BANCI | Opinie

Bancile se asteapta ca preturile locuintelor sa scada in continuare, dar intr-un ritm moderat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-09-03 01:01

Bancile se astepta ca preturile locuintelor sa scada intr-un ritm moderat in perioada de vara a trimestrului 3 (iulie-septembrie), la fel ca in trimestrul precedent, dupa ce in primele trei luni ale anului au fost in crestere, pentru prima data dupa criza din 2008, conform sondajului realizat de BNR printre bancheri.

Acelasi sondaj arata a cererea de credite imobiliare a ramas constanta in trimestrul 2, iar bancile anticipeaza o majorare moderata in trimestrul urmator.

In privinta standardelor de creditare, acestea nu au cunoscut modificări în T2/2015, nici pentru creditele imobiliare, nici pentru cele de consum. Băncile anticipează, pentru trimestrul următor (T3/2015), că standardele de creditare se vor relaxa marginal în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și moderat pentru creditele de consum, se mai arata in sondajul BNR.

Spre comparaţie, în zona euro, standardele de creditare s-au relaxat pentru creditele imobiliare, după ce au cunoscut o înăsprire trimestrul precedent, iar standardele aferente
creditelor de consum au continuat să se relaxeze. Presiunile competiționale au contribuit la dinamica standardelor pentru ambele tipuri de credite.

Pe termen scurt (T3/2015), băncile din zona euro prognozează înăsprirea condițiilor în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și continuarea tendinței de relaxare în cazul creditelor de consum.

Valoarea medie a imprumuturilor raportate la valoarea locuintei, reflectata prin indicatorul LTV (loan-to-value) pentru creditele nou acordate în ultimele 3 luni a fost de 83%, iar valoarea medie a LTV pentru stocul total de credite imobiliare a fost de 87 la sută, neînregistrându-se modificări semnificative față de trimestrul precedent (T1/2015).

Gradul mediu de îndatorare pentru creditele nou acordate a fost de 43%, iar la nivelul portofoliului total de credite imobiliare, acesta a fost de 46%, neînregistrându-se modificări semnificative față de perioada anterioară (T1/2015).

Cerere in crestere moderata pentru creditele de consum

Cererea pentru creditele de consum a crescut moderat in T2/2015. În structură, cererea pentru creditele de consum garantate cu ipoteci s-a diminuat cu o amplitudine medie, iar cererea pentru cardurile de credit s-a majorat moderat.

Instituțiile de credit autohtone anticipează, pentru trimestrul următor (T3/2015), o creștere moderată a cererii de credite de consum totale și a cererii pentru cardurile de credit.

Pierderea în caz de nerambursare

La nivel agregat, pierderea medie în caz de nerambursare (LGD) pentru creditele populaţiei intrate în starea de nerambursare a fost de 35%, în T2/2015.

LGD pentru creditele imobiliare a înregistrat o valoare medie de 25%, în timp ce valoarea indicatorului pentru
creditele de consum garantate cu ipoteci a fost de aproximativ 35%.

Pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci şi pentru cardurile de credit, LGD a înregistrat valori de circa 70%, respectiv 60%, se mai arata in sondajul BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii