BANCI | Stirea Zilei

Banca Romaneasca are mai multe credite in franci elvetieni (CHF) decat in lei; cu toate acestea, nu a facut clientilor o oferta de conversie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-25 22:46

Banca Romaneasca, detinuta de grupul grec National Bank of Greece (NBG), avea la finalul lui 2015 in sold credite in franci elvetieni (CHF), majoritatea ipotecare, in valoare neta (fara provizioane) de 1,138 miliarde lei, putin mai multe decat imprumuturile in moneda nationala, leul, care se ridicau la 1,030 miliarde lei.

Recent, banca a pierdut definitiv un proces cu un client care a cerut conversia in lei a unui credit in CHF la cursul din data acordarii, in jur de 2 lei, fata de peste 4 lei in prezent, ceea ce ar putea reprezenta un model si pentru alte instante care au pe rol astfel de procese, care nu sunt putine.

Cu atat mai mult cu cat exista si alte decizii definitive privind conversia la cursul din data acordarii pronuntate si impotriva altor banci, precum Credit Europe Bank, Piraeus Bank, Bancpost sau Raiffeisen Bank (vezi aici detalii).

Cu toate acestea, Banca Romaneasca nu a anuntat nicio masura de conversie in lei a creditelor in CHF, spre deosebire de alte banci, precum Volksbank, OTP Bank, Bancpost sau Raiffeisen Bank.

De asemenea, Banca Romaneasca nu a constituit, anul trecut, provizioane pentru litigiile cu clientii, asa cum au facut alte banci, precum Credit Europe Bank, o banca de asemenea cu multe credite in CHF.

In acelasi timp, in Parlament se discuta o lege privind conversia creditelor in franci elvetieni la un curs mai mic decat cel din prezent sau chiar la cel din data acordarii. (vezi aici detalii)

Cea mai mare pondere a creditelor acordate de Banca Romaneasca, de 2,262 miliarde lei, sunt reprezentate insa de creditele in euro, totalul imprumuturilor acordate de banca firmelor si persoanelor fizice ridicandu-se la 4,438 miliarde lei la finalul lui 2015.

Banca are acoperita expunerea de credite in CHF cu depozite de aceeasi valoare atrase de la banca-mama din Grecia (1,149 miliarde lei), in timp ce expunerea in euro este acoperita din depozite de la banca-mama (1,080 miliarde lei) dar si din depozite atrase de la clienti (1,285 miliarde lei).

Valoarea creditelor nete in CHF este aproape neschimbata, chiar putin mai mare, fata de anul 2014, cand se ridica la 1,083 miliarde lei, probabil din cauza diferentelor de curs valutar, intrucat francul a avut o crestere importanta in ianuarie 2015, cand Banca Centrala a Elvetiei a renuntat la plafonarea cursului valutar.

BNR cota francul elvetian la 3.7273 lei in 31 decembrie 2014, pentru ca o luna mai tarziu, in 23 ianuarie 2015 sa ajunga la 4.5817 lei (+85 de bani, adica 23%), pentru ca in 31 decembrie 2015 sa scada la 4.1797 lei, cu 75 de bani (12%) peste nivelul din urma cu un an.

Un euro era cotat de BNR la 4,4821 lei la finalul lui 2014 si 4,5245 la sfarsitul lui 2015, cu doar 4 bani (1%) mai mult.

Conform datelor BNR, volumul total al creditelor in CHF detinute de bancile romanesti se ridica la 6,4 miliarde lei in martie 2016. (vezi aici detalii)

Banca Romaneasca a avut in 2015 o pierdere de 35 milioane lei la nivel de grup, fata de rezultatul negativ de 61 milioane lei in 2014.

Vezi alte detalii despre Banca Romaneasca in CLUBUL BANCHERILOR

Taguri: procese  credite ipotecare  curs BNR  Easy Credit  Raiffeisen Bank  cont online  Banca Romaneasca  Credit Europe Bank  

Comentarii

cosmin
FALIMENTUL O ASTEAPTA
Cei care au luat credite in 2006-2007 au rambursat pana in prezent 75-80% din creditul luat .....2/3 din acest procent reprezentand dobanda. Deci dupa ce clientul pierde 25% avand adus de acasa, banca a incasat aproape tot ce a dat, ramane si cu imobilul in cazul darii in plata si se plang ca tot ei sunt in pierdere, iar BNR-ul ii sustin. Pai domnilor bancheri trebuie sa fo mare PORC sa declari xa banca ramane in pierdere..... aaaa ca nu va mai incasa acelas profit, dar sa vorbesti de pierdere e o adevarata porcarie.

client
Tribunalul Targu Jiu
A dat luna trecuta o decizie definitiva de rambursare a creditului la cursul de la data acordarii. Asteptati motivarea deciziei si sa dati in judecata banca ca acel articol e la fel si cu cele pentru ipotecare. O sa distrufem aceasta banca asa cum i-am promis ca nu a venit cu nici oferta. Cum iasa motivarea am sa o dau pe facebook la toti clientii sa dea banca in judecata. FALIMENTUL TE ASTEAPTA, ce provizioane ai avut anul trecut sa vezi ce. provizioane urmeaza banca de cacaoa...

INTERESANT
BNR ce a pazit
Cum a putut permite BNR ca o banca sa acorde credite intr-o moneda toxica mai mult decat in propria-i moneda. Problema e ca supravegherea bancilor a fost sub orice critica. Au defilat astia cu credite in CHF ca Voda prin loboda.., au facut si fac ce doresc in aceasta tara... BNR le permite ...., nu pot sa comenteze, fotoliile sunt prea caldute .... sunt la dispozitia lor nu a cetatenilor .... E atat de evident ..... dau vina pe romani ca nu au avut educatie financiara ..... dar voi unde dracu ati fost când s-au acordat aceste credite ... pe romani i-ati facut prosti ca nu stiau finante-banci, dar voi ce masuri ati luat ca doar sunteti PROFESIONISTI. NICIUNA! Pai si atunci de platim cu salarii imense pe acesti mafioti care fac politica intereselor straine la noi in tara. Pentru stabilitate - Care stabilitate, a cui stabilitate, a voastra nu a noastra ca pe romani i-ati indatorat si acum doriti sa le puneti botnita..... Ceausescu cred ca a murit usor, dar când vor afla romanii ce buboi imens este cloaca asta BNR va vor rade.....

Mihaela
Credit franci
Nu stiu cum este posibil ca Banca Romaneasca sa ramana singura banca care sa nu faca conversie si nimeni sa nu ia masuri. Zilele astea am vazut ca si pana banca otp si banca piraeus au luat ceva masuri. Deci banca romaneasca este singura care nu ia nici o masura si isi bate joc de oameni in continuare. Nu se poate, cineva trebuie sa ne ajute si sa ia masuri!

N.Popescu
asigurare PAD
Cei care au luat imprumuturi de la banca romaneasca si au girat cu apartamentul,iar polita de asigurare este suportata de banca stiu ca polita PAD (dezastre,etc.) o suporta tot banca? Multi imprumutati au fost fortati de banca sa plateasca polita PAD.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii