BANCI | Stirea Zilei

Bancile au scazut puternic volumul de credite noi pentru locuinte acordate populatiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-07-29 21:10

Bancile au redus puternic volumul creditelor noi pentru locuinte in prima jumatate a acestui an, dupa o inasprire semnificativa a standardelor de creditare, pe fondul introducerii OUG 114 privind taxa bancara si intrarii in vigoare a restrictiilor de creditare introduse de la inceputul anului de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in vederea scaderii gradului de indatorare a populatiei.

Astfel, volumul de credite noi pentru locuinte in lei au avut in primul semestru din acest an o cadere de 10,5%, echivalentul a 6,6 miliarde lei, la 56,2 miliarde lei, comparativ cu acelasi interval al anului precedent, conform statisticilor BNR.

In schimb, creditele pentru consum au inregistrat o crestere de 2,8%, echivalentul a 300 milioane lei, pana la 11,1 miliarde lei.

La nivel agregat, imprumuturile noi in lei acordate de banci populatiei in prima jumatate din 2018 au scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 2,3%, echivalentul a 400 milioane lei, la 16,9 miliarde lei, reprezentand 57% din volumul total de credite bancare.

In privinta finantarilor noi in lei pentru firme, acestea au stagnat in acest an, la 12,5 miliarde lei, fiind cu doar 100 milioane lei (0,8%) peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Volumul total al creditelor noi in lei, inclusiv refinantari, acordate de banci populatiei si firmelor, a scazut cu 1%, echivalentul a 300 milioane lei, in primul semestru din acest an, fata de acelasi interval al anului precedent, la 29,4 miliarde lei.

Inasprire semnificativa a standardelor de creditare

Conditiile de creditare semnificativ mai restrictive impuse de banci, in principal prin reducerea gradului de indatorare (pondererea ratei in venituri) a fost principalul motiv pentru reducerea volumului de credite ipotecare, in conditiile in care cererea de imprumuturi din partea populatiei a crescut, potrivit sondajului privind creditarea realizat de BNR in luna aprilie.

Conform sondajului BNR, “standardele de creditare au cunoscut o înăsprire semnificativă în T1 2019, atât în cazul împrumuturilor ipotecare, cât și al celor de consum. Pentru trimestrul următor, băncile anticipează continuarea tendinței de întărire a standardelor de creditare, marginal pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri și moderat pentru creditele de consum.

Pe segmentul ipotecar, termenii creditării au înregistrat modificări după cum urmează: înăsprire marginală asociată spread-ului ratei medii de dobândă față de ROBOR 1M și, respectiv, semnificativă, determinată de ponderea maximă a serviciului datoriei în venitul lunar.

În ceea ce privește împrumuturile de consum, termenii de creditare s-au înăsprit moderat pe linia spread-ului ratei medii de dobândă față de ROBOR 1M și semnificativ pe linia ponderii maxime a serviciului datoriei în venitul lunar.

Împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri acordate populației au consemnat o creștere marginală a cererii în T1 2019, în timp ce în cazul creditelor de consum aceasta s-a diminuat semnificativ. Băncile anticipează pentru T2 2019 un avans marginal pentru cererea de credite ipotecare și diminuarea moderată a celei pentru creditele de consum.

Ponderea solicitărilor respinse de către bănci a crescut semnificativ în cazul ambelor categorii de împrumuturi acordate populației.

Pe segmentul companiilor nefinanciare, băncile au menținut constante standardele de creditare comparativ cu trimestrul anterior. În perioada următoare (T2 2019), instituțiile de credit anticipează o înăsprire marginală a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor imobiliare și moderată în cel al creditelor de consum destinate sectorului populației. În cazul companiilor nefinanciare, așteptările băncilor pentru următorul trimestru sunt de înăsprire marginală a standardelor de creditare.

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii