BANCI | Analiza

Tot mai multe banci anunta ca au cazut victime fraudei lui Madoff

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-16 11:05

Marile grupuri bancare internaţionale din Asia şi din Europa au estimat luni că valoarea totală a pierderilor înregistrate în urma posibilei fraude de 50 miliarde dolari, comisă de traderul american Bernard Madoff, este de ordinul sutelor de milione, relatează AFP.

Mari nume din sistemul financiar internaţional şi-au anunţat nivelul “expunerii” la produsele societăţii de investiţii conduse de Madoff, un trader american foarte respectat până în prezent, acuzat că a derulat o schemă Ponzi de 50 miliarde dolari.

O schemă Ponzi este un vehicul ilegal de investiţii care aduce câştiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori şi care depinde de o serie constantă de noi investiţii.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a deplâns faptul că Statele Unite nu au fost supuse niciodată evaluărilor din partea Fondului. “Nu este surprinzător că există hoţi. Întrebarea este cine face poliţia?”, a spus acesta într-o conferinţă de presă, la Madrid.

Pagubele au fost resimţite, până în prezent, în Europa, de grupul spaniol Santander, al doilea din Europa din punctul de vedere al capitalizării, ce a recunoscut duminică seara că fondul speculativ Optimal are o expunere de până la 2,33 miliarde euro. Cea de-a doua bancă spaniolă, BBVA, a anunţat o pierdere potenţială de până la 300 milioane euro.

Grupul britanic HSBC, al treilea din lume în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră, ar putea avea o expunere de până la 1 miliard dolari la frauda gigantică, evaluată chiar de Madoff la circa 50 miliarde dolari.

Altă bancă britanică, Royal Bank of Scotland (RBS), a anunţat o posibilă pierdere de 460 milioane euro.

În Franţa, Nataxis, filială a grupurilor Caisse d'Epargne şi Banque Populaire, ar putea pierde până la 450 milioane euro, în timp ce asiguratorul financiar Axa are o expunere “net inferioară”, de 100 milioane euro. Societe Generale a anunţat o implicare “neglijabilă”, evaluată la mai puţin de 10 milioane euro, ca şi Credit Agricole.

BNP Paribas a anunţat că pierderile potenţiale se ridică la 350 milioane euro, din activităţile în pieţe şi din creditele acordate unor fonduri ce au investit fondurile speculative controlate de Madoff.

Banca franco-belgiană Dexia ar putea pierde până la 85 milioane euro, iar banca olandeză Fortis, până la 1 miliard euro.

Grupurile belgiene UBS şi Credit Suisse au anunţat că nu au o expunere “materială” la această fraudă, însă că piaţa din Geneva ar putea pierde 5 miliarde dolari.

UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, a anunţat o expunere de până la 75 milioane euro, iar grupul Banco Popolare, o expunere de 68 milioane euro.

În Japonia, societatea financiară Nomura Holdings a recunoscut că ar putea pierde 27,7 miliarde yeni (225 milioane euro), însă acest impact este considerat “relativ limitat”, având în vedere sumele garantate.

Banca japoneză Aozora Bank a afişat marţi o pierdere de 12,4 miliarde yeni, pe fondul fraudei realizate de Bernard Madoff.

“Expunerea la pierderile din acest caz sunt de circa 12,4 miliarde yeni”, a anunţat Aozora într-un comunicat. “Impactul asupra situaţiei financiare va fi unul marginal”, mai arată comunicatul.

Procurorii şi autorităţile de reglementare l-au acuzat pe fostul preşedinte al bursei Nasdaq în anii '90, acum în vârstă de 70 de ani, că a regizat o fraudă de proporţii uriaşe prin intermediul companiei sale de consultanţă în investiţii, care a administrat cel puţin un fond de protecţie împotriva riscurilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii