www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCare sunt cele doua banci despre care BNR spune ca risca sa intre in faliment daca se adopta legea privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric

Autor: Bancherul.ro
2016-10-18 00:35

BNR a estimat ca in cazul conversiei in lei la cursul istoric a celor aproape 30.000 de credite in franci elvetieni (CHF) in valoare totala de 5,8 miliarde lei din sistemul bancar, bancile ar suferi pierderi de 2,4 miliarde lei, iar “doua banci vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea functionarii”, de 8%. Alte patru banci ar avea indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudential recomandat in prezent, de 10%. (vezi aici detalii)


Sa vedem acum care sunt bancile care ar putea fi cel mai mult afectate de o eventuala conversie a creditelor in CHF, la cursul istoric, in cazul in care deputatii adopta, marti, respectiva reglementare.


Raiffeisen Bank este cea mai mare banca implicata in scandalul creditelor in franci, acesta avand credite in CHF in valoare de 263 milioane euro la finalul lunii iunie (aproximativ 1,2 miliarde lei).


Raiffeisen este a patra mare banca din Romania in functie de valoarea activelor, conform topului bancilor, dupa BCR, BRD si BT si una dintre cele mai profitabile. Castigul bancii austriece a scazut insa substantial in acest an, din cauza legii privind darea in plata. (vezi aici detalii)


Raiffeisen Bank avea la finalul anului trecut un indicator de solvabilitate de 16,34% (rata fondurilor proprii de nivel 1) si 20,99% (rata fonduri proprii totale), in conditiile in care indicatorul de solvabilitate mediu la nivelul sistemului bancar este de 19%.


E greu de crezut, asadar, ca Raiffeisen Bank se afla printre bancile in pericol sa nu-si mai poata continua activitatea, tinand cont ca este si o banca profitabila.


Bancpost, aflata pe locul noua in topul bancilor romanesti dupa active, se afla printre bancile cu cele mai multe credite in franci elvetieni, in jurul a 2 miliarde de lei. Banca greceasca avea o rata de adecvare a capitalului de 21,69% la jumatatea acestui an, cand a raportat un profit de 28 milioane lei. (vezi aici detalii)


Rata de solvabilitate ridicata si profitul ar putea-o scuti de probleme si pe Bancpost.


Banca Romaneasca, o alta banca greceasca, aflata pe locul 14 in topul bancilor dupa marime, are, de asemenea, multe credite in CHF, care se ridicau la 1,1 miliarde lei la finalul anului trecut.


La finalul anului trecut, banca avea o rata a fondurilor proprii de nivel I incluzand ajustarile Pilonlui II, de 13,06%, in timp ce rata fondurilor proprii totale incluzand ajustarile Pilonului II se ridica la 20,15%, peste media sistemului bancar, asadar. (vezi aici detalii)


E greu de presupus, asadar, ca solvabilitatea bancii sa scada cu peste 12 puncte de baza, sub 8%, pragul minim reglementat, in urma pierderilor aferente conversiei creditelor.


Banca Romaneasca a avut in 2015 o pierdere de 35 milioane lei la nivel de grup, fata de rezultatul negativ de 61 milioane lei in 2014.


Piraeus Bank este a treia banca greceasca implicata in criza creditelor in CHF, aceasta fiind pe locul 13 in topul bancilor romanesti, cu un volum de credite in CHF in jurul de 1 miliard de lei.


Piraeus Bank avea o solvabilitate de 17,3% la finalul anului trecut, cand a inregistrat pierderi de 42 milioane euro. (vezi aici detalii)


Cu cel mai scazut nivel de solvabilitate dintre bancile mentionate mai sus si cu pierderi destul de mari in 2015, Piraeus Bank pare a fi una dintre cele doua banci mentionate de BNR a fi in pericol de a nu-si mai putea continua activitatea in urma pierderilor cauzate de conversia creditelor in franci elvetieni.


Piraeus Bank a facut urmatoarele precizari, dupa publicarea articolului:


"Activitatea Piraeus Bank Romania nu va fi afectata de adoptarea legii privind conversia creditelor in franci elvetieni la cursul istoric avand in vedere ca banca inregistreaza in primele 6 luni ale anului un profit de 3,9 milioane euro si o solvabilitate de 17% cu o rata a fondurilor proprii de baza de 14,3%, mentinandu-si totodata la cote foarte bune lichiditatea, cu un raport de credite/depozite subunitar.


Piraeus Bank Romania este puternic capitalizata si beneficiaza de importante rezerve de capital.

Impactul anticipat al legii conversiei creditelor in CHF presupune o scadere a solvabilitatii de doar 3%, astfel incat Banca nu va intampina nicio problema in a absorbi impactul produs, si mai mult decat atat va avea in continuare o capitalizare solida.

Mai mult, banca detine toate resursele de a isi reimprospata capitalul, isi mentine permanent ratele fondurilor proprii la niveluri ce depasesc reglementarile in vigoare si de asemenea poate apela oricand la buffer-ele de capital din partea actionarului."


Credit Europe Bank, aflata pe locul 16 in topul bancilor, este o alta banca afectata de legea privind conversia creditelor in CHF, in conditiile in care banca avea la finalul anului trecut o solvabilitate de doar 17,19% (indicator intern de capital Pilonul I si II).


Credit Europe Bank avea in bilant la finalul anului trecut credite in franci in jur de o jumatate de miliard de lei, la care se adauga insa, la fel ca in cazul altor banci, multe credite cesionate altor entitati sau detinute de subsidiara sa, IFN-ul Credit Europe Ipotecar. (vezi aici detalii)


Reprezentantii bancii au precizat ca "expunerea pe CHF a Credit Europe Bank Romania si a subsidiarelor sale este neglijabila in comparatie cu valoarea totala a activelor Bancii, iar testele de stres efectuate au aratat ca o eventuala intrare in vigoare a Legii Conversiei creditelor denominate in CHF nu va afecta situatia financiara a Bancii."