BANCI | Opinie

Vosganian: Leul s-a depreciat si pentru ca bancile-mama au retras euro de la bancile din Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-08 08:36

Băncile-mamă au fost nevoite să îşi retragă o parte din lichidităţi din subsidiare, inclusiv din România, ceea ce a creat presiune pe leu şi a dus la deprecierea acestuia, a declarat, marţi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, la Radio România Actualităţi.

"Suntem pe fundalul unei crize financiare internaţionale în care toate ţările iau măsuri de precauţie şi cu atât mai neobişnuită pare situaţia actuală din România. Din cauza crizei financiare internaţionale, băncile-mamă îşi retrag lichidităţile pentru a putea face faţă unei moţiuni de neîncredere din partea depunătorilor, motiv pentru care în România există mai puţini euro decât înainte şi asta face ca presiunea pe leu să crească", a declarat Vosganian.

Leul s-a depreciat, luni, la cu aproape 7 bani (1,78%), până la minimul ultimilor trei ani şi 10 luni de 3,9410 lei/euro, potrivit cursului de referinţă afişat de banca centrală, pe fondul deprecierii generale a monedelor din ţările emergente şi a situaţiei incerte din România. Marţi, leul a recuperat o parte din pierderi, BNR afişând un curs de referinţă de 3,9277 lei/euro, în ton cu monedele din regiune.

Vosganian a adăugat că puterea leului este afectată şi de climatul de ambiguitate actual din ţară, generat de efectele majorărilor salariale nesustenabile.

România se confruntă în aceste zile cu multiple proteste ale sindicatelor, care cer majorări salariale cuprinse între 25 şi 60%, în funcţie de sectoarele pe care le reprezintă, după ce parlamentarii au aprobat săptămâna trecută, în unanimitate, majorarea salariilor din învăţământ cu 50%, pe fondul febrei electorale.

Executivul a declarat, însă, că, dat fiind că legislativul a omis să menţioneze şi sursele de venit pentru astfel de cheltuieli, va contesta legea la Curtea Constituţională a României. În plus, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, au ţinut să precizeze că astfel de majorări salariale sunt nesustenabile, dat fiind că nu sunt corelate cu productivitatea din acele sectoare.

"Dacă noi vom ieşi din această situaţie prin respectarea sustenabilităţii economice şi guvernul va rezista presiunilor, aceasta ar putea să aibă un impact favorabil şi pe cursul de schimb", a mai spus Vosganian.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii