

Marius Prisacaru
E Fals!
Chestia cu angajatu pare neverosimila! Ati pus pe cineva sa scrie faze dastea sa va creasca ratingu'.

radu
de ce va obositi sa cautati explicatii
E pierdere de vreme. Cum in articol apare opinia unui cititor chipurile a presimtit ca o sa publice ceva despre ibr si a transmis si el opinii iar ei l-au crezut pe cuvant ca e fost angajat ca stie si spune adevarul... cat de penibil. E un articol la comanda si asta explica totul nu mai veniti cu argumente cand ei nu au adus vreunul...

Bancherul.ro
Opinia este reala si nu ne apartine
Pentru ca am vazut comentarii si acuze privind opinia exprimata de un cititor anonim, care sustine ca a fost angajat al IBR, simtim nevoia sa confirmam faptul ca respectiva opinie este reala, nu ne apartine, noi doar am citat-o, in virtutea dreptului consfintit in Constitutie la libera exprimare. Credem ca este foarte importanta exprimarea libera a opiniilor, intrucat existenta mai multor puncte de vedere cu privire la un subiect poate sa ajute la rezolvarea sau clarificarea unei probleme.

radu
Si dvs. sunteti?
Opinia este la fel de reala ca identitatea voastra la Bancherul.ro. Tot ce scrieti pe site semnati cu Bancherul.ro - numarul dvs. de telefon este Bancherul.ro - adresa firmei este Bancherul.ro ... Toate jurnalele serioase scriu macar niste initiale la fiecare articol. Nu sunteti si voi o capusa mass-media ... faceti si voi jocul de imagine a cuiva ...

opinator
Opinie ...
Opinia ... poate fi considerata reala sau credibila daca persoana respectiva isi da acordul sa ii fie publicata opinia, cu sau fara dezvaluirea identitatii. In lipsa unei intelegeri prealabile si probatorie intre cititor si publicist â publicistul isi asuma raspunderea pentru cele publicate. Opinia poate deveni manipulata, distorsionata de publicist, etc. Din ce vad, toate informatiile de la contributori, Stirea zilei, Opinia zilei, Reclamatia zilei, sunt toate anonime.

opinator
tot aici
Chestia cu dreptul consfintit in constitutie la libera exprimare ... ati mai copy paste si de la articole anterioare in care lansati variate informatii neprobate si chiar calomnii la adresa institutiilor sistemului bancar. E usor sa critici, sa acuzi ... sa invoci dreptul consfintit in Constitutie pentru libera exprimare, pentru libertatea presei.

Adriana
forma (si persoana) fara fond
Nu am legatura cu bnr sau ibr, dar citind acest articol si comentariile aferente, nu inteleg de ce vrea lumea sa gaseasca un tap ispasitor pe care sa-l traga la raspundere pentru ca respectivul a avut curajul sa spuna ceva iar ei sa o publice. Ca si in dezbaterile politice, tot timpul avem forme fara fond. Care e de fapt adevarul cu acest ibr si fostii sai conducatori? De ce nu gasim, de exemplu, pe site-ul ibr, un raport anual al activitatii acestei institutii, pentru a pultea vedea despre ce e vorba acolo? Va rezumati doar la acuza niste jurnalisti ca-si fac meseria (poate pentru ca unii vor sa-si apere locul caldut de prin bnr sau ibr), nimeni nu incearca sa descopere substanta si adevarul despre un anumit subiect devoalat public. Pana la urma, o clarificare si imbunatatire a situatiei la ibr ar face bine tuturor, si bancilor, si bnr si asa mai departe, asteptam mai mult de la comentariile intr-o publicatie care are un statut, totusi, nu ca-ntrun ziar de scandal...sunt dezamagita de ce se intampla in secttorul bancar, abia astept sa-mi lichidez creditul

Noi
probleme
Publicati comentarii ad-hoc, cu formulari tendentioase, fara sa fie probate, fara sa le verificati, fara sa aveti acordul âcontributoruluiâ pentru publicarea lor, fara sa fie sustinute de contributor dupa publicare, sursa refuza sa-si apere opinia, vi se atrage atentia in mod repetat ca nu e OK, ca sunt afectati si institutii pe care nu le cunoasteti, modificati apoi articolul post-publicare ca sa va aparati imaginea ... nu prea e jurnalism profi.!

fost cursant ibr
ciudat
am facut si eu noiste cursuri la ibr. la inceput m-a trimis banca apoi am facut eu unul individual ... e ciudat cum apar astfel de calomnii pe site-ul dvs.. nu vad ce aveti de castigat.

angajat bnr
deloc Senzational!
stiam ca va place sa ne criticati. veti fi maguliti ca va mai citim si noi intamplator. partea a doua insa este un atac la persoana josnic. nu seamana cu ce-ati publicat pana acum anti-bnr sau anti-banci.

Alin
Nu e normal
Lucrez in sistemul bancar si urmaresc periodic site-ul dvs.. Am urmat si eu niste cursuri, am participat la o conferintal la IBR - nu sunt Harvard, asta e clar! dar mi s-au parut ok, atenti. Cred si eu ca si anteriorii ca este rupta din context, opinia fostului angajat.

vlady
Neinspirat
Calomnii, pareri si comentarii aiurea!

Mihai
unitate
Din ce stiu, situatia s-a mai schimbat anul acesta, dupa plecarea dlui. pres. Rares, s-au facut restructurari inclusiv in management, au lansat noi cursuri. Filosofi, insa, n-am vazut pe acolo ...:) doar contabili, manageri de risc, trezorieri, staff din banci.

geo
bnr
BNR va sustine in continuare IBR. Criticile nu au rost, nici temei.

mike
parere
Ar fi fost poate mai util daca nu preluati in cadrul articolului si povestea cu fostul angajat. O fi fost o parere pe fond nervos ... era suficient daca se pastra ironizarea simpaticului dn. A. Vasilescu! Partea cu IBR nu prea a fost inspirata! aceea e o organizatie mica, fara nicio problema cu legea, fara legatura cu bani de la Stat, de la Guvern. Nu cred caau facut rau nimanui.

nike
Adevarul
Adevarul este ca ati cam distrus Institutul acela. In spcial, baietzii din conducerea BNR - care e prima responsabila cu ce se intampla in si la IBR. ... A fost pentru cativa ani (circa 1998 - 2009) un adevarat institut de studii, cercetare, conferinte, comunicari etc. in domeniul bancar. Am avut si noi o scoala bancara propriu-zisa, cu bune, cu rele - dar au fost multe lucruri bune acolo. ... Orgoliul nefast al managerilor si nepasarea constanta a BNR au facut ca acum IBR sa fie doar un banal SRL de training echivoc. Ar fi meritat o soarta mai buna, dar, probabil, ca Isarescu nu a vrut ca in Romania sa existe o scoala bancara serioasa, un institut de studii financiare si economice in general mai bun ca ... ASE-ul sau firmele de instuire din mediul comercial privat.

gianina
Adevarul 2
Adevarul corect este ca institutul merge in continuare si-si vede de treaba.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii