BANCI | Stirea Zilei

Cat de riscant este sistemul bancar romanesc, comparativ cu alte tari din regiune

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-07-10 21:47

Harta riscurilor sistemelor bancare realizata de ABE

Sistemul bancar romanesc se afla pe locul 4 in topul indicatorilor de risc, dupa cele din Cehia, Polonia si Bulgaria, dar inaintea sistemul bancar din Ungaria, conform tabloului de bord al riscului la finalul primului trimestru din 2016, publicat de Autoritatea Bancara Europeana (ABE).

Cehia are cei mai buni indicatori de risc din cei 10 reliefati pe harta realizata de ABE, toti situandu-se la un nivel scazut, marcati cu culoarea verde pe harta.

Polonia este pe locul doi, cu cinci indicatori cu risc mediu, marcati in galben, restul fiind la un nivel scazut.

Bulgaria, pe locul trei in topul riscurilor, are doi indicatori de risc ridicat. Primul este cel al creditelor neperformante, cu 13,7%, destul de mult peste limita medie de 8%. Totusi, indicatorul este mai scazut decat cel din Ungaria (13,8%) si Romania (14,5%).

Sistemul bancar din Bulgaria, la fel ca cele din Ungaria si Romania, are un risc ridicat si in privinta ponderii creditelor restructurate (level of forebearance), cu 8,6%, comparativ cu 7,5% in Romania si 6,3% in Ungaria. Limita maxima de risc mediu a acestui indicator este 4%, asadar la jumatate fata de nivelul din Bulgaria si Romania.

Sistemul bancar romanesc are, la fel ca cel din Bulgaria, doi indicatori de risc ridicat, cei mentionati mai sus (rata creditelor neperformante si volumul restructurarilor), dar si un indicator de risc mediu (cost/income ratio – raportul cost/venit), de 56%, limita maxima de risc mediu fiind 60%, iar cea minima de 50%.

In Ungaria, costurile sunt mult mai ridicate, de 70%, din cauza masurilor luate de autoritatile din tara vecina pentru protectia consumatorilor, precum conversia creditelor in franci elvetieni, precum si a taxei bancare, care nu exista in Romania.

In schimb, bancile romanesti sunt pe primul loc la doi indicatori: gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante (Coverage ratio of NPL), de 67%, fata de 60% in Cehia si Polonia, 62% in Ungaria si 57% in Bulgaria.

Sistemul bancar romaneasc, pe locul 12 in Europa in topul solvabilitatii

Sistemul bancar romanesc se afla pe locul 12 in topul solvabilitatii (Tier 1 Capital Ratio – Rata fondurilor proprii de nivel 1, calculata ca raport intre fondurile proprii de nivel 1 si valoarea totala a expunerii la risc) din tarile europene, cu 17,6%, in crestere substantiala, cu doua puncte, de la 15,07% la finalul anului trecut.

Indicatorul de solvabilitate raportat de BNR pentru martie 2016 a fost de 19,52%, in crestere de la 19,16% in decembrie 2015 si 18,64% in martie 2015.

Comparativ, bancile din Ungaria au solvabilitate de doar 13,4%, cele din Polonia – 15,1% iar cele din Bulgaria – 19,5%, cel mai ridicat nivel dintre tarile din regiune.

Solvabilitatea bancilor din Grecia este de 16%, iar a celor din Austria de doar 11,7%, fata de 12,1% in cazul bancilor italiene.

Media solvabilitatii sectorului bancar din Uniunea Europeana era de 14,5% la finalul primului trimestru din 2016, conform datelor ABE.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici privind sistemele bancare europene

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Autoritatea Bancara Europeana (ABE)  reclamatie banca  credite neperformante  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii