www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Vampirul bancilor e din nou insetat! Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac, vrea sange proaspat

Autor: Bancherul.ro
2015-02-12 20:28

Vampirul de banci Rasvan Radu, seful UniCredit Tiriac Bank, este din nou insetat: vrea sangele (creditele si depozitele) unei noi banci sau macar o parte din ea, dupa ce in anii dinaintea crizei din 2008 a facut sa dispara doua banci, HVB si Tiriac, pe care le-a integrat in UniCredit, iar dupa criza a supt sangele RBS, adica i-a cumparat toti clientii, persoane fizice si firme, cu creditele si depozitele aferente.


Din pacate, dragi banci care nu aratati prea bine si vreti sa inchideti afacerea, Radu va vrea dezbracate! Nu se mai complica cu preluarea integrala a unei banci, cu fac alti semeni precum Laszlo Diosi de la OTP cu Millennium Bank sau Omer Tetik de la Banca Transilvania cu Volksbank. El va vrea doar sangele, adica portofolii de clienti cu active si pasive (credite si depozite), nu vrea sa se complice cu sucursale, angajati, integrare etc. Se pare ca s-a cam delectat cu RBS, desi rezultatele inca nu sunt clare, dupa cum am vazut aici (revenim maine asupra subiectului cu noi date furnizate de banca).


Prezenta unui vampir in sistemul bancar este o veste buna pentru bancile in agonie, dornice sa scape de pierderile pe care le sufera in Romania. Problema ramane pretul cu care se pot vinde, ce nu pare deloc avantajos in aceasta perioada de criza.


Rasvan Radu a declarat astazi, in cadrul unei conferinte de presa, ca banca ramane interesata in continuare de oportunitati pentru achizitia de noi portofolii de credite si depozite scoase la vanzare de alte banci in dificultate sau care se retrag din Romania, cum a fost cazul RBS.


Grupul UniCredit va investi in Romania si in urmatoarea perioada, in contextul unui val de optimism din Italia si a rezultatelor bune obtinute de grup, astfel ca ramanem in continuare interesati de oportunitati pentru achizitia de portofolii, cum s-a intamplat si cu RBS”, a spus Radu.


UniCredit Tiriac a anuntat in august 2014 ca preia portofoliul de clienti corporate ai RBS Romania, format din 500 de companii cu active de 260 milioane euro si depozite de 315 milioane euro.


Astazi, Rasvan Radu a declarat ca banca a preluat efectiv de la RBS, la finalul anului precedent, credite de doar 90 de milioane de euro si depozite de 170 milioane euro. Vom clarifica maine, impreuna cu banca, discrepanta acestor cifre, mai exact de ce au ajuns la UniCredit mult mai putini clienti decat era estimat initial.


Profitul capitalizat, sursa pentru noi achizitii de portofolii bancare


L-am intrebat pe Rasvan Radu daca are oferte de preluare a unor portofolii de clienti din partea unor banci, insa nu am primit un raspuns clar. El a precizat doar ca banca se uita dupa noi oportunitati ce vor aparea pe piata, in vederea achizitiei unor portofolii de active. 


Resursele necesare pentru noile achizitii vor fi asigurate din profitul din anul precedent, de 32 milioane de euro, care va fi recapitalizat, in loc sa fie distribuit actionarilor, asa cum banca a procedat si in ultimii ani, starnind furia actionarilor minoritari, printre care peste 5.000 de persoane fizice.


Intrebat daca acesti minoritari captivi, in principal fosti detinatori de actiuni la vechea Banca Tiriac, a caror actiuni s-au diluat pe parcursul fuziunilor cu HVB iar apoi cu UniCredit, fara sa incaseze dividende, vor primi in sfarsit o oferta de preluare, Radu a spus ca nu detine date noi in aceasta privinta. El a mentionat ca exista permanent discutii cu actionarii minoritari, ce se poarta la nivelul actionariatului bancii, fara rezultat insa, situatia depinzand si de strategia celuilalt actionar important, omul de afaceri Ion Tiriac.


Revenind la strategia de preluare de active de la alte banci, Radu spune ca aceasta este o alternativa pentru dezvoltarea bancii in Romania, in contextul in care cresterea organica prin majorarea volumului de credite si depozite ramane limitata, din cauza mentinerii unei cereri foarte reduse de credite din partea clientilor.


Experienta preluarii portofoliilor de retail si corporate de la RBS a fost una benefica, a adaugat vampirul bancilor, cu un impact “semnificativ peste asteptari” asupra rezultatelor, chiar daca acest lucru nu este evident, din cauza masurilor luate de banca privind curatenia portofoliului de credite neperformante.


Pentru a ne face o idee despre impactul curateniei in portofoliul de credite al bancii, Radu ne-a spus ca in 2014 au fost scoase in afara bilantului (write-off) credite corporate in valoare de 500 milioane lei.


Banca a vandut, in acelasi timp, recuperatorilor de creante, credite de consum neperformante, a caror valoare seful UniCredit nu a dorit sa o dezvaluie.