www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBancile straine cu subsidiare in Romania au obtinut rezultate slabe la testele de stres ale EBA, ratele de capitalizare fiind sub media europeana

Autor: Bancherul.ro
2016-07-30 12:01

Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a publicat aseara rezultatele testelor de stres realizate in acest an, care evalueaza nivelul de capitalizare (solvabilitate) al celor mai mari banci europene in cazul unui scenariu advers in care economia europeana se va confrunta cu o scadere economica in urmatorii trei ani.


Mai exact, testele de stres au luat in calcul o scadere a PIB-ului real din Uniunea Europeana de 1,2% in 2016 si 1,3% in 2017, iar in 2018 o crestere de 0,7%, ceea ce inseamna o deviatie (negativa) de 7,1% in acesti trei ani, fata de nivelul de baza pentru 2018.


Au fost testate un numar de 51 de banci din zona euro, precum si din Danemarca, Ungaria, Norvegia, Polonia, Suedia si Marea Britanie.


Testele de stres din acest an nu contin praguri minime de capitalizare impuse pentru banci, ca in anii precedenti (nu se poate spune astfel ca cineva a picat sau a trecut testul), fiind destinate a fi utilizate ca date esentiale pentru procesul de evaluare si supraveghere (SREP) si stabilirea nivelului ratei de capitalizare de nivel 2 (Pillar 2 capital guidance), insa nu sunt excluse si masuri de recapitalizare a unor banci, precizeaza EBA. (vezi aici detalii)


EBA mai mentioneaza ca din 2011 s-au facut eforturi concertate pentru cresterea nivelului de capitalarile al bancilor europene, astfel ca solvabilitatea (CET 1 capital) medie la nivel european a crescut la 13,2% la finalul lui 2015, baza pentru testele de stres din acest an, cu 4 puncte de baza peste nivelul din 2011 si cu doua puncte peste nivelul din 2014.


Din decembrie 2013 pana in decembrie 2015, capitalurile bancilor europene au fost majorate cu 180 de miliarde de euro.


Rezultatele testelor de stres din acest an demonstreaza valoarea procesului de recapitalizare, adauga EBA: nivelul mediu ponderat al ratei de capitalizare CET 1 a scazut cu 380 de puncte de baza, la 9,4% pentru finalul lui 2018, fata de 13,2% in 2015, echivalentul a a aproape 300 de miliarde de euro.


„Rezultatele testelor de stres demonstreaza soliditatea sectorului bancar european, datorita nivelului semnificativ de recapitalizare. Rezultatele individuale ale bancilor variaza semnificativ si vor constitui baza pentru autoritatile de supraveghere pentru evaluarea rezistentei acestora la socuri, dupa luarea in considerare a unor circumstante specifice si actiuni credibile ale conducerilor”, mai precizeaza EBA.


Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europeane (BCE), a declarat, in cadrul ultimei conferinte de presa, ca bancile europene nu au probleme de solvabilitate ci de profitabilitate, din cauza stocului de credite neperformante, problema rezolvata in Romania. (vezi aici detalii)


Rezultatele la testele de stres ale bancilor europene prezente in Romania


In privinta rezultatelor obtinute de bancile europene prezente in Romania, dupa cum se vede si din tabelul realizat pe baza datelor EBA, cel mai bun rezultat, dintre bancile mari, a fost obtinut de Erste Bank, actionarul BCR, cu o rata de capitalizare (CET 1 capital ratio) de 8,02% in 2018 in scenariul advers, comparativ cu 7,5% pentru Societe Generale, care detine BRD, in timp ce UniCredit a obtinut 7,1%.


Cel mai slab rezultat l-a avut Raiffeisen, cu CET 1 capital ratio de doar 6,12%, cu aproape doua puncte sub Erste Bank.


Rezultatele celor patru banci sunt, adadar, sub nivelul mediu european, (fully loaded CET 1 capital ratio de 9,2% in scenariul advers pentru 2018), astfel ca se poate trage concluzia ca bancile romanesti sunt subcapitalizate comparativ cu media europeana, conform rezultatelor testelor de stres.


De altfel, cu exceptia Erste Bank, celelalte trei mari banci au avut niveluri de capitalizare sub media europeana si in 2015.


In scenariul de baza, Raiffeisen Bank a obtinut un rezultat mai bun: 12,33%, peste UniCredit si Societe Generale, dar sub cel al Erste Bank.


Bancile europene cu o prezenta mai redusa in Romania au obtinut rezultate mai bune decat cele patru banci mentionate anterior.


Astfel, OTP Bank are o rata CET 1 in scenariul advers de 9,22%, ING de 8,98%, Intesa de 10,21%, Credit Agricole de 10,49% iar BNP Paribas de 8,51%.


Subsidiarele bancilor straine din Romania (adica bancile romanesti) sunt mult mai bine capitalizate


In privinta nivelului de capitalizare al subsidiarelor bancilor straine din Romania (BCR, BRD, Raiffeisen, Unicredit si restul) aici situatia este diferita.


Conform datelor prezentate recent de EBA, aferente finalului primului trimestru din acest an, capitalizarea sistemului bancar romanesc era de 18,2%, cu mult peste media europeana si cel mai ridicat nivel din Europa, dupa Bulgaria. (vezi aici detalii)