BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania a prezentat investitorilor planurile pentru 2015 si cum va fi afectata de preluarea Volksbank si de conversia creditelor in franci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-18 15:26

Banca Transilvania a prezentat investitorilor, in cadrul unei teleconferinte, rezultatele excelente din 2014, cand a obtinut cel mai mare profit din istorie si dintre toate bancile romanesti, precum si previziunile pentru noul an si modul in care va fi afectata de integrarea Volksbank si de conversia creditelor din franci in lei.

Banca va prezenta bugetul detaliat pentru 2015 la finalul lunii martie, insa datele orientative din prezentarea destinata investitorilor arata ca BT se asteapta sa-si mentina aceleasi performante bune si in acest an, in ciuda unei provocari exceptionale cu care se va confrunta: preluarea bancii-problema Volksbank, cu multi clienti cu credite in franci elvetieni.

Astfel, BT intentioneaza sa-si continue si in 2015 cresterea organica din ultimii ani, dupa ce anul trecut a rusit sa-si majoreze activele cu 11,2%, la 35,6 miliarde lei, soldul creditelor avansand cu 5,3%, la 20 miliarde lei. Banca a acordat in 2014 credite noi in valoare de 9 miliarde de lei, dintre care 2 miliarde lei pentru populatie.

Banca din Cluj a mentinut in 2014 o marja neta de dobanda (castigul obtinut din diferenta dintre dobanzile percepute pentru credite si cele platite pentru depozite) de 3,4%, care s-a materializat prin venituri nete din dobanzi de 1,1 miliarde lei, in crestere cu 15% fata de anul precedent.

Pentru 2015, BT anticipeaza ca marja neta de dobanda va ramane la peste 3%.

In acelasi timp, banca se asteapta la o scadere considerabila a costului riscului, de sub 2,5% in 2015, fata de 3,2% cat a fost in 2014. Asta inseamna ca banca va pune deoparte mai putine provizioane pentru acoperirea creditelor neperformante, ceea ce inseamna cresterea veniturilor.

Banca Transilvania a avut in 2014 cheltuieli nete cu provizioanele de 638 milioane lei, in crestere cu 56% fata de anul 2013, cand s-au ridicat la numai 407 milioane lei. Soldul provizioanelor a fost de 2,474 miliarde lei la finalul lui 2014, reprezentand 12,4% din totalul creditelor.

Creditele neperformante scoase in afara bilantului, dupa ce au fost provizionate integral, s-au ridicat in 2014 la 759 milioane lei, consecinta fiind o reducere a ratei creditelor neperformante la 10,87% la finalul anul trecut, de la 11,47% in septembrie, 12,3% in trimestrul 2, 12,97% in trimestrul 1 si 12,57% la finalul lui 2013.

Banca Transilvania se asteapta ca preluarea si integrarea Volksbank sa nu-i afecteze prea tare profitabilitatea. Astfel, banca estimeaza ca va reusi sa mentina raportul costuri/venituri la sub 45%, usor mai ridicat decat in 2014, cand a fost de 42%.

Creditele in CHF ale Volksbank sunt acoperite de riscul valutar prin finantarea de la banca-mama din Austria

Intrebarile analistilor s-au concentrat, cum este si firesc, asupra prelularii Volksbank si conversia creditelor din franci in lei.

Vom mentine o abordare individuala, in functie de profilul clientilor. In functie de caz, vom opta pentru conversia la cursul pietei cu anumite discounturi, cu scopul de a solutiona problemele sociale si a imbunatati calitatea portofoliului, pe baza unor principii bancare corecte si cu responsabilitate sociala. In privinta recentei volatilitati a cursului de schimb CHF, ne bazam pe o acoperire naturala a riscului valutar, in conditiile in care exista o finantare de la banca-mama a Volksbank in CHF, ce va fi convertita in capital”, a precizat BT la intrebarea privind planurile de conversie.

BT a mai precizat ca nu are nicio obligatie contractuala cu Volksbank privind conversia la un anumit curs. “Cu toate acestea, vrem sa reducem sau sa eliminam posibilele clauze litigioase, oferind astfel clientilor un tratament coret”, a mentionat BT.

Banca din Cluj a mentionat ca incheierea tranzactiei de preluare a Volksbank va avea loc cel mai devreme la inceputul lunii aprilie 2015 si cel mai tarziu la finalul lui mai. Detalii vor fi oferite fie la incheierea tranzactiei fie incadrul AGA, depinde care va fi prima. AGA este programata pentru 28-29 aprilie.

Costurile integrarii, incluse in structura tranzactiei

Reprezentantii bancii au fost intrebati si de costul integrarii Volksbank, insa raspunsul a fost evaziv: “Costurile de integrare sunt incluse in structura tranzactiei. In privinta infrastructurii, eforturile de integrare a sistemului IT sunt foarte reduse, intrucat la data achizitiei, Volksbank se afla intr-un proces de migrare la acelasi sistem de core banking utilizat in prezent de BT. Printre alte sinergii ale integrarii, trebuie sa mentionam utilizarea mai buna a excesului de lichiditate si o mai mare prezenta a bancii in partea de sud a tarii”.

Banca nu a precizat, in decembrie 2014, cand a anuntat preluarea Volksbank, pretul tranzactiei, insa presa a speculat ca ar fi vorba de 600 de milioane de euro. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat recent ca Volksbank s-a vandut cu un discount important la valoarea sa contabila.

Pe de alta parte, oficialii BT nu au dorit sa ofere detalii privind bilantul Volkbank ce urmeaza a fi preluat, intrucat “nu putem oferi astfel de detalii”. “Putem doar sa recomandam conducerii Volksbank sa prezinte informatii actualizate”. Banca a mentionat ca rezultatele prezentate pentru 2014 au inclus doar banca, urmand ca rezultatele consolidate cu Volksbank sa fie prezentate la finalul lunii martie, in cadrul informatiilor pregatite pentru Adunarea Generala a Actionarilor.

Fitch Ratings a anuntat, dupa anuntul BT de preluare a Volksbank, ca a plasat sub supraveghere ratingurile Băncii Transilvania (BT), intrucat aceasta tranzactie “ar putea afecta semnificativ profilul financiar al BT, din cauza marimii activelor Volksbank, care reprezinta 43% din volumul activelor BT la finalul lui 2013”. (Vezi aici detalii)

Conform datelor furnizate la cererea Bancherul.ro, Volksbank avea, in decembrie 2014, active de 2,88 miliarde euro si un stoc de credite de 1,9 miliarde euro, dupa vanzarea unui portofoliu important de credite neperformante, de o jumatate de miliard de euro.

Volksbank avea in decembrie 2014 un capital de 2,855 miliarde lei, 190.000 de clienti, 135 de unitati si 1375 de angajati. Rata de solvabilitate (Pillar 1) era de 18.28%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii