BANCI | Ultima Ora

ANRE: Gazele se vor scumpi cu mai putin de 20% din 1 iulie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-16 18:49

Distribuitorii E.ON Gaz România si Distrigaz Sud au cerut majorarea pretului gazelor livrate populatiei cu 25% începând cu 1 iulie, declarat, luni, pentru NewsIn directorul din cadrul Autoritãtii Nationale de Reglementare din domenuiul Energiei (ANRE) Gabriel Sârbu.

"Ambele companii au cerut fiecare Autoritãtii majorarea pretului gazului livrat populatei cu 25% începând de la 1 iulie. Cel târziu sãptãmâna viitoare vom avea un rãspuns în privinta procentului, însã nu cred cã gazele vor fi majorate cu mai mult de 20%", a spus luni pentru NewsIn, Grabiel Sârbu.

Potrivit acestuia în 2007, în toatã Europa, pretul gazelor naturale livrate populatiei a crescut cu 25%, iar pentru 2008 este anuntatã o crestere cel putin asemãnãtoare.

Ultima majoarare a pretului gazelor a fost operatã la 1 februarie 2008, când ANRE a anuntat o crestere a pretului gazelor cu 8,5%.

E.ON a cerut Autoritatii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului gazelor cãtre populatie cu 24%, începând de la 1 iulie, a declarat luni directorul general al E.ON Gaz, Frank Hajdinjak, în cadrul Forumului Energetic Regional "FOREN", la Constanta.

Potrivit oficialului E.ON Gaz România, în cazul în care autoritatea nu va aproba majorarea preturilor gazelor de la 1 iulie, compania va intenta o actiune în instantã împotriva ANRE în tarã si la instantele europene.

"Pierdem bani zilnic pentru cã livrãm gaze pe o piata captiva. Asteptãm ca autoritatea sã accepte o majorare consistenta a preturilor la gaze de la 1 iulie", a spus acesta.

Initial, E.ON a declarat la 8 aprilie ca ar fi necesara o majorare cu 19% a pretului gazelor.

Distrigaz Sud sustinea la mijlocul lunii mai cã ar trebui ca gazele pentru populatie sã se scumpescã, începând cu 1 iulie, cu 18% si cã societatea înregistreazã pierderi de 80 milioane lei în primul trimestru al anului.

"Estimez cã pânã la sfârsitul anului 2008 vom importa 1.000 metri cubi de gaze cu 500 de dolari, ceea ce înseamnã o crestere cu aproape 25% fatã de pretul cu care importãm în prezent 1.000 metri cubi de gaze, adicã în jur de 400 de dolari. Din aceastã cauzã, este foarte posibil ca pretul gazelor livrate populatiei sã creascã cu circa 25% pânã la sfârsitul acestui an. Noi înregistrãm pierderi, iar autoritãtile nu vor sã majoreze pretul gazelor pentru cã este an electoral. Pretul nostru reglementat, de achizitie, nu a fost ajustat corespunzãtor sã reflecte cresterea pretului gazului de productie, al aceluia de import si al celui din tarã", declara recent reprezentantul Wirom, , Illo Vogelhaupt.

Wirom este o companie de distributie gaze pe care le cumpãrã de la WIEE România (companie detinutã de WIEE Elvetia). În anul 2007, Wirom a înregistrat o cifrã de afaceri de 25 milioane de lei si au vândut 27 milioane metri cubi de gaze. Pentru 2008, compania estimeazã cã va vinde peste 30 milioane de metri cubi de gaze.

Potrivit datelor oferite NewsIn de companie, Wirom este o societate mixtã din care 51% din actiuni sunt detinute de Wintershall Elvetia si 49% din actiuni de cãtre Distrigaz Sud. Directorul executiv comercial a mai precizat cã aceste contracte semnate cu gigantul rusesc Gazprom pentru importul de gaze de cãtre intermediari pentru România au fost prelungite pânã în 2030 acum doi ani de zile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Cu venituri de 10.000 de lei, ai servicii dedicate, tip premium banking, la Banca Transilvania

Banca Transilvania a ajuns la 100.000 de clienÈ›i Premium Banking, segment de business diferit de Private Banking, +25% față de aceeaÈ™i perioadă a anului trecut, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: “CreÈ™terea numărului de clienÈ›i detalii

IFN-ul Credit Prime a dat credite de 30 milioane euro, cu dobanzi de 900%

IFN-ul Credit Prime, detinut de firma Ecofinance, din grupul Dyninno, inregistrat in paradisul fiscal Malta, anunta intr-un comunicat ca si-a majorat portofoliul de credite cu 40% in 2022: "Valoarea totală a creditelor acordate a ajuns la 30 milioane de euro, detalii

CEC Bank a finantat peste 3.000 de proiecte din fonduri europene

• 9 mai, Ziua Europei: Fondurile europene au contribuit la dezvoltarea României Fondurile europene au un rol esenÈ›ial în dezvoltarea României, CEC Bank finanÈ›ând, de la demararea ExerciÈ›iului Financiar 2007-2013 È™i până detalii

Garanti BBVA are un chatbot pentru comunicarea cu clientii

Garanti BBVA, una dintre cele mai dinamice bănci din România, îÈ™i reafirmă angajamentul pentru digitalizare È™i lansează chatbot-ul de ultimă generaÈ›ie, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experienÈ›a clienÈ›ilor È™i a simplifica serviciile de detalii

 



 

Ultimele Comentarii