BANCI | Opinie

Argumentele lui Mugur Isarescu ca nu o vom pati ca Ciprul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-29 13:08

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, garanteaza ca nu o vom pati si noi ca Ciprul si aduce o serie de argumente in acest sens. Intrebat daca poate oferi garantii ca ceea ce s-a intamplat in Cipru cu nationalizarea depozitelor iar ulterior cu inchiderea unei banci, Laiki, nu este posibil si in cazul Romaniei, guvernatorul a raspuns:

“Garantia nu o oferim numai noi, ci realitatea si citirea corecta a situatiei din Cipru si a celei din Romania. Nu numai ca nu sunt asemanari, dar sunt si diferente de la cer la pamant. In Romania, sistemul bancar e jumatate din PIB, pe cand in Cipru e de vreo 8 ori mai mare decat PIB-ul tarii. Ca cineva sa incerce sa faca o comparatie, ar trebui ca sistemul bancar din Romania sa creasca de 14 ori, repede, si PIB-ul sa nu creasca deloc. Cand a crescut sitemul bancar romanesc de la 20% la 40% din PIB, intre 2005 si 2008, PIB-ul crestea cu 7-8% pe an, a fost unul dintre motoarele cresterii economice.

Diferente mari sunt si legate de situatia fiscala: Romania a iesit din situatia de deficit excesiv, Ciprul nu, Romania are sub 40% datoria publica, Ciprul are 80% si se duce spre 100%, astfel ca nu are cum sa sprijine bugetul din Cipru banci de cateva ori mai mari ca bugetul tarii si care se bazeaza pe fluxuri externe. Si pentru ca am ajuns aici, noi nu avem paradis fiscal in Romania, dimpotriva, fiscul e cum e, deci orice antreprenor ca sa plateasca 1000 de lei salariu mai da 1000 pentru contributii si impozite.

Iar pe aici nu se plimba sume imense de bani. Glumind, nici nu avem triaje pentru a se descarca astfel de sume de bani. Deci cred ca o discutie Romania vs. Cipru este mai degraba pentru a ne afla in vorba. Nu exista nicio baza adevarata.

Bancile din Romania sunt bine capitalizate, toate au peste 10% desi minimul este 8% la rata de solvabilitate. A fost marita baza de capital in ultimii ani, s-a actionat in aceasta directie, ceea ce nu este cazul in Cipru, unde avem o banca insolvabila, o banca mare, de cateva ori mai mare decat bugetul tarii.

Sistemul de garantare functioneaza. Am vazut o foarte mare agitatie fata de ce a spus Valentin Lazea. Noi nu avem grija marilor detinatori de fonduri lichide, pentru ca ei sunt si putini in Romania si va asigur ca au grija de banii lor. Daca ai mai mult de 100.000 de euro, ai o grija, pe langa o bucurie, dar daca se tin si in forma lichida in banci, nu-i investesti in titluri de stat...dansul a vrut sa extrapoleze ca nu numai ca sistemul bancar este solid, avem sistem de garantare a depozitelor, nu avem niciun motiv de ingrijorare, inclusiv cu aceste banci cipriote care impreuna au 1,3% din intregul sistem bancar romanesc, fiecare cu cate 0,6-0,7%, si cum in Romania, a spus el, imi pare rau ca trebuie sa-l comentez, dar am vazut asa titluri mari ca n-am incotro, nu sunt 2 banci ca in Cipru ci 42, a dat si dansul un sfat pentru cei 10 sau 11 mii de oameni care probabil ca au mai mult de 100.000 de euro. Eu indemn publicul sa nu ne facem griji din cauza lor, au ei grija de banii lor, ca de aia au acumulat.

Deci nu este nicio baza. Noi dam aceasta garantie, ca sa fie un raspuns scurt pe o baza reala, total deosebita a Romaniei fata de Cipru.”

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii