BANCI | Profil

UniCredit Tiriac a reusit sa-si dubleze profitul in 2014, dar nu datorita preluarii creditelor si depozitelor corporate de la RBS, ci prin reducerea volumului de credite neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-11 17:49

UniCredit Tiriac Bank a obtinut in 2014 un profit net consolidat de 42 de milioane de euro, mai mult decat dublu fata de cele 19 milioane euro din 2013, conform datelor prezentate de grupul italian UniCredit cu sediul in Milano, actionarul majoritar al bancii romanesti in care o detinere importanta o are omul de afaceri Ion Tiriac, despre care s-a zvonit anul trecut ca vrea sa-si vanda actiunile italienilor.

Grupul UniCredit a raportat un profit net de 2 miliarde de euro in 2014, dupa pierderi substantiale, de aproape 14 miliarde de euro, in 2013.

Dublarea profitului subsidiarei din Romania nu s-a datorat insa preluarii creditelor si depozitelor clientilor corporate de la RBS, in ultima parte a anului precedent, ci mai degraba scaderii semnificative a volumului de credite neperformante scoase de banca in afara bilantului (write-down) si provizionate.

In ultimele doua trimestre ale anului precedent banca a avut rezultate stabile, de 9, respectiv 8 milioane de euro, dupa ce in primele trei luni din 2014 a castigat 18 milioane euro.

Profitul de 8 milioane de euro din ultimul trimestru din 2014 a fost mai mic decat cel al trimestrului precedent in ciuda faptului ca UniCredit Tiriac a preluat portofoliul de clienti corporate ai RBS Romania, format din 500 de companii cu active de 260 milioane euro si depozite de 315 milioane euro, conform datelor oficiale anuntate de banca.

Efectele preluarii clientilor retail si corporate ai RBS

Banca preluase in trimestrul 3 din 2013 si clientii retail ai bancii engleze, care aveau credite in valoare de 315 milioane euro si depozite de 230 milioane euro, conform datelor furnizate de RBS.

Imediat dupa preluare insa, profitul UniCredit s-a prabusit de la 32 milioane euro in trimestrul doi la 0 in trimestrul trei si o pierdere de 26 milioane euro in trimestrul patru, dupa care a crescut iar foarte mult, la 18 milioane euro in primul trimestru din 2014.

Daca ne uitam la evolutia activelor UniCredit Tiriac dupa cele doua preluari, descoperim o crestere a volumului de credite in T3 2013, dupa preluarea portofoliului de retail al RBS, de la 4,244 la 4,456 miliarde euro, adica de 212 milioane euro, cu 100 de milioane mai putin decat volumul preluat de la banca engleza.

In urmatoarea perioada insa, volumul de credite a scazut pana la 4,186 miliarde euro la finalul primului trimestru din 2014, dupa care a crescut iar la 4,591 miliarde lei la sfarsitul lui 2014, reflectand integrarea in bilant a creditelor corporate de la RBS.

Ramane asadar o enigma efectele preluarii clientilor RBS asupra profitabilitatii UniCredit, enigma care ar putea fi lamurita de seful bancii, Rasvan Radu, in cadrul intalnirii cu ziaristii de maine.

Efectele preluarii portofoliilor de retail si corporate ale RBS nu au produs efecte in veniturile UniCredit.

Cresterea puternica a veniturilor si profitului din trimestrul 4 din 2013 este o situatie exceptionala, datorata unei scutiri de impozit pe profitul amanat din constituirea de provizioane conform standardelor locale de contabilitate.
Efectele preluarii portofoliilor de retail si corporate ale RBS nu au produs efecte in veniturile UniCredit.

Cresterea puternica a veniturilor si profitului din trimestrul 4 din 2013 este o situatie exceptionala, datorata unei scutiri de impozit pe profitul amanat din constituirea de provizioane conform standardelor locale de contabilitate.

Rezumand, incepand cu trimestrul 3 din 2013, UniCredit a preluat de la RBS credite de 575 milioane euro si depozite de 545 milioane euro. In bilantul bancii, aceasta se reflecat printr-o crestere de 553 milioane de euro a stocului de credite, de la 4,244 miliarde euro in trimestrul 2 din 2013 pana la 4,591 miliarde euro in trimestrul 4 din 2014.

In aceeasi perioada, soldul depozitelor bancii a avansat mult mai mult, cu 819 milioane euro, de la 2,826 miliarde euro in trimestrul 2 din 2013 la 3,645 miliarde la finalul lui 2014. Soldul depozitelor include si emisiunea de obligatiuni de 125 milioane euro (550 milioane lei) din trimestrul 2 din 2013.

Majorarea volumului de credite cu peste o jumatate de miliard de euro ar fi trebuit sa aduca bancii venituri substantiale din dobanzi.

Sa vedem insa cum se reflecta in bilant aceasta prezumtie: in trimestrul 3 din 2013, cand ar fi trebuit sa se vada veniturile din creditele si depozitele de retail preluate de la RBS, venitul net din dobanzi al bancii a crescut doar cu 1 milion de euro, de la 52 la 53 de euro, dupa care cu inca 1 milion in trimestrul urmator, la 54 milioane euro in ultimele trei luni din 2013. Nivel care a scazut apoi in 2014 pana la 49 milioane euro in primul trimestru, dupa care si-a revenit la 53 milioane in T3, urcand in ultimele trei luni din 2014, dupa preluarea clientilor corporate ai RBS, la 55 milioane euro.

In privinta veniturilor din comisioane, acestea au scazut, in loc sa creasca: in trimestrul 1 din 2013 erau de 18 milioane euro, dupa care au crescut cu doar 1 milion in trimestrul urmator, revenind in 2014 la doar 16 milioane euro in T4.

In total, venitul net din dobanzi in 2014 a fost de 209 milioane euro, cu doar 1 milion de euro mai ridicat decat cel din 2013, in timp ce venitul net din comisioane a fost de 69 milioane euro, cu 5 milioane mai redus decat cel din 2013, de 74 milioane euro.

In concluzie, preluarea portofoliului RBS nu a avut drept efect castiguri nete semnificative din dobanzi si comisioane, ci mai degraba o stabilizare a acestora la nivelul de dinaintea preluarii.

Care este explicatia? Poate ne-o va oferi maine seful bancii.

Banca a reusit insa sa-si dubleze profitul datorita reducerii cu 30% a creditelor scoase in afara bilantului (write-downs), care s-au ridicat la doar 133 milioane euro in 2014 fata de 188 milioane in anul precedent, la care s-au adaugat costuri operationale si de amortizare mai mici cu 5, respectiv 4 milioane de euro, plus venituri din investitii de 5 milioane de euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii