ECONOMIE | Stiri economice

Avansul puterii de cumparare a salariilor in februarie 2021, la cea mai mica valoare de dupa impactul initial al pandemiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-04-20 23:35

Câștigul salarial mediu brut din luna februarie 2021 a fost de 5.497 lei, mai mic cu 30 lei sau 0,9% față de luna precedentă, conform INS. Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.365 lei, sumă echivalentă cu 688 euro. După ajustarea cu nivelul preţurilor (55,2% din nivelul mediu european), a rezultat o putere de cumpărare echivalentă de 1.247 de euro la preţurile medii din UE. Este o valoare similară cu cea din luna octombrie a anului trecut.

Salariul real de referinţă (puterea de cumpărare raportată la cea din octombrie 1990, ultima înaintea liberalizării preţurilor) a scăzut cu 2,8 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară, până la 221,4%.

Pe fondul unei inflații anuale crescute la 3,16% în februarie 2021, avansul puterii de cumpărare a salariilor faţă de aceeaşi lună a anului anterior s-a redus semnificativ, la doar +1,9%.

Este cea mai mica valoare de după cele din aprilie și mai 2020, la impactul inițial al crizei economice indusă de pandemia Covid.

Discrepanța dintre avansul veniturilor salariale (la care s-a adăugat majorarea cu 14% în termeni nominali a pensiilor, respectiv +10,7% în termeni reali) și revenirea producției de mărfuri, rămasă încă sub nivelul din 2019, s-a tradus în majorarea deficitului comercial, care a urcat anul trecut la 18,4 miliarde euro sau 8,5% din PIB estimat pentru 2020.

Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat în industria extractivă (+8,4% nominal și +5,1% în termeni reali), cu observația că luna februarie a venit cu obișnuita scădere sezonieră a veniturilor în termeni nominali. Sănătatea a rămas pe locul doi, după ce salariile au scăzut cu aproape trei procente față de ianuarie. Podiumul a fost completat de tehnologia informației (+7,5% nominal și +4,2% ca putere de cumpărare).

Trei alte domenii de activitate s-au mai situat peste cota de 3% majorare a puterii de cumpărare, respectiv cercetare-dezvoltare (+3,3%), industria prelucrătoare (+3,2%) și energie electrică şi termică, gaze, apă (+3,1%).

Transportul și depozitarea au coborât la cota zero a evoluției salariului real iar nu mai puțin de cinci sectoare, inclusiv administrația publică (-2,1%) și învățământul (-3,6%), s-au aflat pe minus. Surpriză majoră, pentru prima dată de la declanșarea pandemiei, HoReCa a cedat „lanterna roșie”, sectorul codaș fiind cel de telecomunicații (-5%).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

 



 

Ultimele Comentarii