www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Normele de aplicare ale OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite nu au fost inca publicate; bancile, cu exceptia BRD, amana ratele conform ofertelor proprii

Autor: Bancherul.ro
2020-04-03 08:32

Normele de aplicare ale OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite nu au fost inca publicate in Monitorul Oficial, insa bancile, cu exceptia BRD, continua sa primeasca cereri de amanare a ratelor conform propriilor oferte, care prevad suspendarea platii ratelor pe perioade de pana la 3 luni.


Amanarea ratelor la majoritatea bancilor se face cu prelungirea perioadei de creditare, fara ca rata sa creasca dupa cele trei luni de amanare, cu exceptia BCR, care are o procedura de amanare asemanatoare cu cea din OUG 37/2020, prin care dobanda din perioada lunilor de amanare se esaloneaza pe restul perioadei de creditare, iar rata creste putin ulterior. (vezi aici exemplele date de BCR)


La celelalte banci, toata componenta ratelor amanate, atat dobanda, cat si principalul, se amana la plata pana la finalul perioadei de creditare, prin prelungirea termenului de rambursare a creditului.


BRD a inceput sa preia, din momentul adoptarii OUG 37 din 30 martie 2020, doar cereri de amanare in baza acestei ordonante, care permite amanarea ratelor pe o perioada de pana la noua luni, dar cu majorarea ratelor ulterior acestei perioade.


BRD spune ca poti solicita amanarea ratelor:


- Dacă veniturile tale s-au diminuat din cauza pandemiei COVID-19 și


- Dacă nu înregistrezi restanțe la data de 16 martie 2020 (data instaurării situației de urgență) sau ai achitat între timp restanțele respective


Este de asteptat ca normele de aplicare ale OUG 37 sa detalieze conditiile in care se poate cere amanarea ratelor, dat fiind ca in ordonanta se spune doar ca aceasta se aplica celor "afectati direct sau indirect de pandemia COVID-19".


Ministrul Finantelor, Florin Citu, a spus ca cei afectati direct sunt cei ale caror venituri au scazut din cauza crizei sau au intrat in somaj normal sau somaj tehnic, iar cei afectati indirect sunt cei carora le-au scazut veniturile familiei, adica daca un membru al familiei are venituri scazute sau este in somaj.


O alta problema care ar putea fi clarificata de normele de aplicare ale OUG 37 este modul de plata al ratelor, dupa perioada de amanare.


BRD isi avertizeaza clientii ca rata la credit va creste dupa perioada de amanare:


"Te rugăm să ții cont că în perioada de amânare la plată se va calcula dobândă, iar aceasta va fi recuperată după perioada de amânare la plată astfel:


- În cazul creditelor garantate cu ipotecă: prin împărțire pe maxim 60 de luni


- În cazul creditelor de consum: prin capitalizare la soldul creditului și împărțire pe perioada rămasă de creditare


- Prin urmare, după încheierea perioadei de amânare la plată, rata lunară va crește față de situația prezentă. De asemenea, perioada de creditare se va extinde cu perioada de amânare la plată."


Vezi aici un exemplu cu cat poate creste rata


Cum se amana ratele, la fiecare banca si IFN


Intrebari si raspunsuri utile despre OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite